Ο ρόλος του μπαμπά στον θηλασμό!

Για τα περισσότερα ζευγάρια, οι εβδομάδες και οι μήνες που ακολουθούν μετά από την γέννηση του μωρού τους είναι η πιο ευχάριστη και η πιο αγχωτική περίοδος στη ζωή τους.

Του Βουδούρη Ελευθέριου, Παιδιάτρου, pedvoudouris.blogspot.gr

Παράλληλα με το θαύμα της παρακολούθησης των παιδικών ματιών, της χαράς για το νέο μέλος της οικογένειας έρχεται η κούραση από την νυκτερινή αϋπνία και η αναστάτωση από τη συναισθηματική αλλαγή, την μεταβολή των ρόλων και των σχέσεων.

Στη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, ο θηλασμός επηρεάζει την δυναμική της οικογένειας. Ο θηλασμός δεν είναι μόνο η τροφή. Είναι μια τέχνη οικειότητας.

Οι ορμόνες του θηλασμού ηρεμούν την μητέρα και αυξάνουν την ευαισθησία για το παιδί της, προκαλώντας μια έντονη επιθυμία να απαντήσει στο κλάμα του.

Το μωρό της γίνεται η κύρια απασχόληση της. Όλα τα άλλα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Το μωρό που θηλάζει βιώνει την μητέρα του με όλες τις αισθήσεις, βρίσκοντας ασφάλεια και παρηγοριά, καθώς και τροφή στην αγκαλιά και στα στήθη της.

Τι γίνεται με το πατέρα, ο οποίος δεν έχει την φυσική σύνδεση και την φυσική πηγή της παρηγοριάς; Ποια είναι η σημασία της σχέση του με το μωρό τους; Μετά την χαρά της γέννησης του παιδιού του, πολλές φορές κυριαρχεί το άγχος για τον ρόλο του στις νέες συνθήκες, για το πως πρέπει να συμμετέχει στη διατροφή και στην ανάπτυξη του μωρού του.

Σε κάποιες μελέτες, μερικοί μπαμπάδες αναφέρουν αισθήματα απογοήτευσης και ανεπάρκειας γιατί δεν μπόρεσαν να ηρεμήσουν το μωρό κατά την διάρκεια απουσίας της γυναίκας τους.

Η σχέση του πατέρα με το μωρό δεν μπορεί να είναι ίδια, όπως αυτή με της μητέρας. Μόλις το αντιληφθεί αυτό ο νέος πατέρας, τότε ανοίγονται οι ορίζοντες μπροστά του και μπορεί να οικοδομήσει τη δική του σχέση με το μωρό του.

Ο κάθε πατέρας ανακαλύπτει τους δικούς του τρόπους για να ανατρέψει και να ασχολείται με το μωρό του.

Ο ρόλος του πατέρα στο θηλασμό είναι πολύ σημαντικός. Η θετική στάση του πατέρα διευκολύνει τη μητέρα να αρχίσει και να συνεχίσει τον θηλασμό. Ο πατέρας εν αναμονή και ο νέος πατέρας μπορεί να μάθει για τον θηλασμό παράλληλα με τη μητέρα.

Επιπλέον μπορεί να συμμετέχει, προσφέροντας υποστήριξη και ενθάρρυνση

Ο θηλασμός μπορεί να είναι συναισθηματικά απαιτητικός, σωματικά εξουθενωτικός και μερικές φορές άβολος. Σχεδόν όλες οι μαμάδες έχουν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα τους να φροντίσουν ένα νεογέννητο.

Επίσης μπορεί να έχουν πρόσθετους φόβους σχετικά με την επάρκεια του γάλακτος, εάν η τεχνική τους είναι σωστή ή εάν έχουν την ικανότητα να τα βγάλουν πέρα με τα προβλήματα του θηλασμού.

Ο πατέρας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο προσφέροντας αμέριστη υποστήριξη στη σύντροφο του, λέγοντας κομπλιμέντα, εκτιμώντας τις προσπάθειες και δίνοντας της κουράγιο.

Πολλές φορές ο άντρας δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί ιδιαίτερα, όταν μια γυναίκα είναι πάρα πολύ κουρασμένη, εξουθενωμένη και κάτω από έντονο στρες.

Δεν ξέρει αν η σύντροφός του θέλει να ακούσει “Μην τα παρατάς, μπορείς να το επιτύχεις!” ή “Μην στεναχωριέσαι έκανες ότι καλύτερο μπορούσες. Δεν πειράζει αν θα διακόψεις τον θηλασμό και θα δώσεις ξένα γάλα”.

Όμως η καλύτερη επιλογή θα ήταν να μην πει τίποτα από αυτά και να προσπαθήσει να της εξηγήσει ότι δεν ξέρει τι ακριβώς πρέπει να πει, αλλά έχει την πλήρη υποστήριξη του σε όλες τις προσπάθειες.

familylife.gr