Ας μάθουμε τους 10 βασικούς λόγους που πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά μας να παίζουν στην φύση.
1. Kαλύτερη όραση
Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το φως του ήλιου και το φυσικό φως μειώνoυν τις πιθανότητες εμφάνισης μυωπίας και βελτιώνουν την μακρινή όραση στα παιδιά. Τα παιδιά που περνάνε περισσότερο χρόνο έξω έχουν καλύτερη μακρινή όραση από αυτά που προτιμούν τις δραστηριότητες μέσα στο σπίτι. Μια πρόσφατη μελέτη από το Ohio State University College of Optometry υποστηρίζει ότι 14 ώρες την εβδομάδα στο εξωτερικό φυσικό φως είναι αποτελεσματικές για τη διατήρηση καλής όρασης.
2. Καλύτερη άμυνα του οργανισμού
Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι το παιχνίδι στο χώμα βοηθάει τα παιδιά να παραμένουν υγιή. Τα βακτήρια, οι ιοί και άλλα συστατικά του εδάφους, στην πραγματικότητα, επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εγκεφαλική ανάπτυξη. Το παιχνίδι έξω, στο μη «καθαρό» περιβάλλον, επίσης, βελτιώνει τη διάθεση των παιδιών και μειώνει το άγχος και την ένταση.
3. Ανεβασμένα επίπεδα βιταμίνης D
Είναι δύσκολο να λάβει κανείς επαρκή ποσότητα βιταμίνης D αποκλειστικά από τη διατροφή. Για την ακρίβεια, το 80-90 % της βιταμίνης D προέρχεται από την έκθεση στον ήλιο. Μια λογική καθημερινή έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία για περίπου 10-15 λεπτά είναι αρκετή. Μετά τα πρώτα 10-15 λεπτά είναι καλύτερο να προστατεύετε το παιδί από τον ήλιο.
4. Λιγότερο άγχος
Περισσότερες από 100 έρευνες έχουν δείξει ότι η ψυχαγωγία στην ύπαιθρο μειώνει το άγχος. Αυτό προκύπτει από έναν συνδυασμό παραγόντων βιολογικών και ψυχολογικών. Επίσης, σε αυτήν την δημοσκόπηση το 90 % των παιδιών ανέφεραν ότι το να περνάνε χρόνο στην ύπαιθρο και να λαμβάνουν μέρος σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού τα βοηθάει να ανακουφίζονται από το άγχος.
5. Βελτιωμένη ικανότητα συγκέντρωσης ακόμα και σε παιδιά με συμπτώματα ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας)
Αρκετές μελέτες του πανεπιστημίου του Illinois Urbana-Champaign αποδεικνύουν ότι η φύση και το πράσινο μειώνουν τα συμπτώματα ΔΕΠΥ στα παιδιά. Συγκεκριμένα, οι εξωτερικές δραστηριότητες έχουν μεγαλύτερο όφελος σε σχέση με άλλου είδους δραστηριότητες. Αυτές οι θετικές επιδράσεις φαίνονται ήδη ακόμα και σε παιδιά ηλικίας 5 ετών. Μια μελέτη του 2008 στο πανεπιστήμιο του Michigan βρήκε ότι η επιδόσεις στη μνήμη και τη συγκέντρωση βελτιώθηκαν κατά 20 % αφού τα υποκείμενα πέρασαν μια ώρα στη φύση. Επίσης, το 78% των εκπαιδευτικών σε μια μεγάλη έρευνα ανέφερε ότι «τα παιδιά που περνάνε τακτικά χρόνο παίζοντας ανοργάνωτα στη φύση μπορούν να συγκεντρωθούν περισσότερο και έχουν καλύτερες επιδόσεις στην τάξη».
6. Καλύτερη φυσική κατάσταση
Το παιχνίδι έξω βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και χτίζει δραστήρια, υγιή σώματα. Το τρέξιμο, το σκαρφάλωμα, η εξερεύνηση, η επαφή με τη βρωμιά και το χώμα συντελούν στο να καίγονται οι θερμίδες και ενισχύουν τη σωματική υγεία.
Επιπλέον, υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις της σύνδεσης μεταξύ καλής σωματικής κατάστασης και καλύτερων ακαδημαϊκών επιδόσεων. Ομοίως, υπάρχουν αποδείξεις ότι ένας απλός περίπατος έξω αυξάνει την δημιουργικότητα.
7. Καλύτερος φυσικός συντονισμός
Ένας άλλος τρόπος να το πούμε είναι καλύτερες αισθητηριακές δεξιότητες. Το παιχνίδι έξω περιλαμβάνει την επαφή με ανώμαλες επιφάνειες, βράχους, κλαδιά καθώς και με ασταθείς επιφάνειες όπως η άμμος ή η λάσπη. Το παιχνίδι ανάμεσα σε αυτά τα στοιχεία απαιτεί ισορροπία, ευκινησία, επιδεξιότητα και αντίληψη σε βάθος.
8. Καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο
Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που περνάνε χρόνο έξω (και κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών) τα πάνε καλύτερα σε όλα τα ακαδημαϊκά αντικείμενα.
Το είδος εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί το εξωτερικό περιβάλλον και τις φυσικές δραστηριότητες συντελεί στη βελτίωση των επιδόσεων στις κοινωνικές επιστήμες, τις θετικές επιστήμες, τη γλώσσα και την τέχνη.
9. Πυροδότηση της περιέργειας και της φαντασίας
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν το εσωτερικό περιβάλλον γίνεται οικείο και γνωστό. Το εξωτερικό περιβάλλον, όμως, είναι δυναμικό και αλλάζει διαρκώς. Είναι εκτός του ελέγχου τους και ως τέτοιο προσκαλεί για περιπλανήσεις, εξερευνήσεις, πειραματισμούς.
10. Καλύτερη αντίληψη της φύσης και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος
Τα παιδιά έχουν πια πολλές γνώσεις για τους δεινόσαυρους, τα ασυνήθιστα ζώα, τους καρχαρίες από τα βιβλία, το διαδίκτυο, την τηλεόραση, τις ταινίες. Το να βγαίνουν έξω τους επιτρέπει να εξερευνήσουν και να μάθουν το τοπικό οικοσύστημα. Τα παιδιά αισθάνονται τεράστια ικανοποίηση μαθαίνοντας τα ονόματα των φυτών και των ζώων που βρίσκονται στον τόπο που ζούνε.
Πηγή: Better Parents
Λίγο πριν το τέλος του 2012 γεννήθηκε η κόρη του και μαζί με αυτήν και η ιδέα για το πρώτο ελληνικό site για μπαμπάδες. Δεν κατάγεται από τον πλανήτη Κρύπτον ούτε έχει κάποια υπερδύναμη. Αυτό που έχει είναι υπέρμετρη αγάπη για τις 2 γυναίκες της ζωής του και η υπόσχεση που έχει δώσει στον εαυτό του να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερος μπαμπάς για τα παιδιά του.