Το χρήμα μέσα από τα μάτια των παιδιών [video]

Τι θα έκανες με ένα νόμισμα αν αυτό δεν είχε καμία ανταλλακτική αξία;

Η ερώτηση αυτή ακούγεται τόσο παράξενη που ένας ενήλικας πολύ πιθανό να μην ήξερε καν πώς να απαντήσει. Τα παιδιά, όμως, έχουν διαφορετική άποψη και όψη…Ένα ξεχωριστό βίντεο από μαθητές του 13ου δημοτικού σχολείου στις Σέρρες για τα χρήματα και την οικονομική κρίση κι ένα κινηματογραφικό εργαστήρι.

Μετά από τις δύο κινηματογραφικές τους επιτυχίες Μια Ασυνήθιστη μέρα και Η Απόπνιξη, οι μαθητές από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, αποφάσισαν πως δεν πρέπει να αφήσουν το ταλέντο και την όρεξή τους για δημιουργία ανεκμετάλλευτα. Πήραν λοιπόν την απόφαση να μην είναι απλά οι ηθοποιοί στις ταινίες τους αλλά να αναλάβουν πλέον και πιο απαιτητικούς ρόλους. Έτσι λοιπόν φέτος, με πολύ όρεξη κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο κινηματογραφικό εργαστήρι του σχολείου.

Πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, ο Ανδρέας Λατίνης, ο δάσκαλος των μικρών παιδιών, ένας εκπαιδευτικός που όλοι θα θέλαμε να είχαμε για δάσκαλο σε κάποια, τουλάχιστον, τάξη του δημοτικού. Ένας εκπαιδευτικός που εμπνέει τους μαθητές του.

Τα πρωϊνά λοιπόν της Δευτέρας στο σχολείο δεν ήταν πλέον βαρετά αλλά όλοι οι μαθητές περίμεναν με ανυπομονησία το πρώτο δίωρο. Η τάξη μεταμορφωνόταν σε κινηματογραφικό εργαστήρι, και τα παιδιά προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τα μυστικά της φωτογραφίας και του video. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, οι μαθητές κατάφεραν να παγώσουν τον χρόνο, να ζωγραφίσουν με το φως, να πετάξουν μ’ ένα περίεργο αερόστατο, και να λύσουν μία σειρά απο γρίφους που τους οδήγησαν σε έναν κρυμμένο θησαυρό. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι κατάφεραν να κάνουν τη δικιά τους ταινία. Βοηθός σε αυτή την προσπάθεια ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο φοιτητής Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. Κυριάκος Ρόντσης.

Η σκέψη ήταν απλή κι έτσι πήραν την απόφαση για μια ταινία σχετικά με το πως βλέπουν τα παιδιά ένα νόμισμα, εκτός βέβαια από την ανταλλακτική αξία που μπορεί να έχει. Έτσι, όλοι οι μαθητές σκέφτηκαν και κάθησαν κι έγραψαν τις ιδέες τους σε χαρτάκια, τις έβαλαν στη σειρά, δημιούργησαν το σενάριο, πήραν την κάμερα στα χέρια τους, έγιναν καμεραμαν, σκηνοθέτες ακόμα και μοντέρ. Είδαν πως μπορούν να κόψουν τις σκηνές στον υπολογιστή. Έκαναν τα δικά τους νομίσματα με τα πρόσωπά τους! Πάνω απ’ όλα όμως έκαναν κάτι απόλυτα δημιουργικό, από το οποίο κι έμαθαν πολλά ενώ το διασκέδασαν. Κι όλα αυτά για μια ταινία βγαλμένη μέσα από τον κόσμο των παιδιών. Ένα κόσμο που με όπλο την φαντασία μπορεί να κάνει ενδιαφέροντα ακόμα και τα πιο βαρετά πράγματα!

Γιατί, ας μην ξεχνάμε πως ο κόσμος είναι διαφορετικός όταν είσαι παιδί…. γεμάτος φαντασία!

Δείτε την ταινία:


Συντελεστές ταινίας: 

13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών – Εργαστήρι Κινηματογράφου 2013-14

Εκπαιδευτικοί: Ανδρέας Λατίνης – Δάσκαλος της τάξης, Μαρία Μεντίζη – Θεατρολόγος, Βασιλική Βούλτσιου – Διευθύντρια Σχολείου

Οργάνωση Εργαστηρίου: Κυριάκος Ρόντσης

Παιδιά: Αλέξανδρος Ιωαννίδης, Ηλιάνα Νικολακάκη, Γιώργος Καμπουρίδης, Γιάννης Σαρακατσάνης, Γιάννης Πάντσιος, Δημήτρης Πάντσιος, Φωτεινή Χατζηαντωνίου, Γιάννης Σαρέγκος, Χρήστος Νικηφόρος, Χρήστος Κουρτίδης, Χρήστος Φούρναρης, Ελένη Τζίκα, Μιχαέλα Παρζιάλη, Κατερίνα Καρδάκου, Χριστόδουλος Κατσιόλας, Μαγδαληνή Κανέλη, Βασιλική Τραμπούρα, Γιάννης Κόκκινος, Νικήτας Τόττας, Ραφαήλ Κίστα