Οδηγίες επιβίωσης για τον σύζυγο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ταλαιπωρημένος σύζυγος εξομολογείται: «Οι φίλοι μου με είχαν προειδοποιήσει για τις ξαφνικές εναλλαγές στη διάθεσή της, όταν θα έμενε έγκυος, αλλά πραγματικά δεν ήμουν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο!

Αλήθεια τι μπορώ να κάνω»;

Καλώς ήρθατε στον υπέροχο και μερικές φορές εκκεντρικό, κόσμο των ορμονών της εγκυμοσύνης. Υπέροχος επειδή αυτές οι ορμόνες εργάζονται σκληρά για να γαλουχήσουν αυτή τη μικρή ζωή που μεγαλώνει στην κοιλιά της συζύγου σας και που σε λίγο θα κρατάτε με λατρεία στην αγκαλιά σας.

Και εκκεντρικός, επειδή εκτός από το ότι έχουν αναλάβει τον έλεγχο του σώματος της, (ξέρετε βέβαια για τις πρωινές αδιαθεσίες) έχουν αναλάβει και τον έλεγχο του μυαλού της. Έτσι γίνεται δραματική, ευσυγκίνητη, νευρική χωρίς λόγο και επίσης ενθουσιάζεται με το παραμικρό.

Οι εναλλαγές της διάθεσης μιας εγκύου είναι συνήθως πολύ έντονες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, όταν οι ορμόνες της εγκυμοσύνης φτάνουν το πιο δυνατό σημείο τους και η μέλλουσα μητέρα τώρα προσπαθεί να τις συνηθίσει.

Αλλά ακόμη και όταν οι ορμόνες έχουν πλέον καταλαγιάσει, στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, πρέπει να είστε προετοιμασμένος για τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα της συντρόφου σας, που θα την τυραννούν μέχρι την γέννηση του μωρού και …ίσως και λίγο ακόμη!

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε;

Πρώτα απ’ όλα υπομονή! Η εγκυμοσύνη δεν θα διαρκέσει για πάντα. Θα περάσει!

Και θα περάσει πολύ πιο ευχάριστα αν προσπαθήσετε να είστε ανεκτικοί στις ατελείωτες διακυμάνσεις της διάθεσής της. Επιστρατεύστε όλη τη δύναμη και τα καλά στοιχεία που έχετε.

Δεύτερον, μην παίρνετε τα ξεσπάσματα αυτά προσωπικά και μην της κρατάτε κακία.

Είναι κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει.

Θυμηθείτε, είναι οι ορμόνες που μιλάνε, που κλαίνε, που φωνάζουν και σας επιτίθενται χωρίς λόγο, έτσι όταν λέτε μπλε και λέει ροζ, πείτε και σεις ροζ!

Αν απαντήσετε με θυμό απλά θα προκαλέσετε άλλη μία κρίση. Αντίθετα, προσπαθήστε να αφεθείτε στις εναλλαγές της διάθεσής της με κάποια τρυφερότητα (ναι είναι δύσκολο!) και κατανόηση (μερικές φορές είναι αδύνατο!).

Η ανταμοιβή σας θα είναι μία σχετικά πιο ήρεμη και πιο ευγνώμων σύζυγος, η οποία παρεμπιπτόντως δεν θα σας ενημερώνει πάντα ότι είναι ευγνώμων για την προσπάθειά σας αυτή, να είστε ήρεμος και να αντέξετε τους επόμενους μήνες!

Τρίτον, βοηθήστε την να ελέγχει τη διάθεσή της.

Επειδή το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα της προκαλεί μεταβολές στη διάθεση, προσφέρετε υγιεινά σνακ μόλις καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά! Ένα πιάτο με κράκερ ολικής αλέσεως και το αγαπημένο της τυρί είναι ότι πρέπει.

Και δεδομένου ότι η άσκηση βοηθά το σώμα να ελευθερώσει ενδορφίνες, αυτές τις χημικές ουσίες που μας βοηθούν να νιώθουμε καλύτερα, προτείνετε να κάνετε ένα ωραίο περίπατο πριν ή μετά το φαγητό.

Αυτή είναι επίσης, ιδανική στιγμή να σας εκμυστηρευτεί τους φόβους και τις ανησυχίες της.

Τέλος, κάντε μία θυσία και πηγαίνετε εσείς τα ρούχα στο πλυντήριο, αγοράστε το αγαπημένο της φαγητό όπως γυρίζετε από το γραφείο, πηγαίνετε το Σαββατοκύριακο στο super market και αδειάστε το πλυντήριο των πιάτων!

Όχι μόνο θα εκτιμήσει τις προσπάθειες που κάνετε χωρίς να σας το ζητήσει, αλλά μάλλον θα έχετε δίπλα σας, μία ευτυχισμένη μέλλουσα μανούλα!

Αξίζει να προσπαθήσετε!