Γιατί είναι σημαντικό να διατηρήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα κατά τη διάρκεια της καραντίνας;

Όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει την επίθεση μίας πανδημίας λόγω του COVID – 19. Η μάχη αυτή με τον ιό μας ανάγκασε όχι μόνο να αναδιαρθρώσουμε τη ζωή μας αλλά και τις προτεραιότητές μας.

Το σπουδαιότερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να νικήσουμε τον ιό αυτό είναι να μένουμε σπίτι μας.

Με την έννοια αυτή, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να τηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την καθημερινή μας ρουτίνα. Παρόλο που πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την ημέρα μας και βέβαια έχοντας πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Η διατήρηση ορισμένων συνηθειών και συμπεριφορών θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την τρέχουσα πραγματικότητα και να διατηρήσουμε την ηρεμία και την αρμονία στο σπίτι μας.

Τι είναι η καθημερινή ρουτίνα;

Αναφέρεται στις συνήθειες που αποκτάμε ως αποτέλεσμα της επανάληψης των ίδιων καθηκόντων ή δραστηριοτήτων.

Είναι δηλαδή οι συνήθειες που με το πέρασμα του χρόνου γίνονται αυτόματα. Συνδέονται ως επί το πλείστον, με συγκεκριμένες διαδικασίες μέσα στην ημέρα.

Όπως για παράδειγμα τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι τη στιγμή που πηγαίνουμε στο κρεβάτι. Πρόκειται για συνήθειες που σχετίζονται με την ώρα των γευμάτων, την προσωπική υγιεινή, τις ώρες εργασίας, τον καθαρισμό του σπιτιού, την αγορά τροφίμων κ.λπ.

Τα οφέλη της ρουτίνας.

Είναι σημαντικό για τους ενήλικες να διατηρήσουν ορισμένες καθημερινές συνήθειες και να τις διδάξουν στα παιδιά από νεαρή ηλικία.

Και αυτό γιατί βασίζονται στη δομή και την οργάνωση και επομένως μας βοηθούν να προετοιμαστούμε για διαφορετικά γεγονότα, όπως επίσης μας επιτρέπουν να έχουμε περισσότερο έλεγχο στο περιβάλλον μας, νιώθοντας ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Γιατί λοιπόν είναι καλό να διατηρήσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες κατά τη διάρκεια της καραντίνας;

  • Η καθιέρωση και η τήρηση συγκεκριμένων ωραρίων, όπως για παράδειγμα το πρωινό ξύπνημα, η ώρα του βραδινού ύπνου, η ώρα του φαγητού, βοηθά την οικογένειά να παραμείνει οργανωμένη.
  • Είναι επίσης θετικό να ορίσετε ορισμένες ώρες της ημέρας για τη σύνδεση στο διαδίκτυο και τη χρήση κοινωνικών μέσων. Δεν είναι καλή ιδέα να βρίσκεστε συνεχώς στο τηλέφωνό σας ή στον υπολογιστή σας. Το να περνάτε πολύ ώρα μπροστά στην οθόνη δεν είναι μόνο κακό για την όραση αλλά αυξάνει επίσης τα επίπεδα του άγχους.
  • Όταν έχετε παιδιά, είναι σημαντικό να διατηρείτε τις καθημερινές συνήθειες σας επειδή συμβάλλει στην σωστή ανάπτυξη τους. Τα παιδιά, σε αυτή την περίοδο της καραντίνας, δεν πρέπει να χάσουν τη συνήθεια να κάνουν καθημερινά την εργασία για το σχολείο τους, να διασκεδάζουν, να τρώνε σε συγκεκριμένες ώρες και να πηγαίνουν εγκαίρως για ύπνο.
  • Όλοι ξέρουμε ότι είναι πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα σκληρό, να μην πηγαίνουμε πουθενά και φυσικά να μην έχουμε επισκέψεις. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελήσουμε την προσωπική μας υγιεινή ή την καθαριότητα του σπιτιού μας. Κάντε το μπάνιο σας, ντυθείτε, βουρτσίστε τα δόντια σας, χτενιστείτε. Σκουπίστε, τακτοποιήστε τα παιχνίδια και το σπίτι. Όλες αυτές οι μικρές καθημερινές πράξεις θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας.
  • Είναι επίσης μία πολύ καλή ιδέα να σχεδιάσετε όμορφα τον ελεύθερο χρόνο σας. Εκτός λοιπόν από τον καθαρισμό του σπιτιού, την προετοιμασία των γευμάτων, την εργασία, την μελέτη κ.λπ, κανονίστε τον χρόνο που θέλετε μόνο για διασκέδαση όπως για παράδειγμα κάποια επιτραπέζια παιχνίδια που αρέσουν σε όλη την οικογένεια, χειροτεχνία και τηλεόραση! Απλά μην παρασυρθείτε….

Η διατήρηση της καθημερινής ρουτίνας σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο είναι μία ευλογία.

Είναι προφανές ότι η σημερινή κατάσταση του περιορισμού μας στο σπίτι μας έδωσε το δώρο πολλών ελεύθερων ωρών. Και δεν είναι λάθος να χρησιμοποιούμε αυτό τον χρόνο για να ξεκουραστούμε, να βαρεθούμε και να παρακολουθήσουμε περισσότερες ταινίες από ποτέ! Δεν ξεχνάμε τα βιβλία που δεν έχουμε ακόμη διαβάσει…

Με κάθε κόστος δεν πρέπει τώρα, με τον περιορισμό αυτό, να χάσουμε την έννοια του χρόνου. Είναι επικίνδυνο επειδή μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε αρνητικοί, καταθλιπτικοί και ανήσυχοι.

Μία χρήσιμη συμβουλή σχετικά με την καθημερινή μας ρουτίνα είναι να σχεδιάζουμε καθημερινά διαφορετικά καθήκοντα ή υποχρεώσεις και όχι όλα μαζί κάθε μέρα.

Επίσης διατηρήστε επαφή με τους φίλους και την οικογένεια. Η τεχνολογία μας επιτρέπει να το κάνουμε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στη διάρκεια αυτής της τόσο δύσκολης εποχής που όλοι βιώνουμε, είναι σημαντικό να παραμείνουμε δραστήριοι και αισιόδοξοι. Και αυτό είναι δυνατόν αν οργανώσουμε τις μέρες μας σωστά με τις δραστηριότητες και τα καθήκοντά μας.

Μην αφήνετε τίποτε για αύριο… Με άλλα λόγια, φροντίστε τον εαυτό σας και μείνετε προσηλωμένοι σταθερά στην καθημερινή σας ρουτίνα.