Ανάμεσα σε πατέρα και γιο υπάρχουν σχέσεις δύναμης, αντιπαλότητας και εξουσίας που μπερδεύονται, άλλοτε τρυφερά και άλλοτε επικίνδυνα. O μόνος που μπορεί να τις ξεκαθαρίσει είναι ο πατέρας.
Η σχέση μητέρας και γιου είναι μια «σχέση πρότυπο» που θα ακολουθεί το παιδί σε όλη του τη ζωή και θα αναβιώνει ή θα αναζητείται σε όλες του τις σχέσεις. Μέσα από αυτήν το αγόρι θα μάθει να φέρεται με σεβασμό, τρυφερότητα και ευαισθησία στο άλλο φύλο. Όμως η σχέση πατέρα και γιου είναι εκείνη που θα καθορίσει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Ο ρόλος του αποτελείται από μια σειρά κοινωνικών υποχρεώσεων, χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα «πατρικά ένστικτα».
Οι μπαμπάδες δίνουν έμφαση στη δικαιοσύνη και τα καθήκοντα (που βασίζονται σε κανόνες), ενώ οι μαμάδες δίνουν έμφαση στην κατανόηση, την φροντίδα και την βοήθεια (που βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις), λέει ο Erik Erikson, Γερμανός εξελικτικός ψυχολόγος και ψυχαναλυτής γνωστός για τη θεωρία του σχετικά με την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των ανθρώπινων όντων. Οι μπαμπάδες τείνουν να παρακολουθούν και να επιβάλουν συστηματικά και αυστηρά κανόνες, διδάσκοντας τα παιδιά τις συνέπειες του σωστού και του λάθους. Οι μαμάδες τείνουν να διδάσκουν την καλοσύνη και την κατανόηση, να δημιουργούν αίσθηση ελπίδας. Και σε αυτή την περίπτωση, το υγιές είναι να μεγαλώνει το παιδί και με τις δύο αυτές προσεγγίσεις. Οι μπαμπάδες προετοιμάζουν τα παιδιά για τον πραγματικό κόσμο.
Πώς θα μεγαλώσετε έναν ευτυχισμένο γιο:
1. Αναγνωρίστε πόσο πολύ τον επηρεάζετε
Κάποιοι μπαμπάδες είτε επειδή είναι υπεραπασχολημένοι, είτε επειδή θεωρούν ότι η ανατροφή των παιδιών είναι «δουλειά» της μαμάς, συχνά υποτιμούν το δικό τους ρόλο στην ανατροφή των γιων τους. Μην περιμένετε να μεγαλώσει για να ασχοληθείτε δημιουργικά μαζί του.
2. Υιοθετήστε κοινά ενδιαφέροντα
Πηγαίνετε μαζί για κάμπινγκ, συνοδέψτε το στο στίβο, οργανώστε μια φορά την εβδομάδα ένα τουρνουά επιτραπέζιων. Όσο μεγαλύτερο διάστημα είστε μαζί, τόσο πιο πολύ θα δεθείτε.
3. Μη φοβάστε να «παλέψετε» μαζί του
Λίγη πάλη στο χαλί θα βοηθήσει το γιο σας να ανακαλύψει τη μαχητικότητα του και να πειραματιστεί με την ανταγωνιστικότητά του. Μέσα από αυτή τη μικρή «πάλη» θα βρείτε την ευκαιρία να του μάθετε πώς να προστατεύει τον εαυτό του και να εξασκεί τις σωματικές του δεξιότητες. Αλλά και πώς να παίρνει ρίσκα.
4. Οργανώστε μαζί μια μεγάλη και «επικίνδυνη» αποστολή
Στα αγόρια αρέσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια. Μια εξερεύνηση στο βουνό, ένα Σαββατοκύριακο στη φύση, μια επικίνδυνη ανάβαση θα είναι κάτι μεγάλο που θα θυμάται σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.
5. Ακούστε τον προσεκτικά
Είναι γνωστό πως οι άντρες δε δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην επικοινωνία. Όμως τα παιδιά δίνουν πολύ. Βέβαια η σωστή επικοινωνία χρειάζεται και καθαρό μυαλό. Μην προσποιείστε λοιπόν πως τον ακούτε, ενώ έχετε γυρίσει κουρασμένοι από τη δουλειά. Δημιουργήστε τις συνθήκες ώστε να είστε ξεκούραστοι και να μπορέσετε να τον ακούσετε πραγματικά. Ακούτε τι έχει να σας πει, ακόμη κι αν το θεωρείτε γελοίο ή ανούσιο αυτό που σας λέει. Γονατίστε για να φτάσετε στο ύψος του – θα σας ακούσει καλύτερα όταν το αντιμετωπίζετε ως «ίσο προς ίσο».
6. Μη φοβηθείτε να μιλήσετε ανοιχτά μαζί του
Μια ανοιχτή επικοινωνία είναι πάντα ένα σωστό βήμα προς την ωρίμανση. Μη φοβηθείτε να μιλήσετε μαζί του για τα πιο «δύσκολα» θέματα όπως ο έρωτας, τα κορίτσια…ή ακόμη και το σεξ.
7. Εστιάστε στη θετική πλευρά της ζωής
Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά βομβαρδίζονται καθημερινά από αρνητικά μηνύματα (για παράδειγμα από την τηλεόραση). Προστατεύστε τον από ότι μπορεί να τον κάνει να σκέφτεται αρνητικά.
8. Δείξτε σεβασμό στη μητέρα του
Και μάθετέ το να δείχνει σεβασμό και εκείνο. Αυτό όχι μόνο θα το βοηθήσει στις μελλοντικές του σχέσεις με τις γυναίκες αλλά θα διευκολύνει αφάνταστα και τη μεταξύ σας σχέση.
9. Μιλήστε του για τις ρίζες του
Το πιο σπουδαίο μάθημα για να καταλάβει από πού προέρχεται και να νιώσει ότι κάπου ανήκει.
10. Έχετε υπομονή, κατανόηση, ευελιξία και χιούμορ
Είναι τα καλύτερα όπλα για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες στιγμές της ζωής.
Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του superdad, άλλαξαν πολλά… Πλέον δηλώνω νέα μαμά, σύζυγος, επαγγελματίας, νοικοκυρά, νοσοκόμα, ψυχολόγος, παιδαγωγός, ενώ αυτή η λίστα με τους νέους και παλιούς ρόλους δεν έχει τελειωμό… Αυτό που μου αρέσει είναι να αναζητώ και ν’ ανακαλύπτω καθημερινά φρέσκιες ιδέες για γονείς και ό,τι νέο “παίζει” από τον κόσμο των παιδιών!