Πως ο Αϊνστάιν έγινε το ηρωικό πρότυπο της κόρης μου

 

Όταν γεννήθηκε η κόρη μου παρασύρθηκα από το πάθος της να ανακαλύψει ό,τι βλέπει γύρω της. Να πιάσει τα λουλούδια, να περπατήσει στις λάσπες, να ακούσει με προσοχή ένα τραγούδι με τσέλο (τρελαίνομαι να ακούω μελωδίες με τσέλο κι έτσι μάλλον έμαθε να τρελαίνεται κι εκείνη) και χίλια – δυο άλλα.

Μεγαλώνοντας με ακολουθεί παντού, πιάνει ό,τι πιάνω, τρώει αυτό που θέλω να φάω, κάθεται στον καναπέ μαζί μου ενώ βλέπω ειδήσεις, ή όταν ακούω μουσική και μαστορεύω έρχεται δίπλα μου κι ακούει μαζί μου μουσική, ενώ παίζει με τα παιχνίδια της.

«Σε έχει ως πρότυπο» μου είπε η γυναίκα μου…

Αυτή η σκέψη με έκανε να ιδρώσω. Όχι πως ήδη δεν γνώριζα ότι τα παιδιά κοιτούν τους γονείς και σαν σφουγγάρι απορροφούν κάθε εικόνα και την μιμούνται, αλλά να, με άγχωσε μήπως αυθόρμητα της παρουσιάζω εικόνες που δεν θέλω να αντιγράψει.

Αισθάνθηκα τρομερό άγχος. Κι αν με δει να καπνίζω στο μπαλκόνι και θέλει να καπνίσει κι’ αυτή; Κι αν με ακούσει να σκυλοβρίζω φίλους μου ενώ βλέπουμε μπάλα; Αν, αν, αν…

Κι εκεί που αγχωνόμουν για όλα τα «κακά» που μπορεί να με δει να κάνω… ένα μεσημέρι την είδα στη γραφείο μου να ξεφυλλίζει τις σελίδες του βιβλίο μου για τη ζωή του Αϊνστάιν.

«Μπαμπά, ποιος είναι αυτός;»

Της εξήγησα και αντί να βαρεθεί και να θέλει να παίξει με τα παιχνίδια της, συνέχισε:

«Μπαμπά, τι είναι μαθηματικά;»

Ε, αυτό ήταν… Αποφάσισα να ξεκινήσω να μελετάω μαζί της. Βλέπετε είμαι μαθηματικός και κάθε αφορμή να μιλήσω για αυτά με κάνει ευτυχισμένο. Από τη μία σκέφτηκα μήπως δεν πρέπει να της το μεταφέρω αλλά να την αφήσω να βρει μόνη της αυτό που αγαπάει αλλά… Να σας πω τι;

Η μικρή μου παθιάζεται με όσα της μαθαίνω. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι το Πάθος μάς βοηθά να μεγαλώνουμε. Το ξέρω από εμένα.

Όταν μεγαλώνεις και ασχολείσαι με κάτι που σου αρέσει, παθιάζεσαι. Αφιερώνεσαι, δίνεις στη ζωή σου περισσότερη χαρά μέσα από την αφοσίωσή σου σε αυτό που σ ’αρέσει.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σκεφτείτε, πώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται την έννοια του ήρωα, ποιους θεωρούν ήρωες σε κάθε ηλικία, και πώς μπορεί η μελέτη των ηρώων αυτών να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς της ηθικής εκπαίδευσης. Είναι καλό οι γονείς να παρατηρείτε τα ηρωικά πρότυπα των παιδιών σας ανά ηλικία, καθώς και τις αντιλήψεις τους για την έννοια του ήρωα καθώς μέσα από τη μελέτη των ηρωικών αυτών προτύπων δίνεται μια καλή διέξοδος στην ανάγκη να διδάσκονται τα παιδιά ηθικές αρχές και συμπεριφορά. Βλέπετε, μέσα από την ταύτιση των παιδιών με ηρωικά πρότυπα τείνουν να αποκτούν μια προσωπική εκτίμηση του τι είναι ηρωική ή ηθική συμπεριφορά και να μεταφέρουν αυτή την εμπειρία σε διάφορες περιστάσεις της ζωής τους. Να διαμορφώνονται δηλαδή ως άνθρωποι.

Βάσει ερευνών, εκτιμάται πως η μελέτη των ηρωικών προτύπων μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη συναισθηματική και ηθική ανάπτυξη των παιδιών.

Έτσι κι εγώ πλέον, απολαμβάνω απεριόριστα το γεγονός πως η κόρη μου «ρουφάει» με ειλικρινή περιέργεια κάθε πληροφορία που της μεταφέρω για τα μαθηματικά. Δεν πάει στο σχολείο ακόμη κι όμως έμαθε να προσθέτει. Πόσο περήφανος αισθάνομαι που μία απλή συζήτηση για τον Αϊνστάιν, την έκανε να τον θαυμάζει ως πρότυπο και λειτούργησε ως εφαλτήριο για να ταυτιστεί με μία επιστήμη που της προκαλεί ενδιαφέρον.

Διαβάζοντας περισσότερα για τα πρότυπα σκέφτηκα ποιες άλλες διάσημες προσωπικότητες του κόσμου που λειτουργούν ως πρότυπα, θα ήθελα να επηρεάσουν το παιδί μου;

Θα ήθελα ανθρώπους της επιστήμης όπως ο Αϊνστάιν; Του αθλητισμού όπως ο Ρονάλντο; Της τέχνης όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ή μήπως της μουσικής όπως η Jessie J (αγαπημένη μουσικός της ανιψιάς μου);

Όπως έψαχνα μπήκα στο διαδίκτυο βρήκα ότι, η Kinder δημιουργεί μία σειρά παιχνιδιών με 16 διαχρονικά και σύγχρονα ινδάλματα που απεικονίζονται σε εφηβική ηλικία, για να γίνουν ακόμη πιο προσιτά στα παιδιά και να δώσουν τροφή στα όνειρά τους!

Εννοείται πως ξε-τρελάθηκα γιατί μέσα στους χαρακτήρες μινιατούρα ήταν και ο Αϊνστάιν!

Ενθουσιάστηκα! Όλους αυτούς χαρακτήρες, μπορούμε να τους βρούμε μέσα στο σοκολατένιο, καλοκαιρινό αυγό Kinder Joy, οπότε εμείς ξεκινάμε απευθείας τη συλλογή (ναι, μέσα στα χόμπι μου είναι και η συλλογή πραγμάτων)!

Είναι αξιοσημείωτο πως καθώς κάθε μινιατούρα εμπλουτίζεται με διασκεδαστικά, χαρακτηριστικά αξεσουάρ του κάθε ινδάλματος και αναδυόμενες κάρτες με αυτόγραφα και πληροφορίες  για το κάθε teen idol, αυτοκόλλητα και άλλα απίθανα δώρα!

Ακολούθησα αμέσως τη σελίδα της Kinder στο Facebook και πήρα απευθείας μέρος στο διαγωνισμό Teen Idols για να κερδίσω δώρα Kinder Joy!

Το μόνο που έκανα ήταν ένα quiz-personality test στο οποίο μπορούν οι γονείς να δουν με ποια από αυτές τις προσωπικότητες ταυτίζεται περισσότερο το παιδί τους, βάσει των ενδιαφερόντων που έχει.

Μαντέψτε με ποια ταυτίζεται το δικό μου κορίτσι!

Λοιπόν μπαμπάδες και μαμάδες, ενισχύστε τη δημιουργία υγιών και στενών συναισθηματικών σχέσεων ανάμεσα στα παιδιά και τις προσωπικότητες που εκείνα θεωρούν πρότυπα. Βέβαια, να θυμάστε πάντα πως είναι σημαντικό τα πρόσωπα αυτά να εκδηλώνουν με συνέπεια θετική κοινωνική συμπεριφορά.

#μπαμπάδεςΕνωμένοι