Τι σημαίνει να είσαι καλός πατέρας;

483484_10100829999815638_1631071298_n

O σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αναπόφευκτα επηρεάσει τη ζωή και τα χαρακτηριστικά του θεσμού της οικογένειας.

Οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων έχουν επηρεάσει σημαντικά τους παραδοσιακούς ρόλους της γυναίκας και του άντρα, οπότε είναι εύλογο ότι έχουν αλλάξει  ανάλογα και οι ρόλοι τους ως γονείς, τουλάχιστον στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πια συγκεκριμένες ή δεδομένες αρμοδιότητες για τη μητέρα και για τον πατέρα.

Ο ρόλος του πατέρα σήμερα δεν περιορίζεται πια στο να παρέχει την οικονομική στήριξη στην οικογένεια και να θέτει όρια και κανόνες με ευθύνη την τήρησή τους. Ο σύγχρονος πατέρας εμπλέκεται πολύ περισσότερο στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών του μέσα από μια πιο ενεργή και διευρυμένη συμμετοχή στην καθημερινότητα της οικογένειας.

Όμως τι σημαίνει να είσαι καλός πατέρας;

«Το να είσαι καλός πατέρας δεν είναι κάτι που το κατακτάς μια φορά, χρειάζεται να το παλεύεις και να το κερδίζεις κάθε μέρα», γράφει ο ψυχίατρος Κώστας Γκοτζαμάνης στο βιβλίο του «Μεγαλώνοντας [με] το παιδί μου».

Ο καλός πατέρας είναι εφοδιασμένος με τόνους υπομονή. Και η υπομονή, στο σπίτι με την οικογένεια, είναι από τα πράγματα που χρειάζονται το περισσότερο.

Ο καλός πατέρας είναι παρών. Φυσικά και ψυχικά.

Ο καλός πατέρας αφιερώνει χρόνο. Ακόμα και όταν δεν έχουμε χρόνο, και ο λιγοστός χρόνος που θα αφιερώσουμε αν είναι ποιοτικός κάνει διαφορά.

O καλός πατέρας ξέρει να παίζει. Γίνεται να μεγαλώνεις παιδιά χωρίς παιχνίδι;

Ο καλός πατέρας ξέρει να ακούει. Αν δεν ακούμε τα παιδιά μας, πώς περιμένουμε να μας ακούνε και αυτά;

Ο καλός πατέρας δε θεωρεί κάποια πράγματα ως δεδομένες αρμοδιότητες της μητέρας.

Ο καλός πατέρας κρατάει το λόγο του.

Ο καλός πατέρας συγχωρεί.

Ο καλός πατέρας δίνει αγάπη. Πολλή.

Ο καλός πατέρας δε μασάει. Από το οργανωμένο χάος που ονομάζεται οικογένεια…

Τα παιδιά απαιτούν θυσίες χρόνου και επιλογών, όμως στις ξεπληρώνουν όλες και με το παραπάνω με όλες εκείνες απίστευτες στιγμές που σε αγκαλιάζουν σφιχτά, που σε παίρνουν από το χέρι για να σου δείξουν κάτι, που σου κολλάνε αυτοκολλητάκια στο κινητό, που σε φωνάζουν μπαμπά…μια καθημερινή υπενθύμιση πως η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα.

Υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικοί χαρακτήρες γονιών. Υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικοί τρόποι για να μεγαλώσει ένα παιδί. Υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικά «μονοπάτια» στη διαδρομή για την εξέλιξη. Αλλά όταν πρόκειται για την ανατροφή του παιδιού σου, δεν είναι τίποτα πιο σημαντικό από τις ανάγκες του μωρού σου.

PAMPERS. ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΥΠΝΟ & ΠΑΙΧΝΙΔΙ