Οι περισσότεροι «καλοί μαθητές» δεν γεννήθηκαν με ταλέντο στο διάβασμα. Αδιαμφισβήτητα, η προσωπικότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάθεση ενός παιδιού να διαβάσει καθώς και στην στάση του προς το σχολείο και την εκπαίδευση, όμως τα περισσότερα παιδιά που είναι καλοί μαθητές, θα λέγαμε πως απλώς σε κάποιον σημείο «κατάλαβαν» πως πρέπει να είναι καλοί μαθητές. Έτσι, μπορούμε να δηλώσουμε πως κάθε μαθητής που έχει βασικές δυνατότητες, μπορεί με το κατάλληλο κίνητρο να γίνει ένας καλός μαθητής.
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι δάσκαλοι και οι γονείς είναι πως πολλές φορές διαμορφώνουν τους μαθητές με τρόπο τέτοιο ώστε η μάθηση τους να περιορίζεται σε όσα μαθαίνουν στην τάξη. Σίγουρα σε μία τάξη ένα παιδί μαθαίνει τη βασική πληροφορία και του δίνονται τα απαραίτητα εργαλεία για να πορευθεί στο μέλλον όμως αν θέλουμε πραγματικά να ωφελήσουμε ένα παιδί, πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη της διάθεσής του για μάθηση.
Τα παρακάτω δοκιμασμένα tips μπορούν να παρακινήσουν τα παιδιά σας να διαβάσουν. Εφαρμόστε τα με σωστό τρόπο, έχοντας πάντα κατά νου πως κάθε παιδί διαφέρει και παρατηρήστε το παιδί σας να ανακαλύπτει τη χαρά της μάθησης.
1. Βοηθήστε το παιδί να οργανώσει το διάβασμα του. Είναι σημαντικό να δείξετε στο παιδί πώς να οργανωθεί, κοιτάζω το πρόγραμμα της επόμενης μέρας, αδειάζω τη τσάντα μου, διαβάζω ένα-ένα τα μαθήματα μου.
2. Καθίστε κοντά του όταν διαβάζει. όταν το παιδί ξεκινήσει το διάβασμα μπορείτε να καθίσετε κοντά του και να διαβάσετε μερικές σελίδες από το αγαπημένο σας βιβλίο.
3. Να είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε. Όταν το παιδί διαβάζει είναι λογικό να έχει απορίες ή να δυσκολευτεί, είναι σημαντικό να είστε εκεί να το βοηθήσετε όποτε χρειαστεί.
4. Μην υπερβάλλετε στη διάρκεια του διαβάσματος . Η συγκέντρωση ενισχύεται με μικρά διαλείμματα.
5. Δείξτε κατανόηση. Αν το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει κάτι, αφήστε το να του το εξηγήσει ξανά την επόμενη μέρα η δασκάλα. Αν δεν προλάβει να τελειώσει, κάποια φορά, όλα όσα έχει για την επόμενη μέρα, γράψτε ένα σημείωμα στη δασκάλα κι εξηγήστε τους λόγους που δεν πρόλαβε.
6. Δημιουργήστε ένα «ευχάριστο περιβάλλον διαβάσματος». Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη συγκέντρωση του παιδιού να υπάρχει ένας χώρος στο σπίτι στον οποίο θα μπορεί να διαβάσει ανενόχλητο.
7. Δώστε βάρος στη μάθηση και όχι στους βαθμούς. Εννοείται πως οι καλοί βαθμοί είναι σημαντικοί στο σχολείο, όμως αν το παιδί σας δυσκολεύεται να πάρει καλούς βαθμούς τότε είναι καλή ιδέα να επικεντρωθείτε στο να μάθει
8. Σταθείτε στο πλευρό του παιδιού σας. Μιλήστε με τους δασκάλους. Η εξίσωση της μάθησης έχει δύο μεταβλητές: το παιδί και τον δάσκαλο. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο δάσκαλος τα αδύνατα και δυνατά σημεία ενός παιδιού βοηθώντας το έτσι να κατανοήσει την πληροφορία που του δίνεται. Εάν παρατηρήσετε κάποια δυσκολία στη μελέτη στο σπίτι, μπορείτε να τη συζητήσετε με τον/την δάσκαλο/α λειτουργώντας παρέα σωστότερα στο παιδί.
9. Ναι, κάθε παιδί διαβάζει για το μέλλον του. Όμως το πόσο σημαντικό είναι το διάβασμα για το μέλλον μας, συνήθως το καταλαβαίνουμε όταν πια έχουμε μεγαλώσει. Επιβραβεύστε το παιδί σας, χωρίς υπερβολή φυσικά. Επίσης να θυμάστε η επιβράβευση δεν είναι υλική απαραίτητα. Η επιβράβευση είναι και μία ζεστή κουβέντα. Οτιδήποτε μπορεί να δώσει στο παιδί κίνητρο να προσπαθήσει περισσότερο.
Κλείνοντας, σας στέλνουμε το μήνυμα πως εάν αισθάνεστε πως δεν έχετε υπομονή για να βοηθήσετε το παιδί σας να διαβάσει, δεν είσαστε κακοί γονείς. Η καθημερινότητα είναι δύσκολη και το διάβασμα θέλει διάθεση, υπομονή, επιμονή και ηρεμία. Ζητήστε βοήθεια. Υπάρχουν άνθρωποι και μέσα που δρουν με τον σωστό τρόπο και τα κατάλληλα εργαλεία, βοηθώντας το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα και να πιστέψει στις δυνατότητές του.
Το άρθρο συντάχθηκε παρέα με την ομάδα του brainy. Στο brainy, στηρίζουν τα παιδιά σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκονται να κατακτήσουν το μέλλον που τους ανήκει!!!