Μένουμε στο σπίτι με τα παιδιά

http://www.superdad.gr/uncategorized/menoume-spiti-me-ta-paidia/

Είναι πλέον γεγονός ότι όλοι πρέπει να μείνουμε στο σπίτι, για όσο διάστημα χρειαστεί, με τα παιδιά μας.

Πως μπορούμε να περάσουμε καλύτερα αυτό το διάστημα; Όταν οι καθημερινές μας συνήθειες έχουν όλες ανατραπεί;

Ας δούμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές:

Ρουτίνα.
Είναι σημαντικό τα παιδιά σας να καταλάβουν ότι αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι διακοπές. Η καθημερινή ρουτίνα πρέπει να συνεχιστεί, όμως με όλες τις αλλαγές που θα πρέπει να υπάρξουν. Επομένως, προσπαθήστε να διατηρήσετε το πρόγραμμα του παιδιού όσον αφορά την ώρα του ύπνου, το πρωινό ξύπνημα, τα γεύματά του. Προσπαθήστε να κάνετε την καθημερινή τους ζωή παρόμοια με πριν.

Η ρουτίνα παρέχει σταθερότητα και μας δίνει την ευκαιρία να είμαστε πιο παραγωγικοί. Αυτό είναι απαραίτητο διότι τα μαθήματα του σχολείου συνεχίζονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Είναι σημαντικό για τους γονείς να βρουν ένα σημείο ισορροπίας, ώστε τα παιδιά να μην υποφέρουν πάρα πολύ από το χάος που επικρατεί τώρα στην καθημερινότητά τους.

Ώρα διαβάσματος.
Τα παιδιά είναι σημαντικό να αφιερώνουν ένα μέρος του χρόνου τους καθημερινά στα μαθήματά τους. Τα σχολεία στέλνουν ασκήσεις και εργασίες που πρέπει να κάνουν και στη συνέχεια να τις στείλουν πίσω μέσω του διαδικτύου.

Αυτό φυσικά είναι πολύ σημαντικό για τα μεγαλύτερα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου. Μία καλή επιλογή είναι να περνούν το πρωί κάνοντας τα μαθήματά τους και το απόγευμα να διασκεδάζουν με αγαπημένες δραστηριότητες.

Τα παιδιά στην κρίση του κοροναϊού: χρόνος για αναψυχή.
Ο ελεύθερος χρόνος της διασκέδασης είναι μία από τις πτυχές που περιορίζεται περισσότερο την στιγμή αυτή, από την αδυναμία, σε πολλές περιπτώσεις να βγούμε από το σπίτι μας. Ωστόσο, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να απολαύσετε με τα παιδιά όλα αυτά τα παιχνίδια που, χωρίς αμφιβολία, δεν θα είχατε βρει τον χρόνο να τα χρησιμοποιήσετε. Και πάνω από όλα, χρησιμοποιήστε αυτήν την ευκαιρία για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας.

Παρακολουθήστε μαζί ταινίες, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, ζωγραφίστε ή ασχοληθείτε με άλλα κατασκευαστικά παιχνίδια, ανάλογα βέβαια με την ηλικία των παιδιών. Όλες αυτές οι επιλογές είναι καλές γιατί η παρουσία των γονέων στο σπίτι είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να τους δώσετε.

Μία άλλη καλή ιδέα είναι να ασχοληθούν με τις δουλειές του σπιτιού. Κάντε το αυτό σαν παιχνίδι όπου όλη η οικογένεια θα συμμετάσχει. Η τακτοποίηση των παιχνιδιών, το ξεσκόνισμα ή ακόμη και το σκούπισμα θα είναι διασκεδαστικό. Και βέβαια η βοήθειά τους στην κουζίνα θα κάνει το μαγείρεμα γιορτή! Και την κουζίνα σας χάλια, αλλά δεν πειράζει!

Προσπαθήστε όσο μπορείτε να παίρνουν τα παιδιά ήλιο και καθαρό αέρα. Εάν έχετε κήπο ή βεράντα αυτό θα είναι τέλειο. Εάν όχι, ανοικτά παράθυρα.

Κάτι άλλο που είναι εξίσου σημαντικό, πρέπει να έχετε στο νου σας ότι τα παιδιά θα περάσουν πολλές ημέρες χωρίς να δουν τους φίλους τους. Αλλά, ευτυχώς, η τεχνολογία, απαραίτητη τώρα, θα επιτρέψει να επικοινωνούν. Υπάρχουν αρκετά παιχνίδια με απευθείας σύνδεση και για πολλούς φίλους.

Και πάνω από όλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για προσωρινή κατάσταση και οφείλουμε όλοι σαν γονείς να παραμείνουμε ήρεμοι και αισιόδοξοι.

Έτσι και αλλιώς σπάνια έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε τόσο πολύ χρόνο με τους αγαπημένους μας. Ας το εκτιμήσουμε!