8 λόγοι που τα μικρά παιδιά είναι αξιολάτρευτα [photos]

Με τις ξαφνικές εκρήξεις οργής, τη διαρκή περιφρόνηση και τα ξεσπάσματα κυκλοθυμίας, το να έχεις παιδί στην ηλικία των 1,5-3 ετών μπορεί κανείς να πει ότι είναι πρόκληση.

Aν εξαιρέσεις όμως τους «νευρικούς κλονισμούς» – τόσο των παιδιών όσο και των γονιών – η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία είναι αξιολάτρευτα! Και αυτός είναι ο λόγος που μας κρατά από το να τα αφήνουμε στη γιαγιά και τον παπού! Και επειδή ο χρόνος κυλάει με γοργούς ρυθμούς, είναι καλό να προσπαθούμε να αδράξουμε κάθε στιγμή, ακόμα και αυτές τις περίεργες και αλλοπρόσαλλες στιγμές ξαφνικής αλλαγής συμπεριφοράς. Απολαύστε την ηλικία αυτή όσο κρατάει με:

1. Τις νέες λέξεις που δημιουργούν στην ελληνική γλώσσα

Υπάρχει κάτι πιο γλυκό από ένα μικρό παιδί να προφέρει λάθος τις λέξεις; Κάποια στιγμή, κάποιος θα τα διορθώσει και θα μάθουν να τις λένε σωστά, αλλά μέχρι να συμβεί, δεν είναι καλύτερα να απολαμβάνεις αυτές τις στιγμές;

2. Την απίστευτη χαρά που παίρνουν από τα μικρά πράγματα

«Θα βοηθήσεις τη μαμά να καθαρίσει τα τζάμια;» και τα παιδιά κάνουν πάρτι! Τα λουλούδια και η φύση είναι αστείρευτη πηγή ευτυχίας για τα παιδιά. Άφησε τα να παίξουν με τα χώματα και θα γίνεις ο κολλητός τους. Δώστους αυτοκόλλητα και θα είναι σαν να τους έχεις δώσει το καλύτερο δώρο στον κόσμο.

3. Την ανάγκη τους για αγκαλιά

Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά είναι γεμάτα από συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητας και στο δείχνουν με κάθε ευκαιρία: τυλίγουν τα χεράκια τους γύρω σου, σε πιέζουν σφιχτά, χώνονται στο λαιμό σου. Και το καλύτερο: τα πρόσωπά τους φωτίζουν όταν επιστρέφεις σπίτι από τη δουλειά!

4. Τις δραματοποιημένες «παραστάσεις»

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν μπορούν να σου κρατήσουν κακία, από την άλλη όμως, ξέρουν πώς να σε κάνουν να μετανιώσεις που τους αρνήθηκες κάτι: με το κλαψούρισμα τους, τις ψεύτικες κραυγές αγωνίας, τα κροκοδείλια δάκρυα, το ατελείωτο θέατρο. Ανάλογα με την περίσταση υποδύονται και έναν καινούριο ρόλο, άξιο πολλές φορές για βραβείο Όσκαρ…

5. Το γεγονός ότι κοιμούνται τα μεσημέρια (ακόμα)

Εννοείται ότι υπάρχουν μέρες που μπορεί να μη συμβεί καν, αλλά τις περισσότερες φορές τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη την ξεκούραση κατά τη διάρκεια της μέρας. Και ευτυχώς για εμάς τους γονείς, για να μπορέσουμε να βρούμε μια στιγμή ηρεμίας ή να πάρουμε και εμείς έναν υπνάκο.

6. Την παντελή έλλειψη λογικού φιλτραρίσματος στην έκφραση

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά έχουν μεν αρκετά ζωηρή φαντασία, αλλά δεν έχουν καμία αντίληψη του τι είναι ευγενικό ή όχι, και δεν είναι πραγματικά ικανά να πουν ψέματα. Για αυτό ακριβώς το λόγο μπορεί να πουν στη μαμά ότι έχει μουστάκι ή να πουν ότι ο μπαμπάς δεν μπορεί να έρθει στο τηλέφωνο γιατί κάνει τα κακά του.

7. Το μοναδικό τους ενδυματολογικό στυλ

Πολλά μικρά παιδιά επιμένουν στο να ντύνονται μόνα τους, και αν όντως δεν έχετε να παρευρεθείτε όλοι μαζί σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, βάφτιση ή γάμο, δεν αξίζει να ασχολείσαι με το τι ενδυματολογικούς συνδυασμούς θα κάνουν.

8. Το γεγονός ότι χρειάζονται τους γονείς τους (ακόμα)

Όταν τα παιδιά είναι ακόμα μωρά, μπορεί να τρέμεις την ώρα και τη στιγμή που θα χρειαστεί να σηκωθείς από το κρεβάτι καταμεσής της νύχτας αν κλάψουν και χρειαστούν τη φροντίδα σου. Και αυτό μπορεί να συμβαίνει συχνά. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν όμως, οι στιγμές αυτές λιγοστεύουν, οπότε όταν συμβαίνει δε σε ενοχλεί πια. Ίσα ίσα, κάποιες φορές προσπαθείς να βρεις μια δικαιολογία για να κοιμηθείς στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί σου. Σε αυτή την ηλικία ακόμα τα παιδιά είναι πλήρως εξαρτώμενα από τους γονείς τους. Και ίσως και οι γονείς να είναι πλήρως εξαρτώμενοι από αυτά…

Πηγή: Huffington Post