Μπαμπάς, ο σύμμαχος μας στο μεγάλωμα των παιδιών

Γιατί θεωρώ τον μπαμπά, σύμμαχο στο μεγάλωμα των παιδιών;

Όταν γεννήθηκε ο Ερμής, από το μαιευτήριο γυρίσαμε στο σπίτι οι τρεις μας, εγώ, ο Νίκος και το μωρό…

Και έτσι μείναμε για πολύ καιρό. Χωρίς βοήθεια αφού οι παππούδες και οι γιαγιάδες ζουν πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μας.

Αυτό μας βοήθησε από πολύ νωρίς να βρίσκουμε τρόπους να βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Εγώ μαζί με το Νίκο γρήγορα μάθαμε πως αποστειρώνεις τα μπιμπερό, πως αλλάζεις πάνα το μωρό, πως το κάνεις μπάνιο, τι χρειάζεται να έχει μέσα η τσάντα του μωρού πριν βγει βόλτα και όλα όσα χρειάζεται ένα νεογέννητο. Έτσι όταν εγώ χρειαζόμουν ξεκούραση ή είχα οποιαδήποτε δουλειά εκτός σπιτιού, ο μπαμπάς του ήξερε να κάνει όσα κι εγώ. Καμιά φορά και με περισσότερη επιτυχία από μένα (το ομολογώ).

Ο μπαμπάς μας είναι ο βοηθός μας

Όταν αργότερα λοιπόν γνώρισα μαμάδες και συζητούσαμε για τα παιδιά μας αλλά και τη βοήθεια που είχαμε από τους συντρόφους μας με έκπληξη ανακάλυψα ότι οι περισσότερες μαμάδες δεν “επέτρεπαν” στους συντρόφους τους να βοηθήσουν με το μωρό, “μα, πώς να τον εμπιστευτώ να δώσει την αντιβίωση στο παιδί, θα το ξεχάσει”, “δεν ξέρει τι να βάλει στην τσάντα, τα ετοιμάζω όλα μόνη μου”, “φοβάται να κάνει μπάνιο το μωρό, άσε που δεν ξέρει να αλλάζει πάνες”. Αυτές είναι μερικές από τις ατάκες που άκουσα. Φυσικά, αυτές οι μαμάδες ήταν πάντα κουρασμένες και θυμωμένες με τους συντρόφους τους.

Η συμμετοχή και των δύο γονέων

Για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας πρέπει να έχουμε και οι δυο γονείς ενεργή συμμετοχή. Είναι σημαντικό οι μαμάδες να μην θέλουν να έχουν τον έλεγχο σε όλα και να βοηθήσουν τους μπαμπάδες να συμμετέχουν ενεργά στο μεγάλωμα των παιδιών.

Είναι σημαντικό να εμπιστευόμαστε τους συντρόφους μας, μπορεί να μην τα κάνουν όλα όπως εμείς, μπορεί να έχουν το δικό τους τρόπο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα κάνουν σωστά.

Επιτρέποντας στο μπαμπά να ασχολείται με το παιδί του έχουν και οι μαμάδες χρόνο για να ξεκουραστούν, να κοιμηθούν λίγο παραπάνω, να βγουν μια βόλτα, ενώ παράλληλα δίνουν χώρο στο μπαμπά να χτίσει μια όμορφη σχέση με το παιδί του, να μάθει να παίζει και να επικοινωνεί μαζί του.

διαβάστε περισσότερα άρθρα της Αναστασίας εδώ. 

Αναστασία Φωκά

Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ήρθε η ώρα να συστηθώ λοιπόν, είμαι η Αναστασία, ψυχολόγος, μαμά του Ερμή και της Ίριδας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, αγαπώ να περνάω χρόνο με τα παιδιά μου, να μαγειρεύω, να διαβάζω βιβλία, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω τα ταξίδια, το καλό κρασί, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου. Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας – anastasiasworld.gr