Ο ηθοποιός Κώστας Κρομμύδας στο ρόλο της ζωής του

Ηθοποιός, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός, δάσκαλος υποκριτικής και… μπαμπάς! Ο Κώστας Κρομμύδας με την απόκτηση της – 6χρονης πλέον – Βάιας ανακάλυψε τον προορισμό του, ενώ προσπαθεί να της δείξει δρόμους για να βρει κι εκείνη τον δικό της!

Συνέντευξη: Σόνια Ταλαντινού

Πριν έξι χρόνια ο Κώστας Κρομμύδας σταμάτησε να είναι μόνο ένας δημιουργικός άνθρωπος στην Τέχνη κι έγινε ένας δημιουργικός άνθρωπος στη ζωή. Ο ερχομός της κόρης του Βάιας  ήρθε σαν αποκάλυψη! Ξαφνικά ήρθε αντιμέτωπος, όχι μόνο με άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας, που σχετίζονται με την ανατροφή ενός παιδιού, αλλά κυρίως με τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς κι ένα παράθυρο σε νέα ενδιαφέροντα. Μπορεί να του πήρε περίπου ένα  εξάμηνο να μάθει να φροντίζει αυτόν τον νέο, μικρό επισκέπτη στη ζωή τους και να  συνειδητοποιήσει αυτήν τη βαθιά αγάπη που αισθάνεται για εκείνη, αλλά δεν περνάει μέρα που να μην νιώθει περήφανος γι’ αυτήν και να μην έχει να της λύσει χιλιάδες απορίες, υποκύπτοντας εύκολα σε κάθε νάζι και παράκλησή της.

Κάπως έτσι παντρεύτηκαν οι ρόλοι του δημιουργού με του πατέρα και οι ανησυχίες του μετουσιώθηκαν σε ημερίδες σε σχολεία και σε δήμους ⎯ με θέμα «Εκπαιδεύοντας παιδιά και γονείς σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής» του Ινστιτούτου Πρόληψης, Διατροφής και Υγείας ⎯ ή σε αρθρογραφία. Αλλά η φυσική απόρροια της νέας κατάστασης στη ζωή του υπήρξε η γραφή κι έκδοση του (εκδόσεις Μίνωας, Μάιος 2012) του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «Μπαμπά μεγάλωσε με», που είναι ουσιαστικά ένα εγχειρίδιο με λάθη και συμβουλές για τους νέους γονείς, θέλοντας μέσα απ’ αυτό να παροτρύνει νέους μπαμπάδες ν’ ασχοληθούν με την ανατροφή των παιδιών τους. Άλλωστε, ο ίδιος πιστεύει ότι το σημαντικότερο για έναν πατέρα είναι να περνάει ποιοτικό χρόνο με το παιδί του, κάτι που επιδιώκει και ο ίδιος με ώρες  συζητήσεων και κοινές δραστηριότητες με την κόρη του, την απόλυτη προτεραιότητά του!

Τι σημαίνει για σένα το γεγονός ότι έγινες πατέρας;

Η πατρότητα δεν είναι υποχρέωση, αλλά προορισμός. Νομίζω πως πολύ απλά βρήκα τον προορισμό μου την κατάλληλη στιγμή.

Ποια είναι η στιγμή που κρατάς μέχρι σήμερα ως την πιο ξεχωριστή, από την ώρα που ήρθε στον κόσμο η κόρη σου;

Η πρώτη εικόνα της λίγο μετά τη γέννα.

Υπάρχει κάποια συμβουλή ή κάποιο μάθημα ζωής που πήρες από τον δικό σου πατέρα  και θα ήθελες να το μεταδώσεις στην κόρη σου;

Και οι δύο γονείς μου μού έμαθαν να σέβομαι και να μην αδικώ κανέναν. Από εκεί ξεκινούν κι άλλα πολλά. Από εκεί ξεκίνησα κι εγώ με την κόρη μου.

Όταν ήσουν μικρός, υπήρχε κάποιος σούπερ ήρωας που ονειρευόσουν να μοιάσεις;

Δεν είχα κάποιον συγκεκριμένο. Μου άρεσαν οι ρεαλιστικοί ήρωες και όχι οι φανταστικοί. Αυτοί που μπορούσαν να υπάρχουν.

Πες μου κάτι αστείο, μια αγαπημένη φράση ή λέξη ή μια περίεργη παρατήρηση που κάνει η κόρη σου όταν σε βλέπει να δουλεύεις/γράφεις;

«Ο άλλος μπαμπάς»!

Τι φοβάσαι περισσότερο ως πατέρας;

Νομίζω πως ένας γονιός φοβάται άπειρα πράγματα για το παιδί του. Δε θα μας έφτανε η συνέντευξη να σου τα πω.

Όταν γεννούσε η γυναίκα σου, ήσουν μαζί της στην αίθουσα τοκετού; Πώς ένιωσες; Θα προέτρεπες κι άλλους μελλοντικούς μπαμπάδες να το ζήσουν;

Ναι, ήμουν από την αρχή ως το τέλος. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα και αφορά τη σχέση του κάθε ζευγαριού. Δεν υπάρχει συνταγή. Η εμπειρία είναι έτσι κι αλλιώς μοναδική!

Θα ήθελες ν’ αποκτήσεις κι άλλα παιδιά;

Ναι!

Τι θα συμβούλευες σ’ έναν εργένη μελλοντικό πατέρα;

Να ζήσει όλη αυτήν τη μαγεία που υπάρχει στην ανατροφή ενός παιδιού.

Είσαι ένας πολυάσχολος επαγγελματίας. Πως περνάς τον ελεύθερο χρόνο με την κόρη σου;

Κάνουμε πολλά. Προσπαθώ να τη φέρνω σ’ επαφή με τη φύση. Μου αρέσει να ενεργοποιώ την φαντασία της με κάθε τρόπο.

Απ’ όλα όσα ασχολείσαι στη ζωή σου, με ποιο θα σε χαροποιούσε ν’ ασχοληθεί και η κόρη σου μεγαλώνοντας;

Θα μου άρεσε να κάνει ό,τι θα την κάνει χαρούμενη και καλύτερο άνθρωπο. Αυτή θ’ αποφασίσει. Εγώ θα τις δείξω τους δρόμους.

Πώς θα σε χαρακτήριζες ως πατέρα;  

Δε νομίζω πως μπορώ να βρω κάτι να με χαρακτηρίσω. Νομίζω πως είμαι πολλά πράγματα μαζί. Και αυστηρός και χαζό-μπαμπάς.

Υπάρχει κάτι που «ζηλεύεις» από μια μαμά, που δεν μπορείς εσύ να προσφέρεις στο παιδί  σου ως πατέρας;

Ζηλεύω που 9 στις 10 φορές φωνάζει «μαμά» για ό,τι χρειάζεται.

Υπάρχει μία φράση που λέει ότι «κάθε άντρας μπορεί να γίνει πατέρας, χρειάζεται, όμως,  κάτι παραπάνω για να γίνει μπαμπάς». Τι είναι αυτό; Πόσο δύσκολο είναι να είσαι μπαμπάς; Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να μοιραστείς με νέους ή μελλοντικούς μπαμπάδες;

Δεν είναι όλοι κατάλληλοι για να γίνουν γονείς.  Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την ικανότητα αναπαραγωγής ενός άνδρα. Κάποιος που απλά «γεννά» παιδιά επειδή πρέπει, δεν κάνει μόνο τον εαυτό του δυστυχισμένο, αλλά και τους γύρω του. Και πρώτα απ’ όλα τα παιδιά. Αυτό που θα ήθελα να μοιραστώ είναι πως τα συναισθήματα είναι μοναδικά. Μόνο αν βιώσεις την πατρότητα θα τα γευτείς.

Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που επιθυμείς να θυμάται από σένα το παιδί σου;

Όχι κάτι συγκεκριμένο. Θα μου άρεσε να με θυμάται γενικά σαν τον άνθρωπο που της άνοιξε νέους ορίζοντες.

Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου κι εκπαιδευμένος στην τεχνική του Actors Studio, έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια υποκριτικής, κίνησης, χορού, καθώς και σε σειρές στην τηλεόραση, το θέατρο και το σινεμά. Τα τελευταία χρόνια, διδάσκει υποκριτική στο θέατρο των αλλαγών και στο Armani Musical Theatre Center και στη σχολή Δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1, ενώ διατηρεί καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό Love Radio. Το Μάιο του 2013 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Η ζωή που έλειπε» από τις εκδόσεις Μίνωας.