“Το παγκάκι της φιλίας” στα δημοτικά σχολεία του δήμου Κηφισιάς

“Το παγκάκι της φιλίας” είναι μία εξαιρετική δράση στην πλειοψηφία των Δημοτικών Σχολείων του δήμου Κηφισιάς η οποία έλαβε χώρα από τις 4 έως τις 7 Μαρτίου 2019. Αφορμή για την ενέργεια αυτή ήταν η Πανελλήνια Ημέρα για τον Σχολικό Εκφοβισμό.

Πώς δημιουργήθηκε το “παγκάκι της φιλίας”;
Η δράση που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων ΠΡΟΝΟΗ Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ είναι μια απλή αλλά υπέροχη ιδέα για την καταπολέμηση της μοναξιάς και της απομόνωσης και την ενίσχυση της έννοιας των δεσμών και της φιλίας ανάμεσα στα παιδιά του σχολείου. Η δράση πραγματοποιήθηκε την ώρα της προσευχής κάθε σχολείου έτσι ώστε να μπορούν να παρευρίσκονται στην παράδοση οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι γονείς του κάθε σχολείου. Η τελετή παράδοσης έγινε με την παρουσία των μελών της επιστημονικής ομάδας, της Πρόεδρου του Δ.Σ. κα Αγγελικής Τριανταφύλλλου-Πιτίδη και εθελοντών του ΚΠ ΠΡΟΝΟΗ, οι οποίοι παρουσίασαν το ΠΑΓΚΑΚΙ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ, την ιστορία του και έγραψαν τις λέξεις κλειδιά πάνω στο παγκάκι. Οι λέξεις που αναγράφονται πάνω στο Παγκάκι είναι : «ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ» , ΑΓΑΠΩ, ΣΕΒΟΜΑΙ, ΣΥΓΧΩΡΩ.

Η ιστορία πίσω από το “παγκάκι της φιλίας”;

To «Παγκάκι της φιλίας» αρχικά ξεκίνησε από την Γερμανία και σταδιακά η χρήση του επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες όταν το 2013, ο 10χρονος μαθητής Christian Bucks το πρόσεξε στο φυλλάδιο ενός σχολείου στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας στο οποίο σκεφτόταν η οικογένειά του να μετακομίσει. Στο Παγκάκι αυτό μπορούσε να καθίσει όποιο παιδί αισθανόταν μόνο στο διάλειμμα δίνοντας έτσι σήμα στα άλλα παιδιά να το καλέσουν να παίξει μαζί τους. Στον Christian άρεσε πολύ αυτή η ιδέα και, όταν η οικογένεια του έμεινε τελικά στις ΗΠΑ, πρότεινε στον διευθυντή του σχολείου του να βάλουν και στο δικό τους σχολείο ένα «παγκάκι της φιλίας. Οι δυο τους έπιασαν αμέσως δουλειά για να εγκαταστήσουν ένα τέτοιο παγκάκι στο προαύλιο δίνοντας το παράδειγμα σε άλλα περίπου 2000 σχολεία, των Ηνωμένων Πολιτειών, να ακολουθήσουν την εξαιρετική αυτή ιδέα. Η δράση αυτή ενέπνευσε σχολεία σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να έχει υλοποιηθεί σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Ισπανία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία και η υλοποίηση της συνεχώς να διαδίδεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο!

Το παγκάκι της φιλίας στα σχολεία της Κηφισιάς

Η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης ΠΡΟΝΟΗ και το Διοικητικό Συμβούλιο εμπνευσμένοι από την παραπάνω πρωτοβουλία αποφάσισαν να προσφέρουν αυτό το δώρο για τον προαύλιο χώρο των σχολείων της Κηφισιάς με στόχο να συν-δημιουργήσουμε φορείς και σχολεία, μια ευρύτερη σχολική κοινότητα στον Δήμο Κηφισιάς στην οποία τα παιδιά νοιάζονται το ένα για το άλλο και στην οποία κανένα παιδί να μην νιώθει μόνο του στον χώρο του σχολείου.

Ολόκληρο το άρθρο: “Το παγκάκι της φιλίας”: μία εξαιρετική δράση στα δημοτικά σχολεία του δήμου Κηφισιάς