Αυτό που θέλουν οι… έφηβοι από τους μπαμπάδες τους!

4eab4450b24ff3ec_42-60556926.xxxlarge_2x

Τι είναι αυτά που επιθυμούν οι έφηβοι να γνωρίζουν για αυτούς οι γονείς τους και συγκεκριμένα οι μπαμπάδες τους;

Έχοντας παιδιά στην εφηβεία, ξέρετε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να είσαι ένας πατέρας για εφήβους; Οι μπαμπάδες παρακολουθούν την μυστηριώδη αλλαγή ενός αγαθού παιδιού, σ’ ένα πολύ μοναδικό έφηβο με δέος και συχνά με σύγχυση.

Ένας πατέρας τις προάλλες μου είπε οτι άρπαξε την ευκαιρία στις διακοπές και μίλησε με φίλους του γιου του για να καταλάβει τι είναι αυτό που θέλουν επιτέλους απο αυτούς. «Είχα την ευκαιρία στην συζήτηση να τους ρώτησω τι θα ήθελαν οι πατεράδες τους  να γνώριζαν για αυτούς: τις προκλήσεις τους ,τα όνειρά τους,  τα συναισθήματά τους, τις ζωές τους».

Δείτε ποιά είναι τα πράγματα που οι έφηβοι θα ήθελαν οι πατεράδες τους να ξέρουν.

1. Δεν είμαι παιδί πια

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οι έφηβοι θέλουν σεβασμό.  Συνεχίζοντας να τους αντιμετωπίζεται σαν παιδιά, αισθάνονται υποτιμητικά. Ένας πατέρας αναγνωρίζει ωστόσο, ότι οι έφηβοι διανύουν διαφορετικά στάδια ωριμότητας, και είναι σημαντικό να προσαρμόζονται οι αντιδράσεις σας για το επίπεδο του εφήβου σας.

2. Ενεργώ σαν να είμαι έτοιμος να είμαι ένας ενήλικας, αλλά είμαι φοβισμένος μέχρι θανάτου να γίνω ένας απο αυτούς

Ο έφηβος σας είναι συνήθως συγκλονισμένος με την επικείμενη ευθύνη οσο κι αν λέει το αντίθετο. Υπάρχει σημαντικός φόβος για το άγνωστο, όσο άνετοι κι αν θέλουν να δείχνουν. Οι μπαμπάδες οι οποίοι είναι σε θέση να συνδυάσουν λίγο σεβασμό με λίγη ευαισθησία για την κατάστασή τους, είναι οτι καλύτερο.

3. Οι φίλοι είναι όλο και πιο σημαντικοί για μένα

Είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας της μετάβασης μέσω της οποίας οι έφηβοι κινούνται προς την απεξάρτηση από τους γονείς για την ανεξαρτησία. Είναι μια διαδικασία που υποστηρίζουμε θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν υπεύθυνα, ανεξάρτητοι ενήλικες. Έτσι η σταδιακή απομάκρυνση από τους γονείς προς τους φίλους είναι αναπόφευκτη. Αυτό είναι φυσικό, αναμενόμενο και ενδεδειγμένο. Έτσι, δεν είναι για να ανησυχείτε ή στεναχωριέστε όταν σας πουν οτι θα προτιμούσαν την παρέα των φίλων τους απο την δική σας!!!

o-ARGUING-PARENTS-facebook

4. Αμφισβητώ πολλά πράγματα

Ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας της ωρίμανσης είναι να μάθουν να σκέφτονται και να αισθάνονται για τον εαυτό τους. Οι έφηβοι οι οποίοι ήταν πολύ υπάκουα παιδιά, μπορούν να αρχίσουν ανάκριση γιατί κάνετε πράγματα ή γιατί τους λέτε να κάνουν αυτοί κάποια άλλα. Μπορούν να αμφισβητήσουν εύκολα την κρίση σας. Μπορούν να αμφισβητήσουν τις βασικές πεποιθήσεις και τις αξίες που η οικογένειά σας έχει. Αυτή η αμφισβήτηση της διαδικασίας είναι υγιής και φυσιολογική. Να είστε προετοιμασμένοι. Προσπαθήστε να είστε στη διάθεσή τους να βοηθήσετε  αν σας παρουσιαστεί η ευκαιρία.

5. Οι ορμόνες μου κάνουν πάρτι

Έχουμε παρατηρήσει με τους γιους μας ότι όταν γίνουν έφηβοι, γίνονται ευέξαπτοι και τείνουν να υψώνουν τη φωνή τους , ειδικά όταν είναι κάτω από πίεση. Μπορούν να αρχίσουν να αισθάνονται άβολα και σε φίλους του αντίθετου φύλου, ακόμη και αν γνωρίζονται πολλά χρόνια. Μπορεί να θέλουν να γεμίσουν αφίσες τον τοίχο τους, τις οποίες δεν εγκρίνετε. Ψυχραιμία. Αναγνωρίστε ότι οι ορμόνες μπορεί να είναι η αιτία αυτής της εφηβικής συμπεριφοράς. Ωστόσο, μην τους αφήσετε να το χρησιμοποιούν συνεχώς ως δικαιολογία.

6. Μισώ αυτό το βλέμμα

Μαμάδες και μπαμπάδες δείχνουν την δυσαρέσκεια τους κατά καιρούς με ένα βλέμμα, μια γκριμάτσα, που επιτρέπει στους έφηβους να γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Κρατώντας τις γραμμές επικοινωνίας ανοικτές μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις φορές που θα χρησιμοποιήσετε την εμφάνιση αυτού του βλέμματος.

o-TEEN-SON-PARENTS-facebook

7. Μερικές φορές, απλά πρέπει να μείνω μόνος

Οι έφηβοι έχουν την τάση να αποσύρονται ενώ είναι στον δικό τους κόσμο. Μπορούν να είναι αρκετά ομιλητικοί με τους φίλους τους, αλλά να συννενοήστε με νοήματα στο σπίτι. Αυτή η τάση είναι επίσης φυσική και δεν θα πρέπει να ανησυχείτε.

8. Μερικές φορές, θέλω απλά να με ακούσετε

Οι μπαμπάδες συχνά έχουν την τάση να θέλουν να επιλύσουν τα προβλήματα σε μια συνομιλία με συμβουλές. Αντισταθείτε σε αυτόν τον πειρασμό και προσπαθήστε να ακούσετε μόνο. Δώστε  μια ευκαιρία στον  έφηβο σας να λειτουργήσει από μόνος του.

9. Πρέπει να είσαι συνεπής

Αν και οι έφηβοι φέρονται σαν αντάρτες στη γονική εξουσία, προσδοκούν και αισθάνονται πιο άνετα όταν οι γονείς συμπεριφέρονται με συνέπεια. Μην αλλάζετε συνεχώς απαγορεύσεις, κανόνες, ωράρια εξόδου ή άλλα. Η συνέπεια θα βοηθήσει τον έφηβος σας αργότερα σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του.

10. Να είσαι σταθερός σε ό,τι λες

Οι έφηβοι απογοητεύονται όταν οι γονείς λένε ένα πράγμα και κάνουν άλλο. Κρατήστε τις δεσμεύσεις σας. Αν έχουμε έναν κανόνα της οικογένειας για την τηλεόραση ή τα video games, η μαμά και ο μπαμπάς θα πρέπει να τους τηρούν. Δώστε το καλό παράδειγμα και ο έφηβος σας θα έχει μεγαλύτερο σεβασμό για σας.

Η αλήθεια είναι οτι δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό στη ζωή από το να ζεις τα χρόνια της εφηβείας. Για τους εφήβους, βιώνουν νέα συναισθήματα, νέες προκλήσεις της ζωής, τη μετάβαση προς το άγνωστο της ανεξαρτησίας. Εάν οι πατεράδες μπορούν να θυμούνται μερικά απλά πράγματα και να ενεργούν με βάση αυτά, μπορεί να είναι μια πραγματική βοήθεια για τα παιδιά.

Serious father talking to teenage son at home

Πηγή