Καμιά φορά τα λόγια πληγώνουν σαν καρφιά…

 sad_kid_by_noxyzz-d6jidjd

Μπορεί οι λέξεις να φαίνονται αθώες, τα σημάδια τους όμως μπορούν να κρατήσουν μια ζωή…

Κανείς δεν ξέρει πώς και πόσο τα λόγια μας μπορούν να επηρεάσουν τον ψυχισμό των παιδιών, μέχρις ότου τα καταπιεσμένα συναισθήματα βγουν προς τα έξω και αρχίζουν και επηρεάζουν και άλλους.

Ως γονείς θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και προσπαθούμε πάντα να κάνουμε το καλύτερο με τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας. Όμως πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση. Και παρόλο που μπορεί να μην έχουμε ξεστομίσει ποτέ τα πράγματα που αναφέρονται παρακάτω, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αξιολογήσουμε τα λόγια που έχουμε πει μέχρι τώρα. Γιατί τα λόγια κάποιες φορές είναι χειρότερα και από καρφιά…

1. Τι είσαι και δεν μπορείς να…

Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεστομίσουμε, αλλά παρορμητικά, εν θερμώ, μπορεί να χάσουμε τον έλεγχο και να μας ξεφύγει. Σκέψου αν αυτήν τη φράση την πει κάποιος επανειλλημένες φορές σε ένα παιδί. Στο τέλος το παιδί θα αρχίσει να αναρωτιέται μήπως όντως κάτι δεν πάει καλά και πολύ πιθανό να σταματήσει να προσπαθεί γιατί θα σκέφτεται ότι δεν έχει πια νόημα αφού η μαμά/μπαμπάς δεν εκτιμούν ούτε υποστηρίζουν την προσπάθεια του.

2. Αν συνεχίσεις έτσι, θα καταλήξεις σαν…

…τον ανεπρόκοπο το θείο σου, τον καραγκιόζη τον ξάδερφο σου κλπ. Μπορεί όντως ο αδερφός σου να είναι ανεπρόκοπος και ο ανηψιός σου ο μεγαλύτερος καραγκιόζης, αλλά με το να μιλάς έτσι όχι μόνο καταστρέφεις την αυτοπεποίθηση του αλλά το κάνεις να ασθάνεται άσχημα που έχει τέτοιους συγγενείς.

3. Κάνεις τις πιο χαζές ερωτήσεις

Τα παιδιά έχουν μια γενικότερη φυσική περιέργεια για τα πράγματα. Κάνουν ερωτήσεις επειδή πολύ απλά δεν ξέρουν την απάντηση και προσπαθούν να κατανοήσουν τον κόσμο (των μεγάλων) γύρω τους. Κάποιες φορές μπορεί να ρωτήσουν το ίδιο πράγμα πάνω από μία φορά γιατί μπορεί πολύ απλά να έχουν ξεχάσει την απάντηση  – με τόσες πληροφορίες που δέχονται καθημερινά – ή γιατί δεν κατανοούν την εφαρμογή της. Το να επισημαίνεις ότι κάνει πολλές ή χαζές ερωτήσεις, δείχνεις ότι δεν έχεις όρεξη να ασχοληθείς, να του μάθεις, να το βοηθήσεις να κατανοήσει και να μάθει πράγματα. Μακροπρόθεσμα, το παιδί θα σταματήσει να κάνει ερωτήσεις στο σχολείο ή ακόμα και στη ζωή. Απλά σκέψου πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να κάνει αυτό…

4. Γιατί δεν μπορείς μια φορά να είσαι σαν τον αδερφό / αδερφή σου;

Εν μέρει αφήνεις να εννοηθεί, έστω και άθελα σου, ότι το ένα παιδί είναι καλύτερο από το άλλο. Και αυτό είναι πολύ πιθανό να καλλιεργήσει φθόνο και αντιπαλότητα ανάμεσα στα αδέρφια που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε μίσος και αθέμιτο ανταγωνισμό σε οτιδήποτε κάνουν. Επίσης δίνει την αίσθηση στο παιδί ότι ποτέ δε θα είναι αρκετό καλό για σένα και ότι το άλλο παιδί το αγαπάς περισσότερο επειδή ξέρει και κάνει τα πράγματα σωστά…

5. Δεν είσαι καλός/ή σε αυτό, δοκίμασε κάτι άλλο…

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι το να βοηθήσουν το παιδί τους να επικεντρωθεί στα πράγματα που καταφέρνει καλύτερα από άλλα θα αυξήσει την αυτοεκτίμηση του. Όμως ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις – γιατί κανένας γονιός δε θέλει να βλέπει το παιδί του να απογοητεύεται – η παραπάνω φράση είναι αποθαρρυντική. Το παιδί εν τέλει θα μάθει σε ποια πράγματα έχει κλίση, που είναι καλό και που όχι. Στην τελική τα παιδιά είναι παιδιά, ας τα αφήσουμε να περνάνε καλά ακόμα και με πράγματα τα οποία δεν τα κάνουν και τόσο καλά…

Κάποιες φορές αυτό που σε εμάς φαίνεται αθώο, για κάποιους μπορεί να είναι οδυνηρό. Ακόμα και στην ενήλικη μας ζωή τα λόγια κάποιων μας πληγώνουν, οπότε ας αναλογιστούμε πόσο μπορούν να πληγώσουν τα λόγια μας το δικό μας παιδί. Ας προσπαθήσουμε να ελέγχουμε με σύνεση τα συναισθήματα μας και να επιλέγουμε με προσοχή τα λόγια μας. Και ας μάθουμε στα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο. Ας προσπαθήσουμε να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή παιδιά που θα γίνουν αύριο συναισθηματικά υγιείς ενήλικες…

a-e1404382494604

Πηγή: The Good Men Project