Ρομαντική αγάπη στις σχέσεις των εφήβων

Επειδή είναι ακόμη πολύ νέοι, μέσα από τις ταινίες, τα βιβλία και την κοινωνία γενικά, τα παιδιά και οι έφηβοι απορροφούν ορισμένες ιδέες για την αγάπη. Αυτό μπορεί να είναι πολύ επιζήμιο όταν πρόκειται για τις σχέσεις στην εφηβεία.

Η ρομαντική αγάπη στους εφήβους είναι πολύ σημαντική, καθώς η κοινωνία εξελίσσεται στο θέμα αυτό και γίνεται όλο και πιο ελεύθερη και πιο ανοιχτή. Η προοπτική ενός ατόμου στην αγάπη χτίζεται με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με τις εμπειρίες που έχει ζήσει, τα μηνύματα που παίρνει από το περιβάλλον του και τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας στην οποία ζει. Στις ημέρες μας πολύ νέοι πιστεύουν σε ορισμένα παραδοσιακά ιδεώδη για την αγάπη, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να μείνουν σε μία τοξική σχέση.

Μύθοι για την ρομαντική αγάπη.
Μέσα στα χρόνια, οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει διάφορους μύθους σχετικά με τη ρομαντική αγάπη. Αν και πολλοί από αυτούς ανήκουν σε μεσαιωνικούς χρόνους, έχουν επιζήσει μέχρι σήμερα, με τα βιβλία, τις ταινίες και τα μέση ενημέρωσης. Όπως για παράδειγμα:

Ο μύθος της συμβατικότητας και της κατάχρησης.
Η πεποίθηση ότι οι καβγάδες και η βία είναι φυσιολογικές στις σχέσεις. Αυτό είναι επίσης στενά συνδεδεμένο με την πεποίθηση ότι όσοι τσακώνονται επιθυμούν και αγαπούν ο ένας τον άλλον.

Ο μύθος της ζήλιας.
Η πεποίθηση ότι η ζήλια είναι ένα θεμελιώδες μέρος της αγάπης, ένα σημάδι της αληθινής αγάπης.

Η αδύναμη πριγκίπισσα και ο γενναίος πρίγκιπας.
Παραδοσιακά παραμύθια λένε την ιστορία του γενναίου πρίγκιπα που σώζει και κερδίζει την αγάπη της πριγκίπισσας. Αυτό παρουσιάζει την εικόνα των ανδρών σαν ήρωες και τις γυναίκες σαν αδύναμα πλάσματα που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Ο μύθος ότι η αγάπη αλλάζει τους ανθρώπους.
Η πεποίθηση ότι ένας επιθετικός και βίαιος άνθρωπος θα αλλάξει σε μία σχέση. Αυτή η ιδέα οδηγεί τους ανθρώπους, ειδικά τις γυναίκες, να υπομείνουν και να ανεχτούν άσχημες συμπεριφορές των ανδρών τους, περιμένοντας ότι θα αλλάξουν με τον χρόνο.

Ο μύθος ότι υπάρχει μόνο μία αληθινή αγάπη στη ζωή.
Η ιδέα ότι θα έχουν μόνο μία πραγματική αγάπη στη ζωή, έτσι δεν αντέχουν να την χάσουν.

Η αδελφή ψυχή.
Η πεποίθηση ότι ο καθένας έχει ένα άτομο που του ταιριάζει απόλυτα. Έτσι οι άνθρωποι περνούν όλη τη ζωή τους προσπαθώντας να βρουν το απόλυτο ταίρι τους.

Το πρόβλημα της ρομαντικής αγάπης στις εφηβικές σχέσεις.
Οι παραδώσεις και οι μύθοι για τη ρομαντική αγάπη οδηγούν τους ανθρώπους σε άνισες και ανθυγιεινές σχέσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στην εφηβεία, καθώς οι πρώτες σχέσεις και οι ερωτικές εμπειρίες εμφανίζονται σε αυτό το στάδιο της ζωής. Καθορίζονται δε, από κοινωνικές και πολιτισμικές επιρροές που συχνά υπερασπίζονται την ιδέα ότι η αγάπη είναι συνώνυμη της προσπάθειας, του πόνου και της ταλαιπωρίας.
Όλα αυτά αναγκάζουν τους νέους να είναι δράστες και θύματα βίας που βασίζεται στο φύλο, καθώς μπορεί να δυσκολεύονται να εντοπίσουν τοξικές συμπεριφορές, ανεχόμενοι έτσι την ανάρμοστη συμπεριφορά.

Επιπλέον άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να οδηγήσουν στη βία που βασίζεται στο φύλο, μεταξύ των εφήβων:
Έχοντας βιώσει κακομεταχείριση μέσα στην οικογένεια.
Έχοντας φίλους που είχαν βίαιες σχέσεις με τους συντρόφους τους.
Χαμηλή αυτοεκτίμηση (τόσο το θύμα όσο και ο δράστης).
Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να ξέρετε ότι οι πρώτες ερωτικές εμπειρίες είναι θεμελιώδεις και πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη μελλοντικών σχέσεων. Επομένως, σαν γονείς, πρέπει να προσέχετε για πιθανές ανάρμοστες συμπεριφορές που μπορεί να έχει ο έφηβος γιος ή κόρη σας με τον σύντροφό τους, διορθώνοντας τις συμπεριφορές τους και βοηθώντας τους να οικοδομήσουν υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις.