Ο πατέρας μου είναι ο ήρωάς μου…

Λίγα πράγματα είναι τόσο πολύτιμα κατά την παιδική μας ηλικία, όπως το αίσθημα ασφάλειας που μας έδωσαν οι γονείς μας.

Ο πατέρας είναι χωρίς καμία αμφιβολία μία σημαντική παρουσία στη ζωή του παιδιού του, και σήμερα διαπιστώνουμε με πολύ χαρά ότι οι μπαμπάδες, υποστηρίζουν τον εαυτό τους σε πολλά κοινωνικά μέσα, σαν πατέρα που είναι συνειδητός, στοργικός και σταθερός.

Αυτό το κίνημα έχει ήδη ονομαστεί είναι οι «νέοι πατέρες», άνδρες κάθε ηλικίας οι οποίοι παρακολουθούν σεμινάρια για παιδιά, που αμφισβητούν τα στερεότυπα και τα κλισέ και που είναι τόσο ενημερωμένοι όσο και οι μητέρες σε σχεδόν οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με τα παιδιά και την παιδική ηλικία.

Αυτοί είναι οι μπαμπάδες που ξεχωρίζουν σαν αληθινά πρότυπα, που μας εμπνέουν και που, χωρίς αμφιβολία, θα σηματοδοτήσουν για πάντα τη ζωή των παιδιών τους.

Όλοι έχουμε τους γονείς μας στο μυαλό μας. Είναι οι ρίζες μας. Άφησαν το αποτύπωμά τους στα βάθη της ύπαρξής μας και στην ταυτότητά μας. Αυτό το πρόσωπο, ο πατέρας, έχει τόσο βαθιά επίδραση σε μας, που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι πράγματα όπως η αντιμετώπιση της απουσίας του, ή η εμπειρία για παράδειγμα της ανατροφής με αδιαφορία ή έλλειψη ζεστασιάς και αγάπης, οδηγεί σε πολλά κενά, τραύματα και αρκετά ψυχολογικά προβλήματα.

Ωστόσο, έχοντας το προνόμιο να έχουμε μία στενή, σημαντική και στοργική πατρική φιγούρα δίπλα μας, θα έχουμε σίγουρα ένα πραγματικό θησαυρό στη ζωή, ένα πρότυπο στην καθημερινή μας ζωή και κάποιον να μιμηθούμε ακολουθώντας τις συμβουλές του, τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους άλλους και γενικά τους τρόπους του…Γιατί ένας καλός πατέρας είναι έμπνευση και είναι η καθοδηγήτρια δύναμη στην οικογένεια, όπως άλλωστε και η μητέρα.

Οι συνεισφορές του καλού πατέρα.

Συμβάλλει ακριβώς όπως και μία καλή μητέρα. Είναι δύο πυλώνες, δύο δένδρα που καλλιεργούν τις δυνάμεις μας, που μας προστατεύουν με τα κλαδιά τους και μας καθοδηγούν να φτάσουμε τα όνειρά μας, τις επιθυμίες μας και τις δυνατότητές μας.

• Πάνω από όλα, ένας καλός πατέρας χρησιμεύει ως πρότυπο συμπεριφοράς για το παιδί του. Τα μικρά παιδιά είναι πολύ δεκτικά σε ότι τους λέει ο πατέρας να κάνουν ή να μην κάνουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι επιτακτική ανάγκη οι γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί σε ότι κάνουν ή το εκφράζουν δυνατά. Τα παιδιά είναι πολύ δεκτικά σε οποιοδήποτε ερέθισμα, συμπεριφορά, στάση…
• Ο καλός πατέρας μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις, ειδικά εκείνες που βασίζονται σε αξίες, κανόνες και πράξεις νοοτροπίας και ωριμότητας που μας διδάσκει κάθε μέρα.
• Ο καλός πατέρας ενθαρρύνει επίσης την περιέργεια στα παιδιά του και τα βοηθά να λύνουν τα προβλήματά τους με το να είναι δεκτικά.
• Από την πλευρά τους, είναι πάντα το καταφύγιο που αναζητά το παιδί όταν αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες. Το παιδί γνωρίζει ότι ο πατέρας του είναι το πρόσωπο που θα απομακρύνει κάθε φόβο, και αυτό που δεν μπορεί να πει «όχι». Είναι ο ήρωας που θα ψάξει κάτω από το κρεβάτι του, που θα το παρηγορήσει όταν υπάρχουν κεραυνοί και καταιγίδες και θα το κάνει να γελάσει όταν έχει μία κακή μέρα…
Ο μπαμπάς δεν είναι μόνο ένα μεγάλο παιδί. Είναι το πρόσωπο που μας βοηθά να μεγαλώσουμε. Η καθημερινή μας γλώσσα, η οποία μερικές φορές γεμίζει με λάθος ιδέες, κενές φράσεις και κλισέ, έχει προκαλέσει κάποια βλάβη στην εικόνα του πατέρα με την πάροδο του χρόνου. Έτσι φράσεις όπως «ο σύντροφός μου με βοηθά με τα παιδιά μου» ή «ο σύζυγός μου είναι ακριβώς όπως ένα μεγάλο παιδί, γιατί τα παιδιά μου περνάν υπέροχα μαζί του», είναι ιδέες που πρέπει να προσεγγίσουμε με έναν καλύτερο τρόπο.

Ο πατέρας δεν βοηθά απλά στην ανατροφή των παιδιών, είναι μέρος αυτού.
• Δεν υπάρχει αποκλειστικά για να παίξει μαζί τους, για να τα διασκεδάσει ή να τα ψυχαγωγήσει όταν η μητέρα τους λείπει ή είναι απασχολημένη.
• Ο πατέρας θα παίξει ασφαλώς μαζί τους, αλλά πάνω από όλα αυτό που κάνει είναι να τα εκπαιδεύσει, να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους, να τα καλλιεργήσει συναισθηματικά, να είναι πάντα κοντά τους, να θέσει όρια όταν χρειαστεί και να είναι ο σοφός και υπεύθυνος πατέρας, αυτός που για τον οποίο η γονική μέριμνα είναι συνειδητή, υπεύθυνη και ώριμη.