Τελικά υπάρχει Άι Βασίλης;

Santa-Claus-House-10

Τι απαντούμε στα παιδιά μας, όταν μας ρωτάνε αν υπάρχουν νεράιδες, δράκοι και λοιποί φανταστικοί ήρωες;

γράφει ο Κωνσταντίνος Μητρούδης

Πριν λίγες ημέρες ήρθε σε έναν παιδότοπο που είχαμε επισκεφτεί με τη μικρή μου, μια κοπέλα ντυμένη Άγιος Βασίλης. Τα μεγαλύτερα παιδιά της τραβούσαν τη γεννιάδα, από τον κόκκινο σκούφο της προεξείχαν οι ξανθιές πλεξούδες της – κι όμως! – τα παιδιά, της λέγανε τι δώρο ήθελαν για τα Χριστούγεννα και καθόντουσαν αποσβολωμένα στην αγκαλιά της, απαντώντας στις ερωτήσεις της για τη συμπεριφορά τους τη χρονιά που πέρασε. Ήταν προφανές, πως αυτός που είχαν μπροστά τους δεν ήταν ο Άι Βασίλης. Ήταν το ίδιο προφανές όμως, πως δεν τους ένοιαζε καθόλου και πως τα κοτσιδάκια της δεν άλλαζαν καθόλου τη γνώμη που είχαν για την ύπαρξη του Άι Βασίλη.

Θα δανειστώ τα λόγια της γλυκύτατης Ξένιας Καλογεροπούλου που ως ομιλήτρια στην ημερίδα του Nickelodeon με θέμα τα παραμύθια, τους ήρωές τους και το ρόλο της μυθοπλασίας στον ψυχισμό των παιδιών, ανέφερε το εξής:

Τα παιδιά δε μιλούν τη γλώσσα των ενηλίκων, αυτή της λογικής και δεν πρέπει να προσπαθούμε να τους μιλάμε μ’ αυτή, αλλά ούτε και να φοβόμαστε να τους λέμε την αλήθεια. Τα παιδιά ξέρουν και αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε, απλά προτιμούν τον μυστηριώδη, φανταστικό κόσμο των παραμυθιών από το μουντό, επίπλαστο κόσμο των μεγάλων.

Ένας άλλος ομιλητής της ημερίδας, ο πολυαγαπημένος Ευγένιος Τριβιζάς, μας ανέφερε στη συνέχεια την αληθινή ιστορία της Βιρτζίνια Ο’Χάνλον και το πιο πολυδιαβασμένο άρθρο εφημερίδας παγκοσμίως, που ενέπνευσε πλήθος βιβλίων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, θεατρικών έργων.

Όλα αρχίζουν το 1897, όταν η 8χρονη Βιρτζίνια ρώτησε τον πατέρα της Δρ. Φίλιπ Ο’Χάνλον, αν υπάρχει ο Άι Βασίλης. Αυτός, της συνέστησε να απευθυνθεί στη New York Sun, επιφανή εφημερίδα της εποχής, λέγοντάς της πως «αν το δεις γραμμένο στη Sun, έτσι θα είναι».

To γράμμα της Βιρτζίνια, έδωσε την ευκαιρία στον συντάκτη της εφημερίδας Φράνσις Τσέρτς, να γράψει το πιο αναδημοσιευμένο άρθρο στην αγγλική γλώσσα και μία από τις πιο ξεχωριστές αναφορές στον αγαπημένο Άγιο των παιδιών. Το γράμμα της Βιρτζίνια αλλά και η απάντησή του μέσα από το εισαγωγικό σημείωμα της Sun έμελλε να γίνουν ύμνος στην ξεγνοιασιά και την παιδικότητα που αποπνέουν τα Χριστούγεννα αλλά και να σημαδέψει την ιστορία της εφημερίδας, αφού αναδημοσιεύονταν κάθε χρόνο από τότε και μέχρι το 1949, οπότε και η εφημερίδα έπαψε να εκδίδεται.

Το γράμμα της μικρής Βιρτζίνια

Αγαπητέ εκδότη,

Είμαι 8 χρόνων. Κάποιοι από τους μικρούς μου φίλους, λένε πως δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Ο μπαμπάς μου λέει «αν το βλέπεις στη Sun, τότε έτσι θα είναι». Παρακαλώ, πείτε μου την αλήθεια, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;» 

Βιρτζίνια Ο’Χάνλον

Virginia_Santa_Claus-sm-web

και η απάντηση από την εφημερίδα

Βιρτζίνια,

οι μικροί σου φίλοι κάνουν λάθος. Έχουν επηρεαστεί από το σκεπτικισμό της εποχής μας. Δεν πιστεύουν παρά μόνο ό,τι βλέπουν. Θεωρούν ότι τίποτα δεν υπάρχει αν δεν μπορούν να το αντιληφθούν με το μυαλό τους. Όμως, σε τούτο το τεράστιο σύμπαν ο άνθρωπος είναι τόσο μικρός όσο ένα έντομο, όσον αφορά την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται όλη τη γνώση και την αλήθεια που υπάρχει στον απέραντο κόσμο γύρω του. Ναι, Βιρτζίνια, ο Άγιος Βασίλης υπάρχει.

Υπάρχει, με την ίδια βεβαιότητα που υπάρχουν η αγάπη, η αφοσίωση, η γενναιοδωρία και καθετί που χαρίζει στη ζωή μας ομορφιά και ευτυχία. Αλίμονο! Πόσο μουντός θα ήταν ο κόσμος αν δεν υπήρχε ο Άγιος Βασίλης! Θα ήταν τόσο μουντός όσο αν δεν υπήρχαν και οι Βιρτζίνιες. Δε θα υπήρχε η αγνή πίστη των παιδιών, η ποίηση, η φαντασία που κάνουν υποφερτή την ύπαρξή μας. Δε θα λαμβάναμε χαρά παρά μόνο μέσω των αισθήσεων. Το φως με το οποίο η παιδικότητα γεμίζει τον κόσμο, θα έσβηνε.

Δεν πιστεύεις στον Άι Βασίλη; Μπορείς επίσης να μην πιστεύεις στις νεράιδες. Μπορείς να πείσεις τον μπαμπά σου να προσλάβει ανθρώπους να παρακολουθούν όλες τις καμινάδες την παραμονή των Χριστουγέννων για να πιάσουν τον Άι Βασίλη, αλλά ακόμη και αν δεν τον δεις να κατεβαίνει, τι θα αποδείκνυε αυτό; Κανένας δεν βλέπει τον Άι Βασίλη, αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει ο Άι Βασίλης. Τα πιο σπουδαία πράγματα στον κόσμο είναι εκείνα τα οποία ούτε οι μεγάλοι ούτε τα παιδιά μπορούν να δουν. Είδες ποτέ νεράιδες να χορεύουν στα ξέφωτα; Σίγουρα όχι, αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχουν. Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ή να φανταστεί όλα τα θαύματα του κόσμου που είναι αόρατα.

Μπορείς να χωρίσεις τα τμήματα μιας παιδικής κουδουνίστρας και να δεις τι είναι αυτό που προκαλεί το θόρυβο, αλλά υπάρχει ένα πέπλο που καλύπτει τον αόρατο κόσμο, το οποίο ούτε ο δυνατότερος άνθρωπος, ούτε η συνενωμένη δύναμη των δυνατότερων ανθρώπων που έχουν ζήσει δεν θα μπορούσαν να το τραβήξουν. Μόνο η πίστη, η ποίηση, η αγάπη, η φαντασία μπορούν να τραβήξουν αυτήν την κουρτίνα ώστε να αντιληφθείς και να περιγράψεις τη μαγική ομορφιά και το μεγαλείο που βρίσκεται πίσω της. Άραγε, είναι όλα πραγματικά; Αχ Βιρτζίνια, σ’ αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει τίποτα πραγματικό και μόνιμο. 

Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης; Δόξα τω Θεώ! Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει και θα ζει για πάντα. Μετά από δέκα χιλιάδες χρόνια, όχι, μετά από δέκα φορές δέκα χιλιάδες χρόνια από τώρα Βιρτζίνια, θα συνεχίσει να δίνει χαρά στις καρδιές των μικρών παιδιών…

Φράνσις Φαρσέλους Τσέρτς

article-the-sun-francis-pharcellus