Ποιος μπορεί να βοηθήσει την μητέρα να γίνει ”καλή μητέρα”;

Ποιος μπορεί να βοηθήσει την μητέρα να γίνει ”καλή μητέρα”; Ο πατέρας του παιδιού, απαντώ!

Ο άνδρας πού ενωμένος ερωτικά μαζί της, της πρόσφερε το σπέρμα του γενναιόδωρα και εκείνη το δέχτηκε με χαρά στο σώμα της. Και όπως οι δυο τους αγκαλιάστηκαν με λαχτάρα ο ένας για τον άλλον, η ένωση τους έφερε καρπό ζωής.

Έτσι ο άνδρας γίνεται πατέρας με την γόνιμη εκσπερμάτιση του και η γυναίκα μητέρα νιώθοντας τα πρώτα σκιρτήματα ζωής μέσα της.

Ο μπαμπάς έχει χρέος να συνοδεύει με την αγάπη και την φροντίδα του, την εγκυμονούσα γυναίκα του σ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχει χρέος ευθύνης ως προς τον εαυτό του, την γυναίκα του και το παιδί τους.Αυτή είναι η επιθυμητή θέση του πατέρα, κυρίως αυτές τις στιγμές. Να είναι δίπλα τους!

Τον χρειάζονται τόσο πολύ! Και το μωρό τα νιώθει όλα! Ακούγεται απίστευτο, είναι όμως αλήθεια! Ναι, το μωρό νιώθει, προσλαμβάνει, κάθε λέξη, χαράς και τρυφερότητας του ζευγαριού!

Θα το διαπιστώσετε, αν θυμηθείτε την εγκυμοσύνη σας, την γέννα και οποιοδήποτε γεγονός που συνέβη τότε στο οικογενειακό ή επαγγελματικό σας περιβάλλον επηρεάζοντας ή διαταράσσοντας την γαλήνη μητέρας και μωρού.

Η προστασία του πατέρα

Η προστασία του πατέρα θεωρείται απαραίτητη, ακριβώς, για να προφυλάξει μητέρα και μωρό από δυσάρεστες καταστάσεις τις οποίες το μωρό θα εκδηλώσει μετά την γέννησή του όχι για να ”παιδέψει” την μητέρα όπως πολύ συχνά λένε οι μητέρες, αλλά για να “ζητήσει κατανόηση και ανακούφιση στον πόνο” που προκλήθηκε από κάποιο γεγονός που τάραξε την ψυχική του ηρεμία χωρίς να μπορούν οι γονείς να διανοηθούν την επίδραση του στο παιδί τους.

Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι μία γκρίνια, μία ανησυχία, δυσκολία ύπνου, πονάκια κλπ.

Το σύμπτωμα είναι σωματικό, ο λόγος σωματοποίησης ψυχικός.

Γι’ αυτόν το λόγο, παρακαλώ όλους τους πατέρες, να φροντίζετε ψυχικά την γυναίκα σας, ιδιαιτέρως την περίοδο της εγκυμοσύνης και τον πρώτο χρόνο του παιδιού.

Να είσθε προστατευτικοί , γλυκείς και να μοιράζεστε τις αγωνίες της μαζί της. Να την καθησυχάζετε λέγοντας την ότι δεν είναι μόνη, ότι είσθε μαζί της. Το έχει ανάγκη η ίδια σαν γυναίκα και μέλλουσα μητέρα.

Μην απομακρύνεστε σκεπτόμενοι ότι είναι έγκυος και ασχολείται με τον εαυτό της και το μωρό. Ίσως να μην είναι τόσο δοτική προς εσάς, κυρίως ερωτικά. Ζητήστε της να είναι. Μην την αντικαταστήσετε με άλλη αυτήν την περίοδο μόνο γι’ αυτόν τον ερωτικό λόγο. Θα το νιώσει και θα ταραχτούν πολύ, μητέρα και παιδί.

Επίσης, οι άντρες αγχώνεσθε για τα έξοδα του μωρού. Η πολυτέλεια είναι παντελώς άχρηστη όταν η ψυχική κατάσταση μητέρας και μωρού δεν είναι προστατευμένη.

Η εγκυμοσύνη και ο πρώτος χρόνος του μωρού θεμελιώνουν την ψυχική υγεία του παιδιού. Η ψυχική προστασία του πατέρα είναι πρωταρχικής σημασίας, γι’ αυτόν το λόγο είναι πρωτίστως αναγκαία. Η υλική φροντίδα έρχεται δεύτερη. Αντιπροσωπεύει την πληρωμή βασικών αναγκών του μωρού.
Ας αποφεύγετε τάσεις της μόδας και οικονομική επίδειξη. Το μωρό δεν είναι μοντέλο για αξεσουάρ…

Aναστασία Πιμπιλίδου

Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχαναλύτρια
Αριστοτέλους 23
ΤΚ 54624 Κέντρο,Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνα: 2310-277040
E-mail: [email protected]
Κλινικής Ψυχολόγου -Ψυχαναλύτριας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.
πηγή άρθρου:  pimpilidou.blogspot.gr