Πάρε την ιατρική μπάλα στα χέρια σου…

up-medicine-ball-pic

Κάποια στιγμή μπορεί να σου πέρασε από το μυαλό να πάρεις ένα διάδρομο γυμναστικής για το σπίτι ή ένα ελλειπτικό μηχάνημα ή ένα στατικό ποδήλατο…

γράφει ο Νικόλας Παναγιωτίδης, Fitness Instructor

Μπορεί και να το πήρες αλλά στην πορεία κατάλαβες ότι είναι πιο χρήσιμο για να αφήνεις τα ρούχα και να κρεμάς τα πουκάμισα σου. Η αλήθεια είναι ότι τα παραπάνω μηχανήματα είναι ό,τι πρέπει για να χτίσεις φυσική κατάσταση αλλά η συχνή τους χρήση μπορεί να σου προκαλέσει οξεία βαρεμάρα λόγω της έλλειψης εναλλαγής παραστάσεων.

Η άλλη λύση είναι να βάλεις τα αθλητικά σου και να πάρεις τους δρόμους και τα βουνά. Αν πάλι δε θέλεις να δώσεις παραπάνω λεφτά από ό,τι θα έδινες για δύο ποτά στο μπαρ και δε σου αρέσουν τα βουνά και τα λαγκάδια, η λύση είναι μία ιατρική μπάλα (medicine ball), αρκεί να έχεις φαντασία και κάθε προπόνηση σου μπορεί να είναι μία πρόκληση! Φυσική κατάσταση, μυική δύναμη, απώλεια λίπους!

medicine-ball-blast-pt2

H ιατρική μπάλα είναι μια μπάλα δερμάτινη η οποία είναι γεμισμένη με άμμο και ξεκινάει από 1kg μέχρι όσο αντέχεις. Επίσης μπορεί να μοιάζει με μία μπάλα του μπάσκετ γεμάτη αέρα αλλά να ζυγίζει εξίσου από 1kg και πάνω. Έχει τεράστια οφέλη στο μυοσκελετικό σύστημα καθότι σε αναγκάζει να έχεις τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους σου σφιγμένους προκειμένου να κρατήσεις την ισορροπία σου κατά την διάρκεια της άσκησης.

Η κίνηση είναι ελεύθερη και απεριόριστη και μπορείς να κάνεις κύκλους, αιωρήσεις, πιέσεις, ημικαθίσματα και προβολές με συνδυασμό πάνω και κάτω μέρους. Μπορείς να κάνεις ασκήσεις με ζευγάρι, να συνυάσεις ασκήσεις στη σειρά κάνοντας κυκλική προπόνηση. Βάζοντας 5, 10, 15 ασκήσεις στη σειρά, αυτό έχει οφέλη στις καρδιοαγγειακές προσαρμογές σου, ρίχνοντας το μέσο όρο τον σφυγμών σου στην ηρεμία!

Screen Shot 2014-09-22 at 14.37.52

Μία μπάλα των 3kg για αρχή είναι ό,τι πρέπει, βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και κάνε 3 κύκλους των 10 ασκήσεων από 10 επαναλήψεις με διάλλειμμα των 1-2 λεπτών σε κάθε κύκλο για να βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση!

Ένας ακόμη αποθηκευτικός χώρος… ή ιατρική μπάλα και λεφτά στην άκρη;!

Νικόλας Παναγιωτίδης

Γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με τον αθλητισμό από την ηλικία των 7 ετών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) Κομοτηνής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με ειδικότητα στην αποκατάσταση ειδικών και χρονίων παθήσεων και στην κολύμβηση.
Έχει παρακολουθήσει σειρά προγραμμάτων επιμόρφωσης στην ιδιωτική σχολή North Academy of Fitness με εξειδίκευση στο Pilates Matwork, Reformer Pilates και Power Yoga.
Εργάστηκε για έξι συνεχόμενα χρόνια ως προπονητής κολύμβησης για παιδιά και νέους 4-17 ετών στο Δημοτικό Κολυμβητήριο του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη ενώ εδώ και πάνω από δέκα χρόνια έχει αφοσιωθεί στο personal training ως προσωπικός γυμναστής αθλητών, αθλούμενων και ατόμων με μυοσκελετικά προβλήματα.
Είναι ιδιοκτήτης του ολοκληρωμένου στούντιο σωματικής εκγύμνασης και ευεξίας Feel Fit.
Πριν από 2 χρόνια ξεκίνησε να ασχολείται αγωνιστικά με το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου, ωστόσο την περισσότερη ενέργεια του την καταναλώνει ο δίχρονος γιος του!