Και οι μέλλοντες μπαμπάδες έχουν ψυχή…

Οι γυναίκες συνήθως γκρινιάζουν ότι περνάνε ολομόναχες την ταλαιπωρία της εγκυμοσύνης, ότι όλα συμβαίνουν βάση προπατορικού αμαρτήματος, ότι δεν καταλαβαίνουμε τι βιώνουν, ότι δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση τους και τα σχετικά. Λάθος!

Οι περισσότεροι άντρες που ξέρω, σε ένδειξη συμπαράστασης, είδαν με το ζόρι την ταινία «Τι να περιμένεις όταν είσαι έγκυος», πήραν τουλάχιστον 5 κιλά στην πρώτη εγκυμοσύνη της γυναίκας τους μόνο και μόνο για να ζήσουν και αυτοί με επιπλέον κιλά και υποχρεώθηκαν στην οργάνωση τακτών εβδομαδιαίων αντρικών συνευρέσεων για να προστατέψουν τις γυναίκες τους από την έκθεση σε καπνό και αλκοόλ αλλά και για να τις δώσουν χώρο και χρόνο με τον εαυτό τους.

Οι μέλλοντες μπαμπάδες συμπάσχουν! Τι και αν δεν εμφανίζεις συμπτώματα εγκυμοσύνης, αφού σταδιακά αναπτύσσεις μία αίσθηση  ανησυχίας για την προστασία της οικογένειας. Αλλάζεις κλειδαριές, βάζεις συστήματα συναγερμού, επιδιορθώνεις οτιδήποτε χαλασμένο στο σπίτι, αλλάζεις στο αυτοκίνητο λάστιχα, τακάκια, μπουζί, μα πάνω από όλα αλλάζεις διάθεση. Γίνεσαι δεκτικός, κατανοητικός, ίσως και άθελα σου υπερπροστατευτικός και βιώνεις από πρώτο χέρι την έννοια του κουβαλητή. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Κι ενώ εσύ σκέφτεσαι όλες αυτές τις αλλαγές, η σύντροφός σου έχει ήδη αρχίσει να συμπεριφέρεται διαφορετικά και να μιλάει για συμβούλους θηλασμού, μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής μεθόδου ανώδυνου τοκετού και άλλα ακαταλαβίστικα. Και το τηλέφωνο χτυπάει διαρκώς από συγγενείς που ρωτούν μόνο για την έγκυο. Αλλά κανείς δεν ρωτάει τι κάνει ο μέλλοντας πατέρας.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να πεις και τίποτα γιατί δεν κάνει να κουράζεις την έγκυο γυναίκα σου με τα ψυχολογικά σου. Άσε που εδώ ισχύει το γνωστό «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο», με τη διαφορά ότι ο «πελάτης» είναι η έγκυος γυναίκα σου. Ούτε κάνει να ρωτάς τη μέλλουσα μαμά πράγματα σχετικά με την υγεία του εμβρύου, για να μην την αγχώνεις παραπάνω. Ούτως ή άλλως και να ρωτήσεις δεν θα πάρεις και κάποια σπουδαία απάντηση.

Αν θέλεις πραγματικά να μάθεις, καλό είναι να συνοδεύεις τη γυναίκα σου στους προγεννητικούς ελέγχους. Αυτό είναι κάτι που επιτρέπεται να κάνεις.  Και συνιστάται δεόντως για τη σύσφιξη των σχέσεων! Όπως και το να μιλάς στο αγέννητο παιδί σου πάνω από την κοιλιά της μαμάς. Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι επίσης βοηθάει το να εφαρμόζεις την τακτική που τραγουδούσε ο Σάκης Ρουβάς με το μασάζ στα πόδια και τα μακαρόνια με κιμά. Απλά μου πήρε αρκετό καιρό να χάσω αυτά τα επιπλέον κιλά.

Καλή λευτεριά!