Είστε ποδηλάτης; Τι ισχύει στον ΚΟΚ

Είστε ποδηλάτης; Τι ισχύει στον ΚΟΚ

Το ποδήλατο είναι ένα εξαιρετικό μέσο μεταφοράς που μπορεί να σε «σώσει» από την κίνηση, από τα μεγάλα ποσά καυσίμων, τελών κυκλοφορίας κλπ και φυσικά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γυμναστείτε.

Βέβαια, είναι προφανές πως από τη στιγμή που χρησιμοποιείς ένα μεταφορικό μέσο, σε δημόσιο δρόμο, είσαι υποχρεωμένος να γνωρίζεις τους κανόνες του ΚΟΚ και ιδιαιτέρως εκείνους που σε αφορούν.

Τι ισχύει λοιπόν για τους ποδηλάτες:

  1. Ο ποδηλάτης είναι οδηγός. Αυτό σημαίνει πως ισχύουν για εκείνον όσα ισχύουν και για τους υπόλοιπους οδηγούς.
  2. Το ποδήλατο είναι «όχημα» άρα έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις!
  3. Ο οδηγός ποδηλάτου είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει και να εφαρμόζει τον ΚΟΚ.
  4. Οι οδηγοί άλλων οχημάτων, είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίζουν και να σέβονται τον χρήστη ποδηλάτου στους δρόμους καθώς ο ΚΟΚ αναγνωρίζει το ποδήλατο ως όχημα που επιτρέπεται να κινείται στο οδόστρωμα.
  5. Το κράνος ποδηλάτου δεν είναι υποχρεωτικό από τον ΚΟΚ αλλά είναι υποχρεωτικό για την δική σας ασφάλεια.
  6. Οι ταχύτητες κίνησης στην πόλη δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 20 χιλιόμετρα την ώρα και αυτή η ταχύτητα είναι σχεδόν ταχύτητα… γρήγορου δρομέα.

Το ποδήλατο και οι πεζοί:

Οι πεζοί και οι ποδηλάτες είναι δυνατόν να συνυπάρχουν υπό προϋποθέσεις ασφάλειας και άνεσης. Η κίνηση των ποδηλατών σε συνθήκες συνύπαρξης με τους πεζούς είναι διπλής κατεύθυνσης.

Επομένως… χρειάζεται «κοινή λογική»

Στα βασικά σημεία, ο ΚΟΚ είναι απολύτως σαφής σε επίπεδο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Και είμαστε υποχρεωμένοι να τα γνωρίζουμε και να τα σεβόμαστε. Πολλές φορές όμως οι επιλογές μας και η συμπεριφορά μας αποτελεί και θέμα «κοινής λογικής».

Προσπαθήστε λοιπόν καταρχάς να κινείστε σύμφωνα με τον ΚΟΚ και τις ρυθμίσεις που αφορούν στη χρήση του ποδηλάτου και στη συνέχεια, ενεργείτε πάντα με βάση την κοινή λογική, τον σεβασμό προς τον πιο αδύναμο και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων από τους πιο… ισχυρούς.

Είναι πολύ σημαντικό να προβλέψετε όταν χρησιμοποιείτε το ποδήλατο για τις μετακινήσεις σας. Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική  δημιούργησε δύο νέα προγράμματα ασφάλισης ποδηλάτου τα MINETTA Bike1&2, τα οποία διατίθενται για άτομα ηλικίας από 5 έως 70 ετών, στοχεύοντας στην πληρέστερη κάλυψη του ποδηλάτη, αλλά και του ποδηλάτου, καλύπτοντας από την αστική ευθύνη, ακόμα και σε περιπτώσεις ατυχήματος μεταξύ ατόμων με συγγένεια α’ βαθμού, μέχρι και ολική κλοπή του ποδηλάτου. Επομένως μπορείτε πια να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατο με την ίδια λογική που χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σας. Με ασφάλεια και προσοχή.