Γιατί ο Μπάτμαν θα ήταν καλύτερος πατέρας από το Σούπερμαν…

Φωτογραφίες © Matty Photography

Εδώ δεν εξετάζουμε ποιος θα νικούσε σε μία πιθανή μονομαχία. Ούτε θα πνιγούμε σε ατέρμονες συζητήσεις περί υπερδυνάμεων. Αυτά τα κάναμε όταν ήμασταν παιδιά. Τώρα που μεγάλωσε το παιδί μέσα μας και κάναμε και εμείς παιδιά, το θέμα μας είναι το ποιος από τους 2 υπερήρωες θα γινόταν θεωρητικά καλύτερος πατέρας…

Ουσιαστικά είμαι υποχρεωμένος να παραδεχτώ πως πρόκειται περισσότερο για μια ανοιχτή ερώτηση που θέτω στον εαυτό μου αλλά και όλους εσάς εκεί έξω. Ως μπαμπάς όμως, διαπιστώνω τα παρακάτω:

1. Ο Μπάτμαν είναι άνθρωπος

O Μπάτμαν είναι η μυστική ταυτότητα του Μπρους Γουέιν, ο οποίος παρόλο που είναι υπερβολικά ευκατάστατος και έχει πάρα πολλές ικανότητες, στην ουσία αναπνέει τον ίδιο αέρα με τους κακοποιούς που πολεμά. Από την άλλη, ο Σούπερμαν πάντα βλέπει τα πράγματα μέσα από μια διαφορετική ματιά από όλους μας. Γιατί ο Κλαρκ Κεντ στην ουσία είναι ένας εξωγήινος που ανατράφηκε ως άνθρωπος και μια μέρα συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να αναλάβει την προστασία του πλανήτη μας. Η ανάγκη του λοιπόν αυτή για υπερπροστατευτικότητα θα δημιουργούσε σίγουρα προβλήματα στο δικό του υποτιθέμενο παιδί.

2. Ο Μπάτμαν δουλεύει νύχτα

Ο Σούπερμαν έχει σούπερ ακοή και ακούει τα πάντα, πράγμα που κάνει το ανέμελο παιχνίδι με το υποτιθέμενο παιδί του άκρως αδύνατο. Για παράδειγμα, εκεί που παίζει lego με το γιο του, ακούει ξαφνικά φωνές και πυροβολισμούς από 4 οικοδομικά τετράγωνα μακριά.  Η εσωτερική του ανάγκη για βοήθεια θα υπερνικήσει ακόμα και την ανάγκη για ποιοτικό χρόνο με το παιδί του. Γιατί απλά δεν μπορεί να διαχωρίσει την προσωπική του ζωή από τη δουλειά. Αντίθετα, ο Μπάτμαν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και το τηρεί.

3. Ο Μπάτμαν είναι ρεαλιστής

Ο Μπάτμαν ξέρει από πρώτο χέρι, ότι τα πλούτη δε φέρνουν απαραίτητα και την ευτυχία. Στη δική του περίπτωση το τίμημα είναι μεγάλο. Ο Μπρους Γουέιν έχοντας γίνει μάρτυρας της δολοφονίας των γονιών του ως παιδί, παρόλο που μεγάλωσε μέσα στα πλούτη, παλεύει καθημερινά με τους δαίμονες του και το οδυνηρό παρελθόν του και προσπαθεί να διδαχθεί μέσα από αυτά. Ξέρει ότι η στολή από κέβλαρ μπορεί να τον προστατέψει, αλλά έως ένα βαθμό…Από την άλλη ο Σούπερμαν δεν έχει να φοβάται κάτι εκτός από τον Κρυπτονίτη. Οπότε και θεωρητικά δε θα μπορεί να καταλάβει τους φόβους ενός παιδιού. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς την περίπτωση που δεν κατάφερνε να μεταδώσει τις υπερδυνάμεις του στον απόγονο του, τότε σίγουρα το παιδί του θα αποκτούσε και κόμπλεξ κατωτερότητας.

4. Ο Μπάτμαν είναι πιο προσιτός

Ο Σούπερμαν δεν έχει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα πέραν της σωτηρίας του κόσμου. Εντάξει, ο Μπρους Γουέιν έχει τα θέματα του, αλλά στην τελική δεν υπάρχει κάποιος άντρας/ πατέρας που δεν έχει κάτι που τον απασχολεί. Αυτό τον κάνει πιο ανθρώπινο. Οι εμπειρίες του θα διαμορφώσουν τις γονεϊκές πρακτικές του. Έχοντας ζήσει την απώλεια, θα θέλει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο εκεί για τα παιδιά του.

5. Κακά τα ψέματα, ο Μπάτμαν είναι πολύ πιο κουλ…

Καταρχάς, ο Μπάτμαν φοράει κορυφαία στολή, σε αντίθεση με το Σούπερμαν που φοράει βρακί πάνω από κολάν. Τι να λέμε τώρα…Άσε που ο Μπάτμαν έχει και τη χαρακτηριστική, ζηλευτή, μπαμπαδίστικη, ισχυρή αλλά συνάμα συμπονετική φωνή. Αγαπάει τα αυτοκίνητα, τις μηχανές και τα gadgets αλλά ξέρει πολύ καλά και από δώρα για γυναίκες.  Και πιάνουν και τα χέρια του…

Εσείς ποιον προτιμάτε;


surveys

Πηγή: How to be a Dad