Σταματήστε να ανακρίνετε το έφηβο παιδί σας. Απλά μιλήστε μαζί του

Σαν πατέρας είναι φυσιολογικό να θέλετε να ξέρετε τι συμβαίνει στη ζωή του παιδιού σας, ιδίως στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας.

Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι η ανάκριση θα αυξήσει τη συναισθηματική απόσταση μεταξύ σας και θα κάνει την επικοινωνία ακόμη πιο δύσκολη. Όχι λοιπόν ανάκριση, απλά συζήτηση.

Είναι ένα λάθος που κάνουν πολλοί γονείς και είναι κατανοητό.

Θέλουμε να μάθουμε αν τα παιδιά μας είναι καλά, εάν αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία στο σχολείο τους και ασφαλώς θέλουμε να μάθουμε τα πάντα για το πώς ήταν η ημέρα τους. Και αρχίζουμε τις ερωτήσεις, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ότι ο χρόνος, ο τόπος και ο τρόπος με τον οποίο το κάνουμε συχνά δεν είναι ο πλέον κατάλληλος.

Αυτό μπορεί να λειτουργήσει όταν τα παιδιά είναι μικρά, αν και τότε απλά θα λάβετε μία μονολεκτική απάντηση.

Όμως μόλις φτάσουν στην εφηβεία, αν αυτή η «ανάκριση» συνεχιστεί, θα αρνηθούν να σας απαντήσουν όπως εσείς θα θέλατε. 

Συχνά ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας, εκτός από παιδιά είναι ξεχωριστά άτομα.

Όταν μιλάτε με ένα φίλο ή συνάδελφό σας ή ένα μέλος της οικογένειας, δεν τους κατακλύζετε με άπειρες ερωτήσεις.

Έτσι όταν μιλάτε με το παιδί σας πρέπει να το αντιμετωπίζετε με σεβασμό και να προσπαθήσετε να χτίσετε μία σχέση εμπιστοσύνης. 

Η «ανάκριση» δείχνει ότι δεν εμπιστεύεστε το παιδί σας. Δείχνετε ότι είστε ανώτερος και ασκείτε έλεγχο κάτι που γενικά είναι απαράδεκτο για τους εφήβους.

Έτσι με τη δυναμική αυτή, το μόνο που κάνετε είναι ερωτήσεις, ζητάτε απαντήσεις και αναγκάζετε το παιδί να σας απαντήσει.

Δεν υπάρχει διάλογος, συνομιλία ή αμοιβαιότητα. Πράγματι η σχέση μοιάζει περισσότερο με αφεντικό και υπάλληλο, παρά μία σχέση δύο ανθρώπων που αγαπούν, υποστηρίζουν και σέβονται ο ένας τον άλλο. 

 

Το παιδί σας στην εφηβεία εξακολουθεί να σας χρειάζεται. 

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι η μέθοδος αυτή, ακόμη και αν δεν είναι η καλύτερη, είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με το παιδί τους για να ανακαλύπτουν τι συμβαίνει στη ζωή του.

Ισχυρίζονται ότι στην δύσκολη αυτή ηλικία της εφηβείας, το παιδί έχει απομακρυνθεί, απομονωθεί ή επικεντρώνεται μόνο στις φιλίες του. Επιπλέον, δεν μοιράζεται πλέον τα μυστικά του με τους γονείς του.

Πράγματι, η εφηβεία είναι μία σημαντική αλλαγή στη ζωή κάθε παιδιού. Η οικογένεια παύει να είναι το κέντρο του κόσμου για το παιδί και οι φιλίες, οι κοινωνικές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους αποκτούν πλέον πρωταρχικό ρόλο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το έφηβο παιδί σας δεν χρειάζεται και δεν θέλει τη συμβουλή, τη στοργή και την υποστήριξη των γονιών του.

Οι οικογενειακές σχέσεις αγάπης και εμπιστοσύνης είναι απαραίτητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μία τόσο περίπλοκη και ευαίσθητη περίοδο, όπως αυτή της εφηβείας. 

 

Πώς θα πλησιάσετε τον έφηβό σας χωρίς να τον ανακρίνετε;

Το κλειδί είναι να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μία αρμονική, υγιή, με αγάπη σχέση.

Θα ήταν υπέροχο να ενισχύετε τη σχέση αυτή από την παιδική ηλικία, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσετε ή να αλλάξετε τον τρόπο που μεγαλώνετε το παιδί σας. 

Πρώτα από όλα, πρέπει να είστε πάντα πρόθυμοι να το ακούσετε.

Μερικές φορές το παιδί θέλει αυθόρμητα να μοιραστεί τις εμπειρίες του μαζί σας ή να χρειαστεί τη συμβουλή σας. Δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτές τις στιγμές, δείξτε του την προσοχή σας και ότι είστε εκεί μόνο για αυτό.

Συγχρόνως, βεβαιωθείτε ότι δεν το κρίνετε ή του κάνετε διάλεξη όταν αυτό ανοίγετε σε σας και σας μιλάει.

Εάν έρθει με κάποιο πρόβλημα ή αμφιβολία και το επιπλήξετε για την κακή συμπεριφορά του ή για την κακή λήψη κάποιας απόφασης, θα κλειστεί στον εαυτό του και πιθανότατα θα αποφύγει να επικοινωνήσει μαζί σας την επόμενη φορά.

Δώστε του την συμβουλή σας αλλά μην το κρίνετε. Απλά υποστηρίξτε το.

Τέλος, είναι σημαντικό η επικοινωνία να είναι φυσική και από τις δύο πλευρές.

Με άλλα λόγια ανοιχτείτε και εσείς στο παιδί σας. Μιλήστε του για τα παιδικά σας χρόνια, ή για το τι συμβαίνει στην καθημερινή ζωή σας.

Για τα προβλήματα, τις δυσκολίες σας αλλά και τις όμορφες και ευχάριστες στιγμές σας. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας και τα συναισθήματά σας μαζί του, ώστε να αισθάνεται ότι η εμπιστοσύνη είναι αμοιβαία.

Αυτό θα είναι πολύ ευχάριστο, μην αμφιβάλλετε καθόλου και για τους δύο.