Γιατί είναι τόσο σημαντικό να διαβάζετε βιβλία με το παιδί σας;

Ένα από τα μεγαλύτερα ορόσημα που έχουν τα παιδιά στη διάρκεια της σχολικής ηλικίας είναι να μάθουν να διαβάζουν.

Μόλις ξεκλειδώσουν αυτά τα μαγικά λόγια στη σελίδα, ανοίγει μπροστά τους ολόκληρος ο κόσμος. Είτε πρόκειται για τα «Τρία μικρά γουρουνάκια» είτε για μία σειρά βιβλίων που δεν μπορούν να ξεπεραστούν, όπως ο Χάρι Πότερ, τόσο τα νεαρά όσο και τα μεγαλύτερα παιδιά σχολικής ηλικίας, έχουν πολλές επιλογές όταν διαλέγουν ένα θαυμάσιο παιδικό βιβλίο.

Αλλά ενώ είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να διαβάζουν και να συνεχίζουν να διαβάζουν βιβλία, είναι μία πολύ καλή ιδέα για τους γονείς να συνεχίζουν να διαβάζουν μαζί τους, ακόμη και όταν αυτά μπορούν πλέον να διαβάζουν χωρίς καμία δυσκολία.

Ας δούμε γιατί:

Ενθαρρύνει την αγάπη για τα βιβλία.
Όταν το διάβασμα αποτελεί ένα κομμάτι της καθημερινότητας της οικογένειας, γίνεται αναπόσπαστο μέρος αυτής όπως για παράδειγμα το φαγητό ή το μπάνιο. Και όσο περισσότερο το παιδί διαβάζει μαζί σας και σας βλέπει να διαβάζετε τα δικά σας βιβλία, τόσο πιο πιθανό είναι να θέλει να βυθιστεί σε μία όμορφη ιστορία μόνο του. Όταν καλλιεργείτε την αγάπη για τα βιβλία με τα μικρά παιδιά διαβάζοντας μαζί τους, αποκτούν μία σημαντική συνήθεια που θα διαρκέσει μια ζωή.

Περισσότερα βιβλία, λιγότερος χρόνος στην οθόνη.
Όταν η ανάγνωση είναι κομμάτι του καθημερινού προγράμματος, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο χρόνος του παιδιού στις ηλεκτρονικές συσκευές. Επίσης μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι η ώρα που περνά μπροστά στην οθόνη περιλαμβάνει εκπαιδευτικό περιεχόμενο, όπως τα online μαθηματικά παιχνίδια, που πιθανώς το βοηθούν να καταλάβει πώς να διαχειριστεί καλύτερα το χρόνο του. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο καθώς μεγαλώνει και πρέπει να περνά περισσότερο χρόνο στον υπολογιστή για ακαδημαϊκούς και κοινωνικούς λόγους, χωρίς όμως να χάνει την ευκαιρία να διαβάσει ένα ωραίο βιβλίο.

Περάστε χρόνο μαζί του και ενισχύσετε τη σχέση σας.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συνδεθείτε με το παιδί σας είναι να αρχίσετε να διαβάζεται μία καλή ιστορία. Όχι μόνο θα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να περάσετε χρόνο μαζί του αλλά θα σας δώσει την ευκαιρία να μοιραστείτε τις αντιδράσεις, τις σκέψεις και τις απόψεις σας για την ιστορία που διαβάζετε. Θα ενθαρρύνετε έτσι το παιδί να σκέφτεται, να διαμορφώνει τις απόψεις του και να τις επικοινωνεί. Όπως ακριβώς όταν κάνετε για παράδειγμα ποδήλατο μαζί ή παίζετε μπάλα το βοηθάτε να έχει καλή φυσική κατάσταση, έτσι και όταν διαβάζετε μαζί το βοηθάτε να γίνει πνευματικά δυνατό.

Βοηθά τα παιδιά να ασκούνται να διαβάζουν δυνατά. Είναι μία σημαντική δεξιότητα.
Καθώς οι δεξιότητες ανάγνωσης του παιδιού μεγαλώνουν, μπορείτε να διαβάζετε δυνατά ένα κομμάτι ο καθένας με τη σειρά του. Αυτό θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του παιδιού και θα το βοηθήσει να μπορεί χωρίς πρόβλημα να διαβάζει σε άλλους, πράγμα πολύ χρήσιμο και απαραίτητο στο σχολείο. Η ανάγνωση φωναχτά βοηθά τα παιδιά να βελτιώσουν την προφορά, να αυξήσουν το λεξιλόγιό τους και να κατανοήσουν τις βαθύτερες έννοιες μιας ιστορίας.

Είναι χαρά και διασκέδαση.
Και επειδή είστε ενήλικας, αυτό δεν πρέπει να σας εμποδίζει να χαρείτε με το παιδί σας μία σειρά βιβλίων όπως ο Harry Potter ή τα υπέροχα παιδικά βιβλία επιστημονικής φαντασίας του Ιουλίου Βερν. Είναι και για σας διασκέδαση! Και όταν διασκεδάζετε με το μικρό παιδί σας όχι μόνο η σχέση σας γίνεται πιο στενή, αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι γονείς που παίζουν και διασκεδάζουν με τα παιδιά τους είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αυξηθούν οι πιθανότητες ενός παιδιού να είναι χαρούμενο, ευτυχισμένο και υγιές αργότερα στη ζωή του.

Έτσι λοιπόν δεν έχει σημασία πόσο προχωρημένο είναι το παιδί σας, το να διαβάζετε μαζί προσφέρει πολλά οφέλη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.