Τα πράγματα που πρέπει να κάνετε σαν πατέρας, καθώς ο γιος σας γίνεται νέος άνδρας!

Καμαρώνετε τα αγόρια σας που έφτασαν σιγά – σιγά τα δέκα και έντεκα χρόνια τους! Όμως ταυτόχρονα αρχίζετε να παρατηρείτε ότι δεν έχετε πλέον μικρά παιδιά. Φυσικά δεν είναι άνδρες αλλά μεγαλώνουν, ωριμάζουν και όλα αλλάζουν πλέον. Ενώ ο οκτάχρονος γιος χρειάζεται τον πατέρα του για πολλά πράγματα, είναι πλέον πολύ πιο ανεξάρτητος. Και στα έντεκα, είναι στην εφηβική ηλικία όπου ένα σωρό πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν και να αλλάζουν ξαφνικά και γρήγορα, ο τρόπος που βλέπει τα κορίτσια και οι φυσικές αλλαγές στο σώμα και στη φωνή του. Σας έδειξε με καμάρι μια ελάχιστα ορατή τρίχα στο πρόσωπό του! Θέλει να επεξεργάζεται τα πράγματα διανοητικά και συναισθηματικά με το δικό του τρόπο και προσπαθεί να ταιριάζει με τους συνομηλίκους του.

Όμως καθώς τα αγόρια γίνονται πιο ανεξάρτητα δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Είναι μία σημαντική στιγμή στη ζωή τους. Και προκειμένου να γίνουν οι νέοι άνδρες που ευχόμαστε να είναι, είναι σημαντικό να τα καθοδηγήσουμε με συνέπεια και σταθερότητα.

Ας δούμε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για τα πράγματα που πρέπει να κάνει ο πατέρας όταν ο γιος του αρχίζει να γίνεται ένας νεαρός άνδρας.

Συνεχίστε να μιλάτε.

Ο εξάχρονος γιος μπορεί να μιλάει να μιλάει να μιλάει! Μερικές φορές λέει πολύ περισσότερα πράγματα από ότι μπορούμε να καταλάβουμε πλήρως. Αν κάνουμε μία βόλτα με το αυτοκίνητο δεν θα υπάρξει καμία στιγμή σιωπής. Στα 10 χρόνια συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δεν θα μιλάει πολύ εκτός αν του πείτε κάτι. Όμως όταν μιλάει οι συνομιλίες είναι φοβερές. Ανεξάρτητα τώρα από το παιδί, πρέπει εσείς σαν πατέρας να του μιλάτε συνεχώς καθώς μεγαλώνει και ωριμάζει. Μπορείτε να κρίνετε πόσο πρέπει να τον ακούσετε και να καθοδηγήσετε τη συζήτηση για να τον ενθαρρύνετε να συνεχίσει να μιλάει. Έτσι ώστε να αισθάνεται άνετα να σας μιλά για οποιοδήποτε θέμα ανά πάσα στιγμή.

Παίξτε μαζί τους όπως κάνατε όταν ήταν μικρότερα.

Επειδή τα αγόρια μεγαλώνουν, δεν σημαίνει ότι δεν απολαμβάνουν το παιχνίδι με τον μπαμπά τους. Κάποιο άθλημα, τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα βιντεοπαιχνίδια είναι απλά εξαιρετικές στιγμές επαφής μαζί τους. Καταστρέφουν τους τοίχους απομόνωσης, χτίζουν εμπιστοσύνη, βοηθούν με την αυτοπεποίθηση και ασφαλώς συνδέεστε καλύτερα. Μπορεί στο σχολείο να το παίζουν cool όμως στο σπίτι χαίρονται να παίζουν με τον πατέρα τους.

Μην τους επιτρέπετε να μην έχουν πειθαρχία.

Κάποτε είσαστε και εσείς παιδί, ένα νεαρό αγόρι που κάνατε πολλές λανθασμένες επιλογές. Ο γιος σας είναι ακριβώς το ίδιο. Θα κάνει λάθη, μερικές φορές τα ίδια λάθη, ξανά και ξανά. Μην παραμελήσετε την ανάγκη πειθαρχίας που πρέπει να έχει από τον πατέρα του. Το χρειάζεται, αν δεν το πάρει από εσάς θα το πάρει από κάποιον άλλο, ή στη χειρότερη περίπτωση δεν θα έχει καθόλου πειθαρχία. Πρέπει να βρείτε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να το βοηθήσετε να μάθει, να μεγαλώσει και να γίνει καλύτερο μέσα από την πειθαρχία.

Επωφεληθείτε από όλες τις ευκαιρίες διδασκαλίας.

Έχετε βιώσει πολλά μαθήματα ζωής, πολλές δεξιότητες και ασφαλώς έχετε αποκτήσει μία μεγάλη κατανόηση των πραγμάτων που τα νέα παιδιά δεν έχουν ακόμη. Ψάξτε για ευκαιρίες για να μοιραστείτε αυτά τα μαθήματα, αυτές τις δεξιότητες και τη σοφία σας με τους γιούς σας. Και μην ξεχνάτε, αυτά μπορεί να είναι πρακτικά, απλά πράγματα όπως να βάλετε πλυντήριο ή να σιδερώσετε το πουκάμισό σας!
Όπως επίσης να τους διδάξετε πώς να διαχειρίζονται το χαρτζιλίκι τους σωστά! Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες διδασκαλίας κάθε ημέρα σε κάθε οικογένεια.

Απλά, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε τις καθημερινές εμπειρίες της ζωής ως ευκαιρίες διδασκαλίας.