Όλοι θέλουν ένα ωραίο κέικ αλλά κανείς δεν έχει τη διάθεση να μαγειρεύει το πρωί. Με λίγη προετοιμασία θα μπορέσετε κι εσείς να είστε σε θέση να σερβίρετε ένα νόστιμο πρωινό κέικ για εσάς, τη σύντροφό σας και φυσικά το παιδί σας και μάλιστα νηστίσιμο όπως προστάζει το πνεύμα των ημερών. Ετοιμαστείτε να σας θαυμάσουν όλοι!
Κείμενο και Φωτογραφίες: Δημήτρης Κοπαράνης
Νηστίσιμο κέικ με πορτοκάλι και ινδοκάρυδο
Το κέικ αυτό είναι τόσο εύκολο που μπορεί να ετοιμαστεί το πρωί την ώρα που περιμένεις να γεμίσει η καφετιέρα. Κι ενώ μπορεί να υπάρχουν ένα σωρό συνταγές για νηστίσιμα κέικ, αυτή εξασφαλίζει σίγουρη επιτυχία. Η αναλογία που ακολουθεί δίνει ένα μικρό cake. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μία μεγαλύτερη φόρμα, διπλασιάστε ή τριπλασιάστε την ποσότητα. Μην ξεχνάτε πως πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα την ίδια μονάδα μέτρησης (κούπα, φλιτζάνι κτλ).
Υλικά για μία μικρή φόρμα (18 εκ.)
2 κούπες ινδοκάρυδο
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι baking powder
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 κούπες χυμό πορτοκαλιού φυσικό
μαρμελάδα της αρεσκείας σας
Εκτέλεση
Ανάβουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Σ’ ένα μπολ, από την άλλη, χτυπάμε όλα τα υλικά με ένα σύρμα και στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα σε αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 25 λεπτά. Αφού περάσουν τα 25 λεπτά, ανοίγουμε το φούρνο και με ένα μαχαίρι τρυπάμε το κέικ. Έτσι, τσεκάρουμε το ψήσιμο. Όταν το κέικ είναι έτοιμο τότε το μαχαίρι βγαίνει στεγνό. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αλείφουμε με μαρμελάδα της αρεσκείας μας. Η μαρμελάδα είναι απαραίτητη για την υγρασία. Προαιρετικά: πασπαλίζουμε το κέικ από πάνω με ζάχαρη άχνη όσο είναι ακόμη ζεστό.
Σημείωση: Ετοιμάστε ό,τι μπορεί να γίνει από πριν. Φτιάξτε για παράδειγμα διπλή δόση απ’ το κέικ, μοιράστε το σε δύο φόρμες και φυλάξτε τη μία στην κατάψυξη. Μπορείτε επίσης να ψήσετε και τα δύο μαζί και να φυλάξετε το ένα στο ψυγείο.
Το φαγητό είναι η μεγάλη μου αγάπη και η βασική μου απασχόληση. Food blogger, food editor, μάγειρας, το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από ένα γεμάτο πιάτο ή μία κατσαρόλα. Η γευστική μου ταυτότητα διαμορφώθηκε μέσα από έρευνα και συνεχείς δοκιμές, πειραματισμούς, διάβασμα και γευστικές δοκιμές. Αγαπώ τις απλές, καθαρές και «άγριες» γεύσεις, τα υλικά στην απλούστερη μορφή τους, τα πιάτα που έχουν να διηγηθούν μία ιστορία. Τα αγαπαπημένα υλικά είναι τα όσπρια, τα λαχανικά από τον κήπο, τα άγρια χόρτα, τα ελαιόλαδα και το χιούμορ. Μαγειρεύω για το Estrella: Tapas & Tapes. Κείμενα μου φιλοξενούνται στα περιοδικά GLOW και Parallaxi, διδάσκω μαγειρική σε ενήλικες και παιδιά στη σχολή Μαρμίτα και συνεργάζομαι με τη Geographical και το superdad.gr.