Πηλός και δημιουργικότητα στην προσχολική και σχολική ηλικία

clay two final

Μπορεί η ενασχόληση με το φυσικό πηλό να φαίνεται σαν ένα απλό παιχνίδι, είναι όμως κάτι πολύ περισσότερο.

γράφει η Ελένη Οικονομίδου, Αναπτυξιακή Ψυχολόγος

Είναι μια δραστηριότητα που ενθαρρύνει την ανακάλυψη, τον πειραματισμό, τη συναισθηματική έκφραση, τη δημιουργικότητα. Ο πηλός, ειδικά αν η επαφή μαζί του αρχίσει όσο το δυνατόν νωρίτερα και υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αποτελεί μοναδικό εργαλείο για την ενίσχυση της ολιστικής ανάπτυξης και μάθησης.

Συναισθηματική ανάπτυξη: Με τον πηλό τα παιδιά αναλαμβάνουν δράση, αναγνωρίζουν και εκφράζουν με ευκολία και αμεσότητα τα συναισθήματα τους, τις εμπειρίες του, χαλαρώνουν από τις εντάσεις. Προσφέρει συναισθήματα ηρεμίας, χαράς, αίσθηση ικανοποίησης, αποτελεσματικότητας & αυτοελέγχου. Συμβάλλει στην αύξηση της αυτοεκτίμησής, που είναι σημαντική για όλους τους υπόλοιπους τομείς ανάπτυξης.

Κινητική & αισθητηριακή ανάπτυξη: Η εργασία με τον πηλό είναι ιδανική για την προώθηση του οπτικό-κινητικού συντονισμού, της αδρής κινητικότητας, καθώς χρειάζεται μεγάλη σωματική ενέργεια για το ζύμωμα και τον έλεγχο του πηλού, και της λεπτής κινητικότητας, η οποία είναι πολύ σημαντική για την προσαρμογή και επιτυχία του παιδιού στο σχολείο και στην καθημερινότητα.

Γνωστική ανάπτυξη: Καλλιέργεια γλωσσικών δεξιοτήτων, ανάπτυξη της λειτουργίας της σκέψης, εμπειρίες λογικής και μαθηματικών, επίλυση προβλημάτων, εκμάθηση χωρικών και χρονικών εννοιών.

Κοινωνική ανάπτυξη: Τα παιδιά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, μοιράζονται, συζητούν, περιγράφουν, ακολουθούν κανόνες, επιλύουν προβλήματα από κοινού.

Δημιουργική ανάπτυξη: Ο πηλός ενθαρρύνει την εξερεύνηση, τον πειραματισμό, συγχωρεί τα λάθη και επιτρέπει στα παιδιά να νιώσουν την ελευθερία που χρειάζεται η ζωντανή τους φαντασία για να εκφραστεί.

Αισθητική ανάπτυξη: Ο πηλός αποτελεί μια σύνδεση για τα παιδιά με την ιστορία της τέχνης, τόσο την σύγχρονη, όσο και άλλων εποχών και διαφορετικών πολιτισμών.

Η δημιουργικότητα είναι μια ικανότητα που απαιτεί εξάσκηση, και είναι κρίμα να εμποδίζεται επειδή «λερώνει», «ενοχλεί» ή «ταράζει». Ας μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά με ζωντανή φαντασία και ελεύθερη δημιουργική έκφραση μαθαίνουν πιο γρήγορα, πιο εύκολα, με μεγαλύτερη χαρά και αναπτύσσονται πιο ολοκληρωμένα.

mdmclay1_t607