Πατρότητα. Τι αλλάζει στη ζωή σας;

πατρότητα-ti-allazei
Πατρότητα: Δεν χρειάζεται να σας πούμε ξανά ότι η ζωή αλλάζει ριζικά, όταν γίνεται μπαμπάς. H αλήθεια όμως είναι ότι αλλάζει.. Και θέλει ισορροπία. Διαβάστε μερικές πολυειπωμένες αλλά αληθινά χρήσιμες συμβουλές για τους νέους μπαμπάδες.

«Στους μήνες πριν τη γέννηση του γιου μου, χαμογελούσα ευγενικά και κουνούσα το κεφάλι μου, όταν οι άλλοι καλοπροαίρετα προσπαθούσαν να με προετοιμάσουν για την πατρότητα λέγοντάς μου τα ίδια κλισέ: πείτε αντίο στην κοινωνική ζωή, χορτάστε ύπνο τώρα. Σίγουρα υπάρχει “κάποια” αλήθεια στις συμβουλές τους, όμως υπάρχει και μία φωτεινή πλευρά στις κοινωνικές και ψυχολογικές αλλαγές που έρχονται όταν αποκτήσουμε παιδάκι».

Ας δούμε λοιπόν τις κυριότερες αλλαγές στη ζωή μας και πως θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις δυσκολίες που έρχονται:

Προσωπικός χρόνος:

-Ο προσωπικός χρόνος εξαφανίζεται από το πρόγραμμά σας.

Οι περισσότεροι άνδρες χρειαζόμαστε λίγο (ή περισσότερο) χρόνο για να ξεφύγουμε, να μην σκεφτόμαστε τίποτα και να “φρορτίσουμε” πάλι τις μπαταρίες μας.

Αυτή η ανάγκη, όταν γίνεσαι μπαμπάς, συνεχίζει να υπάρχει με ελάχιστο ή καθόλου ελεύθερο χρόνο για να την εκπληρώσετε.
Τι κάνουμε λοιπόν; Γινόμαστε δημιουργικοί.

Ξυπνήστε 30 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα. Αφιερώστε μερικά λεπτά “χουζούρι” και αγκαλιά με τη σύντροφο σας χωρίς το μωρό. Δεν είναι εγωισμός. Είναι απαραίτητο διάλειμμα για να ξεκινήσει η ημέρα σας με συγκέντρωση και ηρεμία.

Ευθύνη:

-Ένας μπαμπάς αισθάνεται πλέον υπεύθυνος με έναν περίεργο-πρωτόγνωρο τρόπο.

Μπορεί να αμφισβητήσετε την ικανότητά σας να φροντίζετε ένα παιδί. Αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν είστε ο μοναδικός μπαμπάς που σκέφτεται έτσι. Δεν έχουμε γεννηθεί/προγραμματιστεί για όλη αυτή την κατάσταση της πατρότητας αλλά σίγουρα το προσπαθούμε.

Παρά το γεγονός ότι έχετε επίγνωση του ρόλου σας ως “ο άντρας που προστατεύει το σπίτι και φέρνει το ψωμί”, μπορεί να αισθανθείτε φοβισμένος και απογοητευμένος από τους περιορισμούς του φύλου σας. Τι εννοούμε;

-Δεν μπορείτε να θηλάσετε. Όντως. Μπορείτε όμως να βοηθήσετε τη σύζυγό σας να είναι άνετα όταν θηλάζει.

-Μπορεί να μην ακούσετε το μωρό σας να κλαίει τη νύχτα. Πράγματι. Αν όμως το μωρό κοιμάται στο δωμάτιό σας, μπορείτε να κοιμηθείτε στο πλάι του κρεβατιού πιο κοντά του κι έτσι θα ξυπνήσετε πιο εύκολα όταν κλάψει βοηθώντας με το θηλασμό στις 2 τα ξημερώματα.

-Θα νιώσετε ότι δεν έχει σημασία πόσα χρήματα κερδίζετε, δεν θα είναι ποτέ αρκετά για να φροντίσετε τις ανάγκες του παιδιού σας.
Έχετε να πληρώσετε τον παιδίατρο, να αγοράζετε τα ρούχα του, να εξοικονομήσετε χρήματα για τις σπουδές του, όλα αυτά βαραίνουν τον τραπεζικό λογαριασμό σας.

Τα καλά νέα

Τα καλά νέα όμως παρόλο που δεν είστε εκατομμυριούχος είναι ότι και άλλοι γονείς δεν είναι εκατομμυριούχοι όμως τα καταφέρνουν μια χαρά.
Ένας καλό προϋπολογισμός είναι απαραίτητος σε κάθε σπιτικό.

 

Το νέο κοινωνικό πρότυπο είναι να περνάτε το σύνολο του ελεύθερου χρόνου σας με τη σύντροφό σας και το μωρό.

Μπορεί να αισθάνεστε ένοχοι επειδή αφήνετε τη σύζυγό σας και το μωρό, για να κάνετε κάτι άλλο εκτός χωρίς εκείνους  όμως ο προσωπικός σας χρόνος είναι απαραίτητος.

Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να αφιερώνετε λίγο χρόνο για τους φίλους σας και τα χόμπι σας, ακόμη και αν ο χρόνος αυτός είναι ελάχιστος.
Να θυμάστε όμως: Το ίδιο ισχύει και για τη σύζυγό σας. Και σας συμβουλεύουμε να της το θυμίζετε. Να την απενεχοποιείτε από τις ενοχές του να αφήσει το μωρό μόνο του μαζί σας για να πάει να κάνει.. πεντικιούρ ή να πιεί έναν καφέ.

Μια ακόμη σημαντική συμβουλή, ειδικά για εκείνους που εγκατέλειψαν πρώτοι από όλη την παρέα την εργένικη ζωή είναι να μεγαλώσετε τον φιλικό σας κύκλο.

Αν κάνετε παρέα με άλλους μπαμπάδες είναι σαν να βρίσκετε έναν συμπατριώτη στην άλλη άκρη της γης. Συζητάς τα απλά ή πολύπλοκα θέματα της πατρότητας “φυσιολογικά”. Έτσι, έχετε μια “ομάδα υποστήριξης” που μπορεί να σας δώσουν εξαιρετικές συμβουλές.

Βασική προϋπόθεση στις νέες φιλίες είναι να μην αμελήσετε τις παλιές. Διατηρήστε όλα τα “κομμάτια” του εαυτού σας ζωντανά. Αλλιώς δεν θα έχετε ισορροπία.

Αυτές ήταν απλές βασικές συμβουλές που ελπίζουμε να σας “χαλαρώσουν”.

Οκ. Δεν είστε πια το party animal, ο υπερχαλαρός τύπος. Τώρα είστε εκείνος που πίνει καφέ στην κούπα “Σ’αγαπώ μπαμπά”, εκείνος που βουρτσίζει μαλλιά και προσπαθεί να κάνει πλεξούδα, εκείνος που παίζει μπάλα με έναν μπόμπιρα. Κι αυτές οι στιγμές ξέρουμε όλοι.. είναι ανεκτίμητες.

Διαβάστε ακόμη: Εγκυμοσύνη για τον μπαμπά δεν έχει;