6 δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να έρθετε κοντά με τα παιδιά σας, όταν η μαμά απουσιάζει

Λοιπόν μπαμπάδες, μην φοβάστε να μείνετε μόνοι με τα παιδιά σας. Υπάρχουν τόσες ωραίες δραστηριότητες μπαμπά παιδιού που μπορείτε να κάνετε. Και να είστε σίγουροι ότι θα θυμάστε με ένα μεγάλο χαμόγελο, τι ωραία που εντέλει περάσατε!

Τι πρέπει να κάνετε.
Οι μπαμπάδες πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την περίπτωση αυτή. Η μαμά πρέπει να φύγει για να πάει στη δουλειά της ή για κάποιον άλλο λόγο. Έτσι βρισκόμαστε μόνοι με τα παιδιά. Και προσπαθούμε να βρούμε τί δραστηριότητες μπορούμε να κάνουμε μαζί τους. Πως μπορούμε να κάνουμε το χρόνο αυτό παραγωγικό και συγχρόνως διασκεδαστικό;
Πριν από πολλά χρόνια, η σύζυγός μου και εγώ αποφασίσαμε να μετακομίσουμε. Όταν επιτέλους τελείωσε η μετακόμιση, ήμουν ένας νέος μπαμπάς σε ένα μικρό διαμέρισμα με δύο παιδιά, ένα τετράχρονο και ένα έξι μηνών, που στηρίζονταν σε μένα για τα πάντα. Οι τρεις μας, μέναμε μόνοι μερικές φορές για αρκετές ημέρες. Αυτό ήταν κάτι καινούργιο για μένα. Εργαζόμουν εκτός σπιτιού όλη μου τη ζωή, μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η κατάσταση αυτή μπορεί να μην είναι μόνιμη, αλλά ακόμη και σε εκείνες τις στιγμές που η μαμά χρειάζεται ένα διάλειμμα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε ένα σχέδιο. Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία; Κανένας μπαμπάς δεν θα πρέπει να φοβηθεί επειδή θα περάσει μόνος του χρόνο με τα παιδιά του. Δοκιμάστε λοιπόν τις πιο κάτω δραστηριότητες μπαμπά παιδιού, όταν η μαμά δεν είναι στο σπίτι, και προσπαθήστε να οικοδομήσετε μία όμορφη σχέση με τα παιδιά σας.

– Κατασκευή φρουρίου.
Όλα τα παιδιά αγαπούν πάρα πολύ να κατασκευάσουν ένα φρούριο μέσα στο σπίτι. Χρησιμοποιήστε τους καναπέδες, τα μαξιλάρια, τις κουβέρτες, τα κουτιά και ότι άλλο μπορεί να σκεφτείτε για να φτιάξετε το «φρούριο Μπαμπά» μέσα στο σαλόνι. Μέσα σε αυτό τον πρωτότυπο χώρο, διαβάστε τα αγαπημένα τους βιβλία, πείτε ιστορίες ή απλά αφήστε τη φαντασία τους ελεύθερη και δημιουργική να σας καθοδηγήσουν αυτά.

-Δημιουργήστε ένα ολοκαίνουργο παιχνίδι.
Χρησιμοποιώντας μία μπάλα, κάλτσες, σακούλες τροφίμων ή ό,τι άλλο, ο μπαμπάς και τα παιδιά του μπορούν να βρουν αρκετά διασκεδαστικά παιχνίδια. Έχω παίξει ποδόσφαιρο με κάλτσες, μπόουλινγκ στο διάδρομο, λάκκο κροκοδείλων (δεν μπορούσαμε να αγγίξουμε το πάτωμα επειδή ήταν γεμάτο κροκόδειλους, και έπρεπε να ελιχθούμε μέσα από ανυψωμένο εμπόδιο). Όπως επίσης κάτι αγαπημένο, η «μπάλα της καταδίκης»! Έπρεπε να περάσουμε από τα εμπόδια μία μπάλα, με ένα χρονόμετρο που έτρεχε… Όταν το χρονόμετρο έληγε «Μπουμ η μπάλα της καταδίκης», έχανες. Ελευθερώστε την φαντασία σας. Γίνετε δημιουργικοί.

-Διδάξτε τους τις δεξιότητες της ζωής.
Αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία να κάνεις ότι κάνει ο μπαμπάς καλύτερα, διδάσκει. Δείξτε τους τεχνική αυτοάμυνας. Πώς να χειριστούν χρήματα (η Monopoly είναι εξαιρετικό παιχνίδι γι’ αυτό). Εάν χρειάζεται ασχοληθείτε μαζί τους για να μάθουν ποδήλατο, ή δείξτε τους τη σωστή οδήγηση στα μεγαλύτερα βέβαια παιδιά. Πώς να συντηρήσουν την αυλή, πώς να καθαρίζουν σωστά κάποια πράγματα. Εργαστείτε με υπομονή μαζί τους σε όλες τις δεξιότητες που χρειάζονται να μάθουν, πριν έρθει η μέρα που θα είναι μόνα τους.

-Κάντε ένα βίντεο για τη μαμά.
Χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για να κάνετε ένα δώρο στη μαμά, που δείχνει πόσο την αγαπάτε. Μία όμορφη ιδέα είναι να κάνετε ένα βίντεο όπου θα συζητήσετε με τα παιδιά σας, κάνοντας μία σειρά ερωτήσεων σχετικά με αυτήν, όπως γιατί την αγαπούν τόσο πολύ. Μετά στείλτε το βίντεο στη μαμά ενώ αυτή είναι μακριά. Θα λαμπρύνει χωρίς αμφιβολία την ημέρα της!

 -Οικιακοί ολυμπιακοί αγώνες!
Αγαπημένη ασχολία της οικογένειας. Ο ξύλινος αγώνας με κουτάλι. Εσωτερική κούρσα με εμπόδια. Γυμναστική. Και ότι άλλο σκεφτείτε. Κάντε μία τελετή έναρξης, ονομάστε το αγαπημένο κατοικίδιο ζωάκι σας ή κάποιο γούνινο ζωάκι επίσημη μασκότ των αγώνων, πάρτε μέρος στα αγωνίσματα, δώστε τα μετάλλια και κλείστε με έπαθλο παγωτά στους πρωταθλητές.

-Δημιουργήστε τη δική σας συνταγή.
Είναι πάντα μία πολύ καλή ιδέα για την οικογένεια να είναι στην κουζίνα μαζί ανακαλύπτοντας τα μυστικά της μαγειρικής. Κάντε λοιπόν ένα βήμα παραπέρα και δημιουργήστε το δικό σας πιάτο. Ξεχάστε για μία νύχτα τους σημαντικούς κανόνες διατροφής της μαμάς και κάντε τη μαγειρική διασκέδαση. Σκεφτείτε περισσότερο ένα τηγανιτό τραγανιστό κοτόπουλο και λιγότερο ένα πιάτο γεμάτο λάχανο. Ποιος ξέρει ίσως θα δημιουργήσετε ένα πιάτο που θα γίνει οικογενειακή παράδοση!

Ό,τι κι αν κάνετε, να θυμάστε. Σιωπηλά ή φωναχτά, για κάθε παιδί είσαστε ο ήρωας του. Μπορεί να θυμώνετε σε στιγμές μα πάντα το ξεχνάτε και παίζετε μαζί τους καλύτερα από όλους. Κάνετε τα καλύτερα αστεία τόσο που ξεκαρδίζεστε. Μπορεί να λείπετε αρκετές ώρες αλλά έχετε πάντα όρεξη να παίξετε και να ακούσετε τα παιδιά σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ πώς μπορείτε να είστε καλός αν και πολυάσχολος πατέρας