Γονείς ενωμένοι, ποτέ νικημένοι!

Το να είσαι γονιός είναι ομαδικό άθλημα στις διγονεϊκές οικογένεις.

Ακόμα και αν μοιράζεστε διαφορετικές απόψεις με τη μητέρα του παιδιού, φρόντισε να χαράξετε κοινή πορεία στη λήψη σημαντικών αποφάσεων προκαταβολικά. Έχε υπόψη ότι δεν είναι καθόλου καλό για το παιδί ο ένας γονέας να λέει κάτι και ο άλλος να λέει κάτι άλλο. Τακτικές τύπου καλός μπάτσος/κακός μπάτσος θα οδηγήσουν το παιδί σε αδιέξοδο και σύγχυση. Η ανατροφή και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών στις διγονεϊκές οικογένεις απαιτεί και από τους δύο γονείς μία ενεργή και διευρυμένη συμμετοχή στην καθημερινότητα.

Μην προσπαθείς να αποφύγεις πράγματα κάνοντας τον ανήξερο

Εντάξει όλοι κάποια στιγμή έχουμε κάνει την πάπια στη ζωή μας αποσκοπώντας κάπου, αλλά το να χρησιμοποιείς την τεχνική αυτή για να απέχεις από την ανατροφή του παιδιού σου σίγουρα δε θα σε βοηθήσει. Αν αποφεύγεις κάτι διαρκώς θα έρθει κάποια στιγμή που θα χρειαστεί να το κάνεις αναγκαστικά και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσεις να αντεπεξέλθεις. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να παρομοιαστείς από τρίτους με χαζή ξανθιά ή με το διαβόητο μπαμπά της τηλεόρασης τον Χόμερ Σίμπσον.

Οι τρόποι καλής συμπεριφοράς ξεκινούν από το σπίτι

Δώσε το σωστό παράδειγμα. Μην ξεχνάς ότι πρωτίστως τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς τους και έπειτα από το σχολείο και το εξωτερικό περιβάλλον. Οπότε, με άλλα λόγια ό,τι κάνεις μπροστά στο παιδί σου καταγράφεται. Κακοί τρόποι, απερίσκεπτη συμπεριφορά, προχειρότητα, κακές συνήθειες, θυμός και αρνητική στάση, τεμπελιά και απληστία είναι πράγματα που αποτυπώνονται στον εγκέφαλο των παιδιών. Από την άλλη επαίνεσε την καλή συμπεριφορά, αλλά ποτέ μην καταδικάζεις την κακή. Άφησε δηλαδή το παιδί σου να καταλάβει μόνο του ότι δεν έχει φερθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Και ποτέ μην κάνεις πράγματα που δεν θα ήθελες να κάνουν άλλοι σε σένα.

Γέμισε το παιδί αυτοπεποίθηση

Στα παιδιά αρέσει να παίρνουν αποφάσεις. Αν και είναι ευκολότερο να είσαι αυταρχικός γονέας, αυτό που τελικά μαθαίνεις στο παιδί σου είναι να υπακούει σε εντολές όποιες και αν είναι αυτές. Αντ’ αυτού μάθε στο παιδί σου πως να λαμβάνει ορθές αποφάσεις ώστε μεγαλώνοντας να γίνει πιο ικανό και εν τέλει πιο ευτυχισμένο. Η δουλειά σου απλά είναι να επιτρέπεις στο παιδί σου να λαμβάνει αποφάσεις εντός των ορίων που θέτεις εσύ. Για παράδειγμα δώσε του τη δυνατότητα επιλογής πρωινού, όχι οποιουδήποτε, αλλά 2 υγιεινές εναλλακτικές ώστε να διαλέξει μία. Αμέσως θα νιώσει πως ήταν αυτός/αυτή που πήρε την τελική απόφαση.

Διάβαζε του

Ακόμα και αν δεν είσαι βιβλιοφάγος, προσπάθησε να διαβάζεις στο παιδί σου (από την κοιλιά ακόμα πριν γεννηθεί). Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σου όχι μόνο θα αγαπήσει τα βιβλία μεγαλώνοντας αλλά και θα αποζητά τη στιγμή που θα είστε οι 2 σας παρέα με ένα βιβλίο.

Άσε το παιδί σου να παίξει

Και επειδή ως παιχνίδι νοείται  η δομημένη δραστηριότητα που διεξάγεται με σκοπό την ψυχαγωγία ή ασκείται σαν εκπαιδευτικό εργαλείο σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, στα παιχνίδια εντάσσονται τόσο τα βίντεο γκέιμς, όσο και τα επιτραπέζια, πρόσεξε μην το παρακάνεις! Για όλα πρέπει να υπάρχει ένα όριο και αυτό είναι κάτι που οφείλεις να μεταδώσεις στο παιδί σου.

Πυροδότησε τη φαντασία του

Βρες τρόπους να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του, παίξτε παιχνίδια ρόλων, φτιάξτε οχυρά, μεταμφιεστείτε σε νίντζας ή και πριγκίπισσες ακόμα, φανταστείτε ότι είστε χαρακτήρες ενός βιβλίου…οι δυνατότητες είναι ατελείωτες!

Δώσε σημασία στα πράγματα που έχουν πραγματική αξία

Το πόσο μεγάλο είναι το σπίτι σου, το τι αυτοκίνητο οδηγείς, ή το τι ρούχα φοράει το παιδί σου στο σχολείο δεν αποτελούν αντανάκλαση της ποιότητας σου ως γονιός. Το να παρέχεις για το παιδί σου, σημαίνει εξίσου να παρέχεις αγάπη, ηθικές αξίες και καθοδήγηση.

*Αν είσαι νέος ή μέλλοντας μπαμπάς μπορεί να σε βοηθήσουν και προηγούμενες αναρτήσεις όπως οι συμβουλές πατρότητας για νέους μπαμπάδες καθώς και οι βασικές αρχές για να γίνεις καλύτερος πατέρας. Όλες οι συμβουλές μας προς τους γονείς δίνονται μόνο ως προτάσεις. Προτείνουμε να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για οτιδήποτε σας προβληματίζει ή για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο παιδί σας.

Κείμενο: Σταύρος Σταυρινός / Εβελίνα Συρίγου