3 τρόποι για έναν επιτυχημένο ελεύθερο πατέρα

Ο άγαμος πατέρας είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα οικογενειακά δημογραφικά στοιχεία στις ημέρες μας.

Το να είναι μόνος γονέας έχει μοναδικές προκλήσεις, αλλά είτε έχουν πλήρη ή ελάχιστη επιμέλεια των παιδιών τους, υπάρχει ένα κοινό πράγμα που όλοι οι πατέρες μοιράζονται.

Όλοι θέλουν το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά τους.

Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί:

 

1. Να είστε παρόντες.

Όλοι προσπαθούν να βρουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.

Πατέρας που ήταν μόνος για εννέα χρόνια δηλώνει με χαρά ότι «κοιτάζοντας πίσω κατάλαβα ότι χρησιμοποίησα πολύ χρόνο με την κόρη μου για να κάνω διάφορες δουλειές έξω και στο σπίτι».

Ο χρόνος με τα παιδιά μας είναι αναντικατάστατος, επομένως πρέπει να επωφεληθείτε την κάθε στιγμή για να συνεργαστείτε αποτελεσματικά με το παιδί σας. Μην ξεχνάτε, αυτές οι στιγμές θα περάσουν πολύ γρήγορα.

Εάν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα που εμποδίζει τη συμμετοχή σας στη ζωή του παιδιού, ζητήστε βοήθεια. Μερικά εμπόδια μπορεί να είναι εύκολο να ξεπεραστούν, άλλα όχι και τόσο, όλα όμως είναι εξίσου πολύτιμα όταν πρόκειται για την ενίσχυση της σχέσης σας με το παιδί σας. Καλό είναι να δημιουργήσετε σχέσεις με άλλους άνδρες που μεγαλώνουν μόνοι το παιδί τους.

 

2. Να είστε υπεύθυνοι.

Αναζητήστε ευκαιρίες για να ενισχύσετε τη συνεργασία σας με το σχολείο του παιδιού σας ή οποιασδήποτε ομάδας που συμμετέχει.

Γνωρίστε τους δασκάλους, δείτε τους βαθμούς του και μάθετε για τις σχολικές δραστηριότητες του.

Όταν ο πατέρας εμπλέκεται στην εκπαίδευση του παιδιού του, αυτό αποδίδει καλύτερα γνωστικά, ακαδημαϊκά, κοινωνικά και συναισθηματικά.

Φυσικά, τα παιδιά δεν πρέπει να είναι τα μόνα που μαθαίνουν ακόμη! Εσείς γνωρίζετε τη σημασία ενός πατέρα να κάνει επαφή με το νεογέννητο μωρό του;

Γνωρίζετε πώς να συνεργαστείτε με τη μητέρα του παιδιού σας όσο καλύτερα μπορείτε; Και τι γίνεται με την ενίσχυση ορισμένων δεξιοτήτων της ζωής;

Αναζητήστε τις πηγές για να μάθετε πράγματα χρήσιμα όπως το μαγείρεμα, την υγεία των ανδρών και την επαγγελματική κατάρτιση. Δεν είναι ποτέ αργά για να βελτιωθείτε για χάρη της οικογένειάς σας.

 

3. Να είστε αφοσιωμένοι.

Τι κρατά έναν άντρα αφοσιωμένο στα παιδιά του;

Εκτός από την άνευ όρων αγάπη και την αίσθηση ευθύνης, σημαντικοί παράγοντες είναι η σχέση του με την μητέρα του παιδιού, η δύναμη και η ικανότητα να ξεπεράσει παλιές πληγές.

Όλα αυτά είναι σοβαρά θέματα συζήτησης. Σκεφτείτε τι είναι το πιο σημαντικό στη δική σας περίπτωση.

Μάλλον όλα. Κάντε λοιπόν ότι είναι δυνατόν για να είστε δίπλα στο παιδί σας με δύναμη και αφοσίωση, ξεχάστε ότι στο παρελθόν σας έχει πληγώσει, (όσον αφορά τη σχέση σας με τη μητέρα του), και δημιουργήστε μία καλή επικοινωνία μαζί της.

Οι περισσότεροι πατέρες είναι έμφυτα αφοσιωμένοι στα παιδιά τους. Όμως όταν μπορούν να είναι παρόντες, υπεύθυνοι και αφοσιωμένοι δεν θα είναι οι μόνοι κερδισμένοι. Οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι πάντα τα παιδιά.