Τα παιδιά στη Συρία δολοφονούνται προσπαθώντας να πάρουν ανάσα.

Και αυτές είναι οι εικόνες ενός πολέμου με χημικά όπλα.

Γονείς, συγγενείς, φίλοι, άγνωστοι αρπάζουν στα χέρια τους μικρά παιδιά. Είναι πανικόβλητοι και ουρλιάζουν. Τα γδύνουν και τα ξαπλώνουν όπου βρουν. Πάνω σε κοντέινερ, σε γυμνές σκουριασμένες μεταλλικές επιφάνειες, στο χώμα.

Τα γδύνουν και τα καταβρέχουν. Δεν κλαίνε. Δεν μπορούν καν να αναπνεύσουν. Το βλέμμα τους είναι κενό. Ούτε καν τρομαγμένο.

Τα μάγουλά τους κατακόκκινα από την υπερπροσπάθεια που κάνουν για να γεμίσουν με οξυγόνο τους πνεύμονές τους και να κρατηθούν στη ζωή. Ο ήχος που βγάζουν όσο προσπαθούν να αναπνεύσουν «στοιχειώνει» όσους τον ακούσουν. Τα κορμιά τους τρέμουν. Έχουν σπασμούς και βγάζουν αφρούς από το στόμα.

Είναι οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν την Τρίτη στην περιφέρεια Ιντλίμπ της Συρίας κατά τη διάρκεια επίθεσης με χημικά όπλα και παρουσιάζουν τα δύο σοκαριστικά βίντεο του AJ+ (με υλικό από Reuters, Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρακτορείο Qasioun, Al Jazeera, ΕΜC). Η επίθεση σε βάρος αμάχων είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 77 άνθρωποι-σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Μεταξύ αυτών είναι τουλάχιστον 20 παιδιά. Και αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά, όπως καταγγέλλεται, επίθεση με βρώμικα όπλα, που σημειώθηκε μέσα σε μια εβδομάδα. Εάν τα στοιχεία επιβεβαιωθούν θα είναι η πιο πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα στη Σύρια, από το 2013.

Καταγγελίες για χρήση αερίου «σαρίν»

Στο μεταξύ ένα από τα νοσοκομεία που κατακλύστηκαν από ασθενείς και κλήθηκε να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε όσους εκτέθηκαν στα χημικά βομβαρδίστηκε και κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξαφανιστούν τα πειστήρια ενός εγκλήματος πολέμου.

Γιατροί, όπως ο Shaju Islam, μιλούν για ξεκάθαρα συμπτώματα που συνάδουν με επίθεση από «βρώμικα» όπλα -συρρίκνωση της κόρης των ματιών, αναπνευστικά προβλήματα, χαμηλή πίεση, λιποθυμία και αφροί από το στόμα- ενώ κάποιοι καταγγέλλουν πως δεν έγινε χρήση χλωρίνης όπως άλλες φορές, αλλά αερίου σαρίν το οποίο προσβάλει το νευρικό σύστημα.

Το αέριο σαρίν είναι πολύ πιο επικίνδυνο από τη χλωρίνη και φυσικά πιο θανατηφόρο. Απορροφάται από τους πόρους του δέρματος ενώ ακόμη και η επαφή με όποιον έχει προσβληθεί εγκυμονεί κινδύνους.

Και αυτό σε μια χώρα που το 90% των γιατρών δεν διαθέτουν τον στοιχειώδη εξοπλισμό για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους, πόσο μάλλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για να προστατευθούν.

Αυτό βέβαια ποτέ δεν σταμάτησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που παραμένει στη Συρία και υποφέρει, τραυματίζεται και πεθαίνει πλάι στους αμάχους.

Πατήστε εδώ για τις φωτογραφίες και το βίντεο 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ