7 συμπεριφορές που εμποδίζουν την πρόοδο των παιδιών (α)

Η αγάπη δεν είναι αρκετή για να μεγαλώσει ένα παιδί σωστά!

Τα παιδιά χρειάζονται ηγετικές ικανότητες, καταρχήν για να έχουν τον έλεγχο του ίδιου τους του εαυτού, ως παιδιά αλλά και ως ενήλικες, αλλά και για να γίνουν ηγέτες στον τομέα τους, πετυχημένοι σε αυτό με το οποίο θα καταπιαστούν, όταν μεγαλώσουν.

Της Δρ Λίζας Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας, varvogli.gr

Ο Δρ. Tim Elmore, ειδικός στις ηγετικές ικανότητες και με περισσότερο από 25 σχετικά βιβλία στο ενεργητικό του, έχει εντοπίσει επτά συμπεριφορές των σύγχρονων γονιών που εμποδίζουν τα παιδιά τους από το να επιτύχουν!

Σύμφωνα με το Δρ. Elmore, οι παρακάτω είναι οι συμπεριφορές που φρενάρουν τα παιδιά από την επιτυχία.

Οι γονείς υπερπροστατεύουν τα παιδιά τους!

Για πολλούς γονείς η υπερπροστασία είναι τόσο φυσική, που δε σκέφτονται καν ότι τα παιδιά χρειάζεται να πάρουν ρίσκα –μέσα σε λογικά όρια-.
Ευρωπαίοι ψυχολόγοι βρήκαν ότι τα παιδιά που δεν του επιτρέπεται να παίξουν έξω, να πέσουν, ή να γρατζουνιστούν, τείνουν να εξελίσσονται σε ενήλικες με φοβίες!

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να κάνουν ποδήλατο ή πατίνια και ας πέσουν, οι έφηβοι να έχουν την εμπειρία του να τσακωθούν με μια φίλη και να μη σπεύσει ο γονιός να λύσει το πρόβλημα, κοκ.

Οι γονείς σπεύδουν να λύσουν το πρόβλημα του παιδιού τους!

Υπάρχουν διαβαθμίσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα παιδί. Πολλές από τις δυσκολίες που έχει είναι εξελικτικά κατάλληλες και αποτελούν δυσκολία επειδή έργο του παιδιού είναι να βρει μόνο του τη λύση, ώστε να γίνει πιο ικανό, ανεξάρτητο και ώριμο για την ηλικία του.

Όταν όμως ο γονιός τρέχει να δώσει ο ίδιος λύση στο πρόβλημα του παιδιού του, πχ δεν το κάλεσαν σε ένα πάρτι και τηλεφωνεί στους άλλους γονείς για να το καλέσουν, ή με κάθε τρόπο βοηθάνε το παιδί ώστε να μη ζοριστεί –ανάλογα με την ηλικία του-, αυτό είναι λάθος.

Με αυτό τον τρόπο οι γονείς στερούν από το παιδί την ευκαιρία να εξασκήσει τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και περιμένει ότι πάντα κάποιος θα υπάρχει από πίσω του που θα το ‘σώζει’, θα εξομαλύνει τα δύσκολα, θα εξαφανίζει τις αρνητικές συνέπειες των πράξεών του ή απλώς θα αναλαμβάνει κάποιος άλλος να κάνει αυτό που το ίδιο πρέπει να κάνει.

Πατήστε για τη συνέχεια.