8 μυστικά για να υιοθετήσετε έναν δραστήριο τρόπο ζωής

childhood-obesity-1-640x427

Τα παιδιά πρέπει να αφιερώνουν περίπου δύο ώρες καθημερινά σε ελεύθερο παιχνίδι ή κάποια οργανωμένη δραστηριότητα.

Η φυσική δραστηριότητα είναι ασπίδα προστασίας για την παιδική παχυσαρκία. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Διατροφής & Επιδημιολογίας Νοσημάτων του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, τα παιδιά που παρακολουθούν τις καθημερινές τηλεόραση πάνω από 3 ώρες την ημέρα (συγκριτικά με εκείνα που δεν παρακολουθούν καθόλου) έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, περισσότερο σωματικό λίπος και κατά 74% πιθανότητα να έχουν αυξημένη περίμετρο μέσης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι ειδικοί κατάρτησαν μια ενδιαφέρουσα λίστα με συμβουλές για να ενισχύσετε τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών.

o-FATHERS-DAY-TRAVEL-GIFT-IDEAS-facebook

1. Βγάλτε την τηλεόραση από το παιδικό δωμάτιο.

2. Κάντε τη φυσική δραστηριότητα μέρος της καθημερινής ζωής της οικογένειάς σας. Κάντε βόλτα ή επιλέξτε να παίζετε δραστήρια παιχνίδια όλοι μαζί. Αν έχετε κατοικίδιο, βγάλτε το βόλτα μαζί με το παιδί.

3. Προσφέρετε στο παιδί παιχνίδια (π.χ. μπάλες, σχοινάκι κ.ά.) που θα το ενθαρρύνουν να είναι πιο δραστήριο.

4. Πηγαίνετε με το παιδί σε χώρους που προσφέρονται για παιχνίδι και φυσική δραστηριότητα όπως πάρκα, γήπεδα, παιδικές χαρές.

5. Φροντίστε να είστε θετικοί, να δείχνετε ότι διασκεδάζετε με τις δραστηριότητες που επιλέγει το παιδί και ενθαρρύνετέ το και για άλλες. Όποια δραστηριότητα και αν επιλέγει, είτε είναι οργανωμένη είτε όχι, είναι σημαντικό να του είναι ευχάριστη.

o-CHILDREN-PLAYING-facebook

6. Όταν το παιδί σας ασχολείται με καθιστικές δραστηριότητες όπως παζλ, κατασκευές, παρακολούθηση τηλεόρασης, παροτρύνετέ το να σηκώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να κινείται λιγάκι.

7. Προκαθορίστε στο παιδί το χρόνο που μπορεί να δει τηλεόραση ή να παίξει στον υπολογιστή, βοηθώντας το να επιλέξει αυτό που πραγματικά θέλει να παρακολουθήσει ή να παίξει.

8. Μετά το βραδινό γεύμα, αντί να καθίσει το παιδί να δει τηλεόραση, ενθαρρύνετέ το να ασχοληθεί με κάποια άλλη ευχάριστη δραστηριότητα, όπως να περπατήσετε λιγάκι ή να ασχοληθεί με κάποιο παιχνίδι μόνο του ή με τα άλλα μέλη της οικογένειας.

o-AT-HOME-WITH-KIDS-facebook

Πηγή