Το γράμμα ενός ετοιμοθάνατου πατέρα στη θετή του κόρη που παλεύει και αυτή με τον καρκίνο

tom-attwater-1-700x454

Ο Tom Attwater πεθαίνει εξαιτίας ενός όγκου στον εγκέφαλο, αλλά δεν ασχολείται τόσο με αυτό. Περνάει τις μέρες του προσπαθώντας να σώσει τη ζωή της πεντάχρονης θετής του κόρης Kelli, από το δικό της καρκίνο.

Ο Tom κάνει τα πάντα για να συγκεντρώσει το ποσό των 500,000 λιρών Αγγλίας, ένα ποσό που απαιτείται για τη θεραπεία της κόρης του, έστω και αν ο ίδιος δεν θα είναι παρών για να την δει να καλυτερεύει. Η προθεσμία του για να τα καταφέρει είναι μικρή καθώς οι τελευταίες αξονικές τομογραφίες δείχνουν ότι ο όγκος στον εγκέφαλό του μεγαλώνει.

«Τις τελευταίες τους μέρες οι άνθρωποι κάνουν λίστες με τις επιθυμίες που θέλουν να πραγματοποιήσουν πριν φύγουν για πάντα. Για μένα στην κορυφή της λίστας μου είναι να καταφέρω να συγκεντρώσω χρήματα για να μπορέσει η Kelli να έχει όλη την ιατρική βοήθεια που θα χρειαστεί. Κάποιοι μου λένε να σταματήσω την προσπάθεια και να επικεντρωθώ στο να απολαύσω τις μέρες που μου απομένουν. Αλλά πώς μπορώ να το κάνω αυτό γνωρίζοντας ότι η ζωή της κόρης μου κινδυνεύει;»

tom-attwater-3

Η Kelli είναι μόλις 5 ετών, αλλά έχει ήδη κερδίσει δύο φορές την μάχη με τον καρκίνο. Είναι όμως εξαιρετικά πιθανό να υποτροπιάσει και για αυτό ο Τομ προσπαθεί με όσες δυνάμεις του απομένουν να μαζέψει χρήματα για να νικήσει τον καρκίνο για πάντα. Και της έγραψε και το παρακάτω συγκινητικό γράμμα…

Αγαπημένη μου Kelli,

Λυπάμαι τόσο πολύ που δεν μπόρεσα να σε δω να μεγαλώνεις. Λυπάμαι που δεν ήμουν δίπλα σου όποτε με χρειάστηκες. Σε παρακαλώ μην κατηγορήσεις για αυτό τους ανθρώπους ή τον κόσμο. Η ζωή είναι τύχη και η δική μου απλά εξαντλήθηκε.

Μακάρι να ήξερα τα λόγια για να σε κάνω να αισθανθείς καλύτερα. Μακάρι να μην είχα καρκίνο. Μακάρι εσύ να μην αναγκαζόσουν να με βλέπεις να πονάω τόσο συχνά. Θα ήθελα τόσα πράγματα να ήταν διαφορετικά, αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται.

Οι περισσότεροι μπαμπάδες έχουν ολόκληρες δεκαετίες για να συνομιλήσουν και να συμβουλέψουν τις κόρες τους στο τραπέζι της κουζίνας, την ώρα που ζεσταίνουν τα χέρια τους με μια κούπα καφέ. Εμείς δεν είχαμε αυτή την ευκαιρία. Δε θα είμαι εκεί για να σε πάω την πρώτη σου μέρα στο σχολείο ούτε για να σε πάω σπίτι μετά το πρώτο σου ραντεβού. Δε θα είμαι δίπλα σου για να χαρώ μαζί σου στην αποφοίτηση σου ούτε για να σε παρηγορήσω όταν κάποιος ραγίσει την καρδούλα σου.

Αλλά όσο είμαι ακόμη εδώ, σκέφτηκα να προσπαθήσω να σου αφήσω μερικές συμβουλές για τη ζωή σε αυτό το γράμμα. Ελπίζω ότι θα σε βοηθήσει. Ελπίζω ακόμη ότι ο καρκίνος δε θα επιστρέψει ποτέ και η ζωή σου θα είναι μεγάλη, γεμάτη και ευτυχισμένη.

Σχολείο Όλοι θα σου που ότι είναι ζωτικής σημασίας να προσπαθήσεις σκληρά στο σχολείο. Ας ελπίσουμε ότι θα κάνεις πάντα ό,τι καλύτερο μπορείς. Εγώ τα πήγα καλά στο σχολείο αλλά έκανα το ίδιο και στην προσωπική μου ζωή; Πραγματικά όχι. Το σχολείο είναι σημαντικό αλλά να βεβαιωθείς ότι αφήνεις χώρο στη ζωή σου και για τη διασκέδαση.

Αγόρια Τώρα που είσαι μικρή δεν κάνεις διακρίσεις μεταξύ κοριτσιών και αγοριών και τους θεωρείς όλους φίλους σου. Αυτό είναι χαρακτηριστικό του γλυκού χαρακτήρα σου. Αλλά Kelli αυτό θα αλλάξει όσο μεγαλώνεις. Μπορεί να νιώθεις ότι τα αγόρια είναι ενοχλητικά στο δημοτικό αλλά αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα αλλάξει όταν πας στο Γυμνάσιο.

Θα κάνεις σχέσεις με κάποια αγόρια όταν μεγαλώσεις (ελπίζω αυτό να γίνει όταν μεγαλώσεις πάρα πολύ!). Δυστυχώς δε θα είμαι εκεί για να τους «ανακρίνω» και να καταλάβω τις προθέσεις τους. Διάβασε λοιπόν μερικές συμβουλές από τον γέρο σου. Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις πώς αισθάνεσαι όταν είσαι ερωτευμένος. Θυμάσαι εμένα και την μαμά σου τις ώρες που γελούσαμε αγκαλιασμένοι στον καναπέ όλο αγάπες και λουλούδια; Κάπως έτσι μοιάζει η πραγματική αγάπη. Διασκέδασε μέχρι να την ανακαλύψεις και εσύ.

Πάντα να επιλέγεις αγόρια με ευγενικές αξίες, ήθη και σεβασμό. Φαντάσου ότι καθόμαστε όλοι μαζί στο τραπέζι, το αγόρι σου, εσύ, εγώ και η μαμά, και πίνουμε τσάι. Αν νομίζεις ότι σου αρέσει αυτή η εικόνα, ότι ο φίλος σου ταιριάζει στο τραπέζι μας, τότε έχεις κάνει καλή επιλογή. Έχεις διαλέξει έναν αξιοπρεπή νεαρό άνδρα.

Δυστυχώς, μια μέρα κάποιος θα σου ραγίσει την καρδιά. Πονάει απίστευτα πολύ  και θα αισθανθείς ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Αλλά θα το ξεπεράσεις. Ακόμα κι αν μία σχέση δε μοιάζει να προχωράει, προσπάθησε να είσαι ευγενική. Πρέπει να θυμάσαι ότι και τα αγόρια έχουν συναισθήματα. Τέλος, αν έχεις ένα φίλο που είναι πάντα εκεί για σένα όσο οι σχέσεις σου έρχονται και τελειώνουν, μην τον θεωρήσεις ως δεδομένο. Μην τον παραβλέψεις. Θα μπορούσε πραγματικά να νοιάζεται για σένα.

Γάμος Πολύ συχνά ονειρεύομαι την ημέρα του γάμου σου και φαντάζομαι τον εαυτό μου να γεμίζω με δάκρυα καθώς σε συνοδεύω στην εκκλησία για να σε παραδώσω στον αγαπημένο σου. Δεν θα είμαι σε θέση να το κάνω αυτό Kelli και σου ζητώ συγγνώμη γλυκιά μου. Αλλά να θυμάσαι ότι θα είμαι κάπου εκεί εκείνη την ημέρα, περήφανος και χαρούμενος που έχεις βρει κάποιον να σε αγαπά και να σε νοιάζεται όσο εγώ.

Μαμά Εσύ και η μαμά σου μπορεί να μαλώνετε κατά καιρούς, ειδικά όταν θα γίνεις έφηβη. Να θυμάσαι ότι σε λατρεύει και ότι θέλει το καλύτερο για σένα. Να δίνεις στη μαμά μια σφιχτή αγκαλιά κάθε φορά που αισθάνεσαι λυπημένη και να στηρίζετε η μια την άλλη όποτε αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα. Όταν θα γίνεις έφηβη μπορεί να νομίζεις ότι οι οι φίλοι σου είναι αυτοί που έχουν δίκιο και η μαμά σου άδικο. Αλλά να ξέρεις ότι η μαμά σου είναι υποχρεωμένη να παίρνει κάποιες δύσκολες αποφάσεις επειδή νοιάζεται για σένα περισσότερο από όλους τους φίλους σου. Να την αντιμετωπίζεις πάντα με αγάπη και κατανόηση.

Οικογένεια Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την οικογένεια και τις αξίες που μας δίνει. Τίποτα.

tom-attwater-4

Φίλοι Να φέρεσαι στους άλλους ανθρώπους όπως σου φέρονται και εκείνοι. Να φέρεσαι με καλό τρόπο σε όποιον σε βοηθάει. To bullying είναι φρικτό πράγμα – μην γίνεις ποτέ ένας από αυτούς.

Χριστούγεννα & γενέθλια Στα πρώτα σας Χριστούγεννα χωρίς εμένα, θα ήθελα πολύ, αν μπορείτε εσύ και η μαμά να ανάψετε ένα κερί και να με σκεφτείτε για μερικά λεπτά. Θα μου άρεζε, εάν οι δύο σας χορεύατε μαζί το χορό της μαϊμούς. Το πως χοροπηδούσαμε και κουνούσαμε τα σώματα μας σαν τρελοί μας έκανε πάντα να γελάμε. Αυτό είναι κάτι που θα με έκανε να χαμογελάω εκεί ψηλά. Θα ήθελα επίσης να επισκεφτείτε την επόμενη μέρα και τους γονείς μου, γιατί και εκείνοι θα είναι πολύ πληγωμένοι.

Έχω δώσει στη μαμά δώρα για όλα τα γενέθλια σου. Μακάρι να μπορούσα να είμαι εκεί για να σε δω να τα ανοίγεις. Ας ελπίσουμε ότι θα σου αρέσουν όλα, γιατί είναι δύσκολο να φανταστώ πως θα είσαι στα 10, στα 15 και στα 20 σου. Αναρωτιέμαι αν θα σου αρέσουν ακόμα οι One Direction. Αναρωτιέμαι εάν θα εξακολουθούν να σε κάνουν να χορεύεις στο σαλόνι.

Καριέρα Ήσουν μόνο δύο χρονών, όταν μου είπες ότι όταν μεγαλώσεις θέλεις να γίνεις μια πριγκίπισσα αστροναύτης ώστε να μπορείς να φοράς ωραία φορέματα και να ανακαλύπτεις νέους πλανήτες. Ίσως τώρα να συνειδητοποιείς ότι αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει. Παρόλα αυτά, τόσα πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν για σένα, αγάπη μου. Κάνε ό, τι σε κάνει ευτυχισμένη και ό,τι πραγματικά σου αρέσει. Αν το κάνεις αυτό, η ζωή ξαφνικά θα γίνει πολύ ευκολότερη για σένα.
Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις διάφορα επαγγέλματα και σταδιοδρομίες για να βρεις αυτό που πραγματικά σου αρέσει, αλλά δεν πειράζει. Μια ζωή την έχουμε, και πρέπει να βρούμε τι πραγματικά μας εκφράζει.

Καλοί τρόποι συμπεριφοράς Να θυμάσαι πάντα να λες ευχαριστώ και παρακαλώ. Ο λόγος που η μαμά και εγώ επιμένουμε να συμπεριφέρεσαι με ευγένεια είναι επειδή θα σε βοηθήσει σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Πάντα να είσαι ευγενική, ειδικά με τους ηλικιωμένους. Ποτέ να μη μιλάς άσχημα. Μην ξεχνάς να γράφεις ευχαριστήριες επιστολές για τα δώρα που λαμβάνεις, είναι πάντα ωραίο να ενεργεί κανείς με χάρη και ευγνωμοσύνη (Και παρακαλώ να θυμάσαι ότι τα αστεία σχετικά με τα κακά είναι μόνο αστεία όταν είσαι πέντε…)

Μάθε να οδηγείς Οι περισσότεροι μπαμπάδες διδάσκουν στις κόρες τους να οδηγούν αλλά δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά. Βεβαιώσου ότι θα μάθεις να οδηγείς όσο πιο σύντομα γίνεται και ένας νέος κόσμος θα ανοιχτεί μπροστά σου. Επίσης, βεβαιώσου ότι δε θα σε μάθει η μαμά να οδηγείς (αστειεύομαι…)

Ταξίδεψε όσο περισσότερο μπορείς στο εξωτερικό Είναι κλισέ το να πω ότι τα ταξίδια διευρύνουν το μυαλό, αλλά είναι αλήθεια. Ταξίδεψε σε όσο περισσότερα μέρη του κόσμου μπορείς. Αλλά μην ταξιδέψεις ποτέ με μοτοσικλέτα (είναι πολύ επικίνδυνο).

Να είσαι ευτυχισμένη Ποτέ να μη γελάς με το 50% του εαυτού σου. Πάντοτε να γελάς με το 100%. Το γέλιο σου συνεπαίρνει όλο σου το σώμα και είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό. Ελπίζω ότι δε θα το χάσεις ποτέ αυτό. Δεν έχει κανένα νόημα να σου ζητήσω να μην στεναχωρηθείς όταν εγώ θα φύγω. Ξέρω ότι θα γίνει, πριγκίπισσα μου. Εύχομαι να μπορούσα να έρθω εκείνη τη στιγμή κοντά σου, να τυλίξω τα χέρια μου γύρω σου και να σε σφίξω στην αγκαλιά μου μέχρι να σε κάνω να χαμογελάσεις. Θυμάσαι το αρκουδάκι που σου αγόρασα για ένα φιλανθρωπικό σκοπό; Μου είχες πει ότι θα το προσέχεις και ότι θα το αγκαλιάζεις όποτε νιώθεις ότι σου λείπω. Αυτό είναι μια θαυμάσια ιδέα. Μπορείς να αισθάνεσαι στενοχωρημένη και να χρησιμοποιείς τη λύπη ως κινητήρια δύναμη στη ζωή σου ή μπορείς απλά να είσαι λυπημένη. Ξέρεις φαντάζομαι, ποιο ελπίζω να διαλέξεις.

Να είσαι συμπονετική και να δίνεις σε φιλανθρωπίες Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις μας βοήθησαν. Και εσένα αλλά και εμένα. Δε θα ξεχάσω ποτέ τις θυσίες που έκαναν κάποιοι άγνωστοι άνθρωποι για σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τον καρκίνο. Ηλικιωμένοι άνθρωποι έστειλαν κάρτες με προσευχές και χρήματα από το υστέρημα τους. Όλα για σένα. Είναι σημαντικό να δώσεις κάτι πίσω και εσύ. Ποτέ μην ξεχνάς ότι υπάρχουν άνθρωποι σε χειρότερη κατάσταση από ό, τι είσαι εσύ.

Να θυμάσαι ποιο είναι το motto της ζωής σου «Πάντα να συνεχίζεις να προσπαθείς.» Έχω αποτύχει πολλές φορές στη ζωή μου, αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψα την προσπάθεια Kelli. Δεν τα παράτησα ποτέ.

Να πιστεύεις στον εαυτό σου Στη ζωή, πολλοί θα σου πουν ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Εσύ αποφασίζεις! Μπορείς; Θέλεις; Οι μεγάλες προκλήσεις ενέχουν κινδύνους, για αυτό προσπάθησε να κάνεις έξυπνες επιλογές. Αυτοί που μου είπαν ότι δεν μπορούσα να κάνω κάποια πράγματα απλά δε με ήθελαν να τα κάνω. Αν θέλεις κάτι πολύ, είναι σχεδόν δυνατό να γίνει πραγματικότητα, για αυτό βάλε τα δυνατά σου. Είμαι σίγουρος ότι μπορείς να καταφέρεις πολλά!

Ξέρω ότι θα με κάνεις περήφανο. Ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις.

Και τέλος … Σε ευχαριστώ που είσαι εσύ, Kelli. Σας ευχαριστώ γιατί μου έκανες το μεγαλύτερο δώρο όλων των εποχών όταν με αποκάλεσες «μπαμπά».
Το να σε έχω κόρη μου ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Σε ευχαριστώ που μου δίδαξες για την αγάπη και την ευτυχία περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.

Απόλαυσε τη ζωή σου. Μην βιαστείς να τη ζήσεις. Θα περιμένω.
Με όλη μου την αγάπη, για πάντα σε σένα πριγκίπισσα μου και στη μαμά σου.

Ο μπαμπάκας xxxxxxxxxx

tom-attwater-5

Πηγή