Είσαστε πολυάσχολος πατέρας; Μήπως για τέταρτη συνεχή ημέρα φτάνετε στο σπίτι σας αργά το βράδυ διαλυμένος από τις αυξημένες υποχρεώσεις της εργασίας σας; Μήπως η κρίση άλλαξε τα δεδομένα και δεν μπορείτε να αφήσετε τίποτα στην τύχη;
Ούτε και απόψε θα καταφέρετε να μιλήσετε με τα παιδιά σας που κοιμούνται από ώρα του καλού καιρού. Το ζήτημα της επικοινωνίας μαζί τους σας απασχολεί έντονα, αλλά το 24ωρο συνήθως δεν φτάνει για να τους προσφέρετε όλα αυτά που θέλετε. Η μήπως όχι;
Ψυχολόγοι και παιδαγωγοί εισηγούνται στους γονείς να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους και εξηγούν ότι η διάρκεια του χρόνου που περνούν μαζί δεν είναι τόσο σημαντική όσο είναι η ποιότητα. Οσο για το τι σημαίνει ποιοτικός χρόνος;
Ενας απλός τρόπος για να κατανοήσετε καλύτερα τι εννοούν οι ειδικοί είναι να θυμηθείτε την σχέση που είχατε εσείς με τον πατέρας σας όταν ήσασταν παιδί.
Θυμηθείτε τα καλά και τα κακά της σχέσης σας, όλα εκείνα που σας έκαναν να νοιώθετε θαλπωρή και ασφάλεια, τα οποία σας ενθάρρυναν να αναπτύξετε δεξιότητες και σας βοήθησαν να ωριμάσετε ως προσωπικότητα, αλλά και αυτά που ενδεχομένως σας έλειψαν. Αφού το κάνετε προσπαθήστε να γίνετε καλύτερος πατέρας από τον δικό σας έστω και λίγο.
Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών μπορείτε να μοιραστείτε κάποιες από εκείνες τις εμπειρίες και τις δυσκολίες. Μοιραστείτε μαζί τους από κοινού δραστηριότητες, που σας δίνουν χαρά και ευχαρίστηση, οι οποίες συμβάλλουν και στη γνωστική και σωματική εξέλιξή τους. Από ένα φαγητό (πόσα σοβαρά λέγονται γύρω από ένα τραπέζι), μια ψυχαγωγική (σινεμά κ.ά.) ή μια αθλητική δραστηριότητα (μπάλα, μπάσκετ, κολύμπι κ.ο.κ.) έως ένα παιχνίδι, κυρίως διασκεδάστε μαζί.
Απαραίτητο είναι να είστε πάντα συναισθηματικά διαθέσιμοι για τα παιδιά. Φροντίστε να μάθετε τις λεπτομέρειες της ζωής τους, ποιοι είναι οι φίλοι τους, πως περνούν στο σχολείο, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στο παιχνίδι.
Η γνώση αυτή σας επιτρέπει να προσφέρετε καθοδήγηση στα παιδιά σε περιόδους αναστάτωσης.
Να είναι αυθεντικό το ενδιαφέρον σας όταν τους μιλάτε. Συζητείστε μαζί τους επί παντός επιστητού. Εχει σημασία να ανταλλάσσετε απόψεις, να βοηθάς το παιδί να διαμορφώνει τη σκέψη του, να του δώσεις το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναπτύξει την προσωπικότητά του.
Φροντίστε να κατανοήσει πόσο ξεχωριστό πλάσμα είναι. Δεν χρειάζεται να είστε αυστηρός αλλά δίκαιος.
Σημαντική είναι η σχέση με την σύντροφό σας, που θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο συνεργασίας.
Το να είστε καλός πατέρας δεν είναι απλή υπόθεση, είναι μια σχέση που χτίζεται σε βάθος χρόνου.
πηγή: tanea.gr