Μόνος μπαμπάς στην κουζίνα – Ο εύκολος ντάκος

Οι ντομάτες είναι ένας ακόμη λόγος που αγαπάμε το καλοκαίρι και τα παιδιά αγαπάνε τις ντομάτες, ιδιαίτερα τις μικρές. Αυτή είναι η εποχή που βρίσκουμε τις πιο νόστιμες και υπάρχουν ένα σωρό συνταγές για να τις αξιοποιήσουμε. Αυτή που ακολουθεί είναι από τις πιο απλές συνταγές, είναι εύκολη και γρήγορη.

Κείμενο και φωτογραφίες: Δημήτρης Κοπαράνης

Αν μπορείτε να περάσετε μία ντομάτα απ’ τον τρίφτη, μπορείτε και να φτιάξετε ένα γρήγορο και θρεπτικό γεύμα. Για τον ντάκο αυτό θα χρησιμοποιήσουμε φρυγανισμένο ψωμί. Έτσι είναι ευκολότερο να καταναλωθεί κι από τα παιδιά. Extra γεύση θα δώσει το σκόρδο που θα τρίψουμε στο ψωμί.

Υλικά για μια σαλάτα

– μία χοντρή φέτα χωριάτικο ψωμί, φρυγανισμένη
– μία σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
– λίγη ρίγανη
– μία ντομάτα Lucia τριμμένη στον τρίφτη
– μερικές φέτες ντομάτας Lucia
– μερικά ντοματίνια Lucia baby κομμένα στα τέσσερα
– μία κ.σ. κατίκι
– κρεμμύδι σε φέτες
– βασιλικός
– ελαιόλαδο
– αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σ’ ένα βαθύ μπολ τρίβετε την ντομάτα στον τρίφτη, προσθέτετε τα κομμένα ντοματίνια, την ντομάτα σε φέτες, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά και το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε μερικές φορές. Εδώ είναι μια καλή ευκαιρία να «βάλετε» το παιδί να σας βοηθήσει, γιατί στα παιδιά αρέσει το ανακάτεμα γενικά… Τρίψτε το σκόρδο στο ψωμί και κρατήστε το σκόρδο για μελλοντική χρήση. Πασπαλίστε το ψωμί με λίγη ρίγανη και απλώστε το κατίκι. Βάλτε από πάνω το μείγμα με τις ντομάτες κι αδειάστε όλο το ζουμάκι που έχει μείνει πάνω τους. Σερβίρετε αμέσως.

Οι ντομάτες δεν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Βάλτε στο ψυγείο μόνο τις πολύ ώριμες, αυτές που είναι έτοιμες για άμεση κατανάλωση.