Αλλαγή πάνας: Σειρά μου!

Η αλλαγή της πάνας είναι συνήθως μια διαδικασία που σε δένει με το παιδί σου αν και, ομολογουμένως, αποτελεί μια δύσκολη πρόκληση για τους νέους γονείς.

Είναι επίσης συχνό φαινόμενο το ζευγάρι να μαλώνει για το “ποιός έχει σειρά” ή “ποιός το κάνει καλύτερα”. Εφόσον όμως το μωράκι σας είναι καθαρό δεν υπάρχει στην ουσία σωστός ή λάθος τρόπος. Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή να πάρεις αυτή τη “βρώμικη” δουλειά στα χέρια σου με τους εξής τρόπους:

1.Μη κρίνεις τον τρόπο που το κάνει η σύντροφός σου.

Είναι πραγματικά κουραστικό να γκρινιάζεις κάθε φορά για το πως η σύντροφός σου αλλάζει την πάνα-ούτε εσένα θα σου άρεσε.

2.Μη είσαι στο ίδιο δωμάτιο με τη σύντροφο σου όσο αλλάζεις την πάνα.

Είναι μια καλή ιδέα να βρίσκεστε σε ξεχωριστά δωμάτια όταν θα αλλάζεις την πάνα του μωρού σας. Το τελευταίο που θα ήθελες είναι δυο μάτια να σε κοιτάζουν επίμονα σε κάθε σου κίνηση.

3.Αποδέξου και ζήτα βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι.

Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά στην αρχή και δε θεωρείται αποτυχία να ζητήσεις για βοήθεια ώστε να γίνεις πιο αποτελεσματικός.

4.Προσπάθησε να μοιράσεις αυτή τη δουλειά σε βάρδιες χωρίς να γίνεσαι ανταγωνιστικός.

Συνήθως εκείνος που είναι ο βασικός φροντιστής και μένει περισσότερες ώρες στο σπίτι, περνάει και περισσότερο χρόνο με το μωρό. Φρόντισε όμως από τη στιγμή που γυρνάς σπίτι και έπειτα να αναλάβεις εσύ χωρίς να χρειαστεί να στο ζητήσει η σύντροφός σου και θα δεις πόσο θα το εκτιμήσει.

5.Προστάτεψε το δέρμα του.

Το δέρμα του νεογέννητου μωρού σας είναι πάρα πολύ ευαίσθητο και δεν μπορεί από μόνο του να επουλώσει τους ερεθισμούς από την πάνα. Μια μικρή στρώση κρέμας θα καταπραΰνει και θα ενυδατώσει το δέρμα του μωρού.

6.Η καλύτερη λύση είναι το γέλιο.

Θα υπάρξουν περιπτώσεις που το μωρό σας θα είναι γεμάτο κακάκια από την κορυφή ως τα νύχια. Αν λοιπόν δε βάλεις τα γέλια τότε θα βάλεις τα κλάματα.

7.Μη ξεχνάς και την ώρα του ύπνου.

Το δέρμα του μωρού γίνεται πιο ευαίσθητο κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς φοράει την πάνα για περισσότερες ώρες. Άπλωσε την ειδική κρέμα στο δέρμα του λίγο πριν τον ύπνο και ετοιμάσου και εσύ ο ίδιος για ξεκούραση.