Τι κρατάει τη γυναίκα σας άγρυπνη τη νύχτα

Η επιστήμη σας έχει ήδη “προδώσει” μία φορά όταν είπε ότι η σύζυγός σας χρειάζεται περισσότερο ύπνο από εσάς. Αλλά πράγματι κοιμάται περισσότερο;

Μία νέα επικείμενη μελέτη που πρόκειται να παρουσιαστεί στην Αμερικανική Ακαδημία (69 Ετήσια Συνάντηση Νευρολογίας τον Απρίλιο) λέει φυσικά όχι.

Ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνες από το τηλέφωνο με 5.805 περίπου άτομα ρωτώντας για τις συνήθειες του ύπνου τους. Από τις 2.908 γυναίκες (ηλικίας κάτω των 45) που απάντησαν κανένας παράγοντας -γυμναστική, έγγαμος βίος, μορφωτικό επίπεδο-  δεν δείχνει να επηρεάζει τον ύπνο τους επηρεάζεται τόσο, όσο η ανατροφή της οικογένειας. Μόνο το 48% των μητέρων ανέφερε ότι κοιμόταν 7 ώρες κάθε βράδυ, σε σύγκριση με το 62% των γυναικών που δεν έχουν παιδιά.

Βέλτιστη διάρκεια ύπνου θεωρήθηκε 7 έως 9 ώρες, ενώ κάτω των 6 ωρών κρίθηκε ανεπαρκής (αυτό να πείτε στο παιδί σας που ξυπνάει μέσα στη νύχτα…).

Οι πιθανότητες μιας γυναίκας να μην κοιμηθεί ικανοποιητικά αυξάνονται  κατά 50%  με κάθε παιδί, έτσι μην προσπαθήσετε να κάνετε καν υπολογισμό αν έχετε περισσότερα από δύο παιδιά! Μητέρες επίσης, θυμούνται ότι είναι κουρασμένες 14 ημέρες κάθε μήνα, ενώ οι γυναίκες χωρίς παιδιά ένιωθαν άυπνες μόνο 11 ημέρες τον μήνα.

Οι ερευνητές δε, δέχτηκαν ένα μεγάλο ευχαριστώ από τις μητέρες καθώς τις ρωτούσαν αν ένιωθαν κουρασμένες δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον και όχι “τυπικά”.

Όσο για τους άνδρες προφανώς κοιμούνται τις ίδιες ώρες, είτε έχουν παιδιά είτε όχι (οι μελέτες ποτέ δεν “παίρνουν το μέρος” σας).

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν φταίτε εσείς αν το πανεπιστήμιο σας προετοίμασε να μπορείτε να κοιμηθείτε ότι και αν συμβαίνει γύρω σας! Βέβαια η ξεκούραση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας και η σύζυγός σας θα μπορούσε να επωφεληθεί και εκείνη από μία ώρα παραπάνω ύπνου.

Έτσι οτιδήποτε και αν κάνετε, μην την ξυπνήσετε! Αυτή είναι δουλειά που έχει αναλάβει το παιδί σας τώρα.