Πώς να μεγαλώσεις την κόρη σου όταν δεν υπάρχει πατέρας

Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί για την ψυχική υγεία ασχολούνται σοβαρά με τις περιπτώσεις των κοριτσιών που μεγαλώνουν χωρίς το πατρικό πρότυπο.

Κορίτσια που μεγαλώνουν μόνο με τις μητέρες τους δηλαδή.

Σε πρώτη ανάγνωση πιθανόν κάποιος θα σκεφτεί ότι ένα αγόρι χωρίς το πατρικό πρότυπο είναι πιο δύσκολη περίπτωση. Οπωσδήποτε. Ένα παιδί είτε είναι αγόρι είτε είναι κορίτσι χρειάζεται το πατρικό πρότυπο στο μεγάλωμά του.

Ας μην υποτιμούμε, όμως, τις περιπτώσεις των κοριτσιών που μεγαλώνουν μόνο με τη μάνα.

Ένα κορίτσι που στερείται τον πατέρα πιθανόν αισθάνεται ανασφάλεια, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, ζηλεύει τα κορίτσια που μεγαλώνουν και με τον μπαμπά τους και ενδεχομένως θα εμφανίσει θυμό και κατάθλιψη.

Σε μεγαλύτερη ηλικία δεν αποκλείεται να γίνει ανύπανδρη μητέρα.

Αν μεγαλώνεις μόνη σου την κόρη σου, υπάρχουν τρόποι να κάνεις το μεγάλωμά της πιο σωστά. Δες παρακάτω…

Βρες κάποιον ως υποκατάστατο της πατρικής φιγούρας

Θα μπορούσε να είναι ο παππούς της, ο νονός της ή ακόμη ο καλύτερός σου φίλος. Βρες κάποιον που να εμπιστεύεσαι, μίλησέ του σχετικά και δεν θα αρνηθεί να ασχοληθεί με την μικρή σου. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει τον πατέρα που λείπει. Είναι όμως προτιμότερο από το να μην υπάρχει καθόλου στη ζωή της. Δεν θα σου συνιστούσαμε τον ρόλο αυτόν να αναλάβει μια σχέση σου, δηλαδή κάποιος σύντροφός σου… γιατί αν χωρίσετε, η κόρη σου θα πρέπει να διαχειριστεί και την απώλεια.

Βοήθησέ την ώστε να εντοπίζει τα θετικά παραδείγματα ανδρών

Μπορεί να είναι ο δάσκαλός της ή ο προπονητής της. Βοήθησε την κόρη σου να αναγνωρίζει ποια είναι τα καλά πρότυπα ανδρών. Δεν θα ήταν λάθος να της υποδείξεις τον γείτονα που μονίμως μιλάει απότομα στην γυναίκα του, ως κακό πρότυπο άνδρα.

Μεγάλωσέ την σε έναν πολύ δεμένο κύκλο ανθρώπων

Προσπάθησε να μην μεγαλώνεις το παιδί σου εντελώς μόνη σου. Δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά σου και το φιλικό σου περιβάλλον, ώστε να νιώθει το παιδί ότι ανήκει σε ένα στενό πυρήνα ανθρώπων που νοιάζονται για εκείνη.

Να την επαινείς περισσότερο για τον χαρακτήρα της και λιγότερο για την εμφάνισή της

Βοήθησέ την να καταλάβει ότι είναι πολλά περισσότερα από την εμφάνισή της. Φυσικά να της λες ότι είναι όμορφη αλλά ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή της για θέματα του χαρακτήρα της ή των γνώσεών της. Μόνο έτσι θα καταφέρει να γίνει δυναμική και να στέκεται στα πόδια της χωρίς ανασφάλειες. Τα κορίτσια που μεγαλώνουν χωρίς τον πατέρα τους, συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Διεκδίκησε τον σεβασμό της

Από τη στιγμή που προέκυψε, έτυχε ή αποφάσισες να μεγαλώσεις την κόρη σου μόνη σου, θα πρέπει να πατήσεις πολύ σταθερά και γερά τα πόδια σου στη Γη. Είναι μονόδρομος. Είσαι και τα δύο και θα πρέπει να διεκδικήσεις τον σεβασμό της. Πρέπει να είσαι η τρυφερή μαμά αλλά χωρίς να παραλείπεις τον αυστηρό ρόλο σου.

πηγή: www.mommy.gr