10+1 συμβουλές για ένα ασφαλές καλοκαίρι στη θάλασσα

Το καλοκαίρι έφτασε και ήρθε η ώρα τα μικρά μας ψαράκια να ξεχυθούν στις παραλίες…

γράφει ο Νικόλας Χατζηγιακουμής, υπεύθυνος προγράμματος βρεφικής κολύμβησης ΙΧΘΕΙΣ

Από την πρώτη κιόλας μέρα στη θάλασσα η πλειοψηφία των βρεφών περνάει τέλεια. Ωστόσο μην απογοητευτείς αν το παιδί σου φοβηθεί ή δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να αντιδράσει αρνητικά ένα βρέφος που αντικρίζει για πρώτη φορά την αχανή θάλασσα και την άμμο που δεν έχει συνηθίσει. Παρακάτω θα σου δώσουμε λίγες συμβουλές για ασφαλή αλλά και χαρούμενη κολύμβηση!

1. Μην απογοητεύεσαι αν το παιδί τρομάξει!

Αρχικά, καλό είναι να μπούμε στη θέση του παιδιού μας. Για τα βρέφη η θάλασσα μοιάζει με ένα αχανές ζωντανό τοπίο νερού που κινείται ασταμάτητα… κι είναι και λίγο κρύο εδώ που τα λέμε! Γι’ αυτό, λοιπόν, αν του δώσεις λίγο χρόνο να αφουγκραστεί τις νέες συνθήκες, είναι σίγουρο ότι θα τη λατρέψει.

2. Απόλαυσε το νερό μαζί του

Τα παιδιά είναι πολύ ισχυροί δέκτες της ενέργειάς μας. Αν είμαστε εμείς χαλαροί θα μπορέσει και το παιδί να ξεπεράσει τους τυχόν φόβους του. Μόνο έτσι θα περάσουμε όμορφα μαζί του αλλά θα δεθούμε και περισσότερο.

3. Μη πιέζεις ποτέ το παιδί για το οτιδήποτε!

Τα παιδιά, σε όποια ηλικία κι αν είναι, μαθαίνουν μόνο μέσα από το παιχνίδι, οπότε καλό είναι να επιστρατεύσουμε όλη μας τη φαντασία ώστε να γίνει η εξόρμηση στην παραλία ευχάριστη.
Για τα βρέφη 10 λεπτά είναι αρκετά για μια πρώτη επαφή με τη θάλασσα. Όσο μεγαλώνουν, μας δείχνουν τα ίδια τα παιδιά πόσο χρόνο θέλουν να περνάνε στο νερό. Ωστόσο, όσο κι αν το θέλουν, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο – με ή χωρίς καπελάκι –  ή οι πολλές βουτιές καλό είναι να αποφεύγονται.

4. Κι όμως! Απαγορεύονται τα μπρατσάκια!

Όταν έρθει η ώρα και το παιδί σας νιώσει έτοιμο να μπει στη θάλασσα, μη χρησιμοποιήσετε μπρατσάκια αλλά μακαρόνι! Τα μπρατσάκια είναι αντικολυμβητικά καθώς δεν ευνοούν την κίνηση των χεριών. Το παιδί επαναπαύεται και δε μαθαίνει να χτυπάει χέρια.

5. Οι κανόνες φαγητού

Προτείνεται τα παιδιά να μην τρώνε τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν, αλλά ούτε κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. Τα υγρά αντιθέτως συστήνονται ανεπιφύλακτα!

6. Η προστασία από τον ήλιο

Το αντηλιακό μέχρι δείκτη προστασίας 30 – που δεν έχει επιπλέον χημικά – προτείνεται περισσότερο από τους ειδικούς. Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε γυαλιά ηλίου μέχρι την ηλικία των επτά ετών, διότι συνηθίζει το μάτι και “τεμπελιάζει”.

7. Τα μάτια σας δεκατέσσερα!

Το αφρώδες «μακαρόνι», η σανίδα κι άλλα πλευστικά βοηθήματα δεν αντικαθιστούν την επιτήρηση. Γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί καθόλη τη διάρκεια παραμονής του παιδιού σας στο νερό όσο εξοικειωμένο κι αν είναι με την κολύμβηση! Και μην ξεχνάτε! Οι πιο τολμηροί είναι και οι πιο επίφοβοι. Προσοχή στα στρώματα και τις μπάλες που παίρνει ο αέρας στη θάλασσα και μπορούν να απομακρύνουν το παιδί από ασφαλές σημείο. Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να κολυμπάει όταν υπάρχει κύμα ή θαλάσσιο ρεύμα, το οποίο δεν είναι επικίνδυνα μόνο για τα παιδιά, αλλά και για εμάς τους μεγάλους. Το παιδί πρέπει να κολυμπάει στα ρηχά. Να θυμάστε! Η απόσταση ενός βραχίονα είναι η μόνη ασφαλής απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το παιδί, ώστε να το τραβήξετε από το νερό σε περίπτωση που χρειαστεί. Μην επιτρέψετε στο παιδί σας να κάνει βουτιές εάν δεν έχετε βεβαιωθεί ότι το βάθος σε εκείνο το σημείο της θάλασσας είναι ασφαλές και δεν υπάρχουν βράχια ή πέτρες που να προεξέχουν.

8. Ωράριο θάλασσας

Καλό είναι να πηγαίνετε στη θάλασσα τις πρωινές ώρες 8:00-11:00 και τις απογευματινές από τις 18:00 και μετά που η θάλασσα είναι πιο ζεστή αλλά και πιο ήρεμη.

9. Μην το παρακάνετε

Αν τα χείλια του παιδιού γίνουν μπλε/μωβ και το ίδιο δείχνει σημάδια κόπωσης, βγάλτε το παιδί απ” το νερό άμεσα και τυλίξτε το με μία στεγνή πετσέτα.

10. Αφήστε  τη φαντασία σας να δουλέψει!

Κάντε κυκλικές κινήσεις μέσα στο νερό, αφήστε το να τρέξει στο σωματάκι του παιδιού, βάλτε το σε ύπτια θέση -κάντε το βόλτα γύρω-γύρω. Μη ρίχνετε νερό στο πρόσωπο και ειδικά στα μάτια γιατί το αλμυρό νερό μπορεί να τα τσούξει και να τρομάξουν. Βρείτε δικά σας παιχνίδια που θα το ενθουσιάσουν!

11. Κουβαδάκια, φουσκωτές πισινούλες, σανίδες και μπαλίτσες κάνουν το παιχνίδι ακόμη πιο ευφάνταστο!

Αν έχετε κουράγιο να κουβαλήσετε – εκτός από τα απαραίτητα – κι όλη σας την προίκα στην παραλία, τότε μην ξεχάσετε και τα κουβαδάκια για να φτιάξετε τη δική σας δυναστεία από άμμο! Οι σανίδες επίσης έχουν πολλές χρήσεις, όπως καθισματάκι άμμου αλλά και βάρκα για τη θάλασσα. Οι πισίνες και οι μπάλες που φεύγουν από εδώ κι από εκεί, απλά έρχονται να απογειώσουν το παιχνίδι!

Ο Νικόλας Χατζηγιακουμής ασχολείται με τη βρεφική κολύμβηση εδώ και 13 χρόνια. Είναι ένας από τους ελάχιστους και πιο έμπειρους εκπαιδευτές βρεφικής κολύμβησης στην Ελλάδα. Είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με κύρια ειδικότητα την κολύμβηση και κάτοχος τεσσάρων πτυχίων βρεφικής κολύμβησης από τους πιο εγκεκριμένους φορείς βρεφικής κολύμβησης και Aqua Yoga για εγκύους της Αυστραλίας και της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, κατέχει διεθνές πτυχίο ναυαγoσωστικής, πρώτων βοηθειών και καταδύσεων, δίπλωμα προπονητή θαλάσσιου σκι, ενώ ταυτόχρονα έχει παρακολουθήσει μια σειρά σεμιναρίων βρεφικής κολύμβησης και διαπαιδαγώγησης νηπίων. Το πάθος του για τον αθλητισμό, αλλά κυρίως η αγάπη του για τα παιδιά (πατέρας δύο παιδιών), είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που τον οδήγησαν στην απόφαση να γίνει πρώτα παιδαγωγός και στη συνέχεια, να αφιερώσει τη ζωή του στη βρεφική κολύμβηση. Θα τον βρείτε στους Ιχθείς, στη Θεσσαλονίκη www.babyswimthessaloniki.gr

Πηγή: Πυγολαμπίδες στο κλουβί