Συγχαρητήρια θα γίνεις μπαμπάς…

Χαμόγελα, δάκρυα χαράς, μεγαλεπήβολα σχέδια ανακοίνωσης στους γονείς και φίλους. Αλλά όχι σε όλους, μη μας ματιάσουν και τα σχετικά.

Νιώθεις δικαιωμένος, είσαι ο άξιος συνεχιστής του είδους. Άσε που επιβεβαιώνεις και τον αρχέτυπο ρόλο του άντρα: ο άντρας γεννά, η γυναίκα τίκτει. Σου αξίζουν συγχαρητήρια, εν τέλει εσύ έκανες όλη τη δουλειά.  Στην πραγματικότητα; Μόλις σου έφυγε ένα μεγάλο βάρος, γιατί μεταξύ μας όλοι μας το έχουμε ένα άγχος.

Σκέφτεσαι τι ωραία που θα πηγαίνετε βόλτα οι τρεις σας, που αν θα κάνεις γιο θα θέλεις να πάρει το όνομα του μπαμπά σου, που αν θα κάνεις κόρη θα θέλεις να πάρει το όνομα της μαμάς σου, ή ίσως και της πεθεράς σου για να κάνεις το χατίρι στη γυναίκα σου, ή και κανενός γιατί απλά δε σου αρέσει κανένα ή γιατί θέλεις να κάνεις τη μεγάλη έκπληξη στην οικογένεια.

Οπλίσου με υπομονή, θα σου πουν. Οπλίσου με 50ευρα μου είπε ένας γνωστός. Έλα μωρέ, μ@#ακίες. Και μετά από λίγο συμβαίνει… κοιτάς γύρω σου και, θες δε θες, βλέπεις μόνο έξοδα, όπως το σήμα του δολαρίου στα μάτια του πολυαγαπημένου θείου Σκρουτζ. Μη μασάς! Έχεις εννέα ολόκληρους μήνες για να συνέλθεις!

Φυσικά, υπάρχει και η σύντροφος. Που το μυαλό και το σώμα της προετοιμάζεται μέρα με τη μέρα για να φιλοξενήσει και εν συνεχεία να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Σε αντίθεση με το δικό σου σώμα και μυαλό, που είναι παντελώς απροετοίμαστα. Και τα δύο το ίδιο. Αλλά εσύ διατείνεσαι σε όλους πόσο έτοιμος είσαι. Στην πραγματικότητα; Τα έχεις παντελώς χαμένα.

Μη στενοχωριέσαι, είναι απολύτως φυσιολογικό! Γιατί σε αντίθεση με τις περισσότερες γυναίκες, οι άντρες δεν περνούν τη νεότητά τους με το όνειρο να γίνουν μπαμπάδες, ούτε κάθονται να σκεφτούν πώς θα μοιάζουν τα παιδιά τους. Γιατί είναι στη φύση του άντρα να βλέπει ευθύνες και υποχρεώσεις, όταν η γυναίκα βλέπει φρου-φρου και αρώματα. Και μεταξύ μας, είναι καλό να υπάρχει μια ισορροπία. Γιατί ένα μωρό μπορεί να σημαίνει μεγάλη χαρά, σημαίνει όμως και μεγάλες ευθύνες.

Συγχαρητήρια! Βάλε τα δυνατά σου. Μέσα στους επόμενους εννέα μήνες, εσύ και η σύντροφός σου θα προετοιμαστείτε για τη μοναδική περιπέτεια του να είσαι γονιός. Αν και στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για το τι συμβαίνει όταν κάνεις παιδί. Κανείς δε μπορεί να σε προετοιμάσει για την αγάπη…και το φόβο…