«Περίμενέ με, μπαμπά». Ο μπόμπιρας που έτρεξε στον πατέρα του πριν φύγει για το μέτωπο.

daddy

Ο φωτογράφος που τράβηξε τον αποχαιρετισμό ήταν εκεί και στην επιστροφή του πατέρα…

Είναι 1η Οκτωβρίου του 1940 και στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά παρελαύνουν χιλιάδες στρατιώτες που πηγαίνουν στο μέτωπο.

Ο φωτογράφος Claude P. Dettloff στέκεται με τη φωτογραφική του μηχανή στη λεωφόρο για να απαθανατίσει τους στρατιώτες που κατευθύνονταν προς το τρένο το οποίο θα τους μετέφερε στο πεδίο της μάχης.

Δίπλα τους σε μια παράλληλη ατέλειωτη σειρά, οι γυναίκες τους, οι φίλες, οι μανάδες, τα παιδιά τους.

Την ώρα που ετοιμάζεται να φτιάξει το κάδρο του και να πατήσει το κουμπί, ξαφνικά ένας μπόμπιρας με ξανθά μαλλιά ξεφεύγει από το χέρι της μητέρας του και τρέχει προς τον πατέρα του ο οποίος χαμογελώντας, του απλώνει το χέρι του για να τον πιάσει.

Η φωτογραφία έχει τίτλο “Wait for me daddy” δηλαδή «Περίμενέ με μπαμπά» και θεωρείται από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Αποτυπώνει το δράμα των οικογενειών που χωρίστηκαν.

Των πατεράδων που αποχαιρέτησαν τα παιδιά τους για να πολεμήσουν στο μέτωπο, χωρίς να γνωρίζουν αν θα τα ξαναδούν.

Το παιδί που τότε ήταν 5 χρόνων και ονομάζεται Warren «Whitey» Bernard, σήμερα ζει στην πόλη Τοφίνο του Καναδά.

Την ημέρα εκείνη δεν τη θυμάται πολύ καλά, θυμάται όμως ότι η φωτογραφία του έγινε πρωτοσέλιδο.
Όπως θα αφηγείται η σύζυγός του, «ήταν στο περιοδικό LIFE, στο TIME, στο NEWSWEEK και σχεδόν σε όλες τις εφημερίδες.

Ήταν κρεμασμένη σε κάθε τάξη σε όλα τα σχολεία. Επί χρόνια τον έβλεπα κάθε μέρα».

Οι στρατιώτες πήγαν στο Ναναΐμο του νησιού Βακνούβερ για εκπαίδευση. Στη συνέχεια τους έστειλαν στη Γαλλία και την Ολλανδία.

Ο πατέρας του Whitey επέστρεψε σώος τον Οκτώβριο του 1945 στον Καναδά.

Και ο Claude Dettloff ο φωτογράφος που τράβηξε τη στιγμή του αποχωρισμού ήταν εκεί, στον σιδηροδρομικό σταθμό, για να τραβήξει τη στιγμή της επανένωσης της οικογένειας.
Η στιγμή που ο πατέρας σφίγγει στην αγκαλιά τον γιο του, πέντε χρόνια μετά… (φωτο Claude Dettloff)

Correct Spelling: Claude Dettloff Added info: Warren Bernard (boy) in the arms of his father Jack Bernard when he returned from WW2 - they were first photographed Oct. 1, 1940 in the famous Claud Detloff photo "Wait For Me Daddy" FOR DAVID SPANER UNWIND STORY - Warren Bernard, the child in the famous Province photo shown waving goodbye to his dad as he marches off to war, is seen here being reunited with his father at the end of the war. Claud Detloff/The Province [PNG Merlin Archive]Correct Spelling: Claude Dettloff

Whitey παντρεύτηκε το 1964 και ασχολήθηκε με την πολιτική.

Αρχικά εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και στη συνέχεια έγινε δήμαρχος μια θέση που διατήρησε για πολλά χρόνια, τη δεκαετία του 1980.

Σήμερα είναι συνταξιούχος.

Έχει έναν γιο τον Steven που ανέλαβε την επιχείρηση του πατέρα του, μια μικρή μαρίνα. Αυτούς δεν τους χώρισε κανένας πόλεμος…

πηγή: mixanitouxronou.gr