Τι είναι αγάπη, μπαμπά;

9dd0a153a1dfaa1e621d31bdd6594a72

Τι είναι αγάπη, μπαμπά;

γράφει ο Κωνσταντίνος Μητρούδης

Αγάπη είναι, οι πεταλούδες που αισθάνθηκα μέσα μου όταν έδωσα το πρώτο φιλί στη μητέρα σας. Και που ακόμα τις νιώθω όταν με φιλά μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά.

Αγάπη είναι, το βλέμμα της τη στιγμή που της τραγουδούσα την ημέρα του γάμου μας, μπροστά σε 300 άτομα. Για να πω την αλήθεια προσπαθούσε η καημένη να μη με κοιτάζει, για να μην ξεσπάσει σε κλάματα. Εγώ την κοιτούσα όμως στα μάτια. Κι ας μην ενώνονταν οι ματιές μας.

Αγάπη είναι, τα νάζια και οι γκριμάτσες της μετά από κάθε μεγάλο καυγά, που με ρίχνουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Παρά τις προσπάθειές μου να αντισταθώ. Μάταια. Κάθε φορά.

Αγάπη είναι, το ύφος της και τις δύο φορές που μου ανακοίνωνε ότι σας κυοφορεί. Και το ρόλλερ-κόστερ των συναισθημάτων που ακολούθησαν. Χαρά, ανησυχία, περηφάνια, άγχος, αγωνία, πιο μεγάλη χαρά.

Αγάπη είναι, το δάκρυ που συγκράτησα όταν σας πρωτοαντίκρυσα στον πρώτο υπέρηχο της μητέρας σας.

Αγάπη είναι, ο τρόμος που αισθάνθηκα όταν μου ανακοίνωσαν πως υπήρξε κάποια επιπλοκή και πως με χρειάζονται άμεσα στον 6ο. Ο ίδιος τρόμος με κυριεύει κάθε φορά που περνάει από το μυαλό μου ότι θα πάθετε κάτι εσείς ή μητέρα σας.

Αγάπη είναι, η συνειδητοποίηση ότι έγινα στ’ αλήθεια πατέρας, όταν σας έφεραν πρώτη φορά μπροστά μου κλαίγοντας. Το ίδιο χαζό χαμόγελο με τότε διαγράφεται στα χείλη μου, κάθε φορά που βάζω στα κρυφά να δω στο κινητό τις πρώτες φωτογραφίες που σας τράβηξα.

Αγάπη είναι, όταν τρέχεις να μου ξεφύγεις, μας ακολουθεί ο αδελφός σου μπουσουλώντας, πέφτεις στα πατώματα και μου λες «σέλω λούφηγμα, μπαμπά!» δείχνοντάς μου τον έκθετο λαιμό σου. Κι εκεί που σε ρουφάω, να μας πλακώνει ο μπέμπης γελώντας, με τη μητέρα σας πίσω να παρακολουθεί τάχα αδιάφορα.

Αγάπη είναι, αυτό που αισθάνομαι όταν σε μια νυχτερινή βάρδια χαζεύω βιντεάκια με τα καμώματά σας, για να πάρω κουράγιο και να συνεχίσω μέχρι το πρωί. Κι αυτό που αισθάνομαι όταν επιστρέφω αφού έχει ξημερώσει, σκεπάζω τον αδερφό σου, φιλάω εσένα στο μέτωπο, χώνομαι κάτω από τις κουβέρτες, αγκαλιάζω τη μητέρα σας κι αυτή πλακώνει τα παγωμένα πόδια μου με τα δικά της για να τα ζεστάνει.

Αγάπη είναι, να είσαι ερωτευμένος με την οικογένειά σου, παρά τις συνεχείς αναποδιές και να το γιορτάζεις κάθε μέρα, υπενθυμίζοντάς τους πόσο τους αγαπάς, έστω και για λίγο. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Ποτέ δεν ήμουν άλλωστε πολύ καλός στα λόγια…