3 σημαντικά πράγματα που ο πατέρας πρέπει να κάνει με συνέπεια

Ποια είναι άραγε τα πράγματα που κάνουν ένα πατέρα «σπουδαίο»;

Οι ειδικοί δίνουν πάρα πολλές συμβουλές στους μπαμπάδες, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι είναι τρεις οι πιο σημαντικές συμβουλές που πρέπει κάθε πατέρας να έχει πάντα στο μυαλό του.

Αγάπη.

Ο αντίκτυπος ενός μπαμπά που αγαπά τα παιδιά του μπορεί να διαρκέσει γενιές ολόκληρες. Άνδρες πείτε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε όσο πιο νωρίς και όσο πιο συχνά μπορείτε. Εξηγήστε ότι τα αγαπάτε απλά γιατί είναι τα παιδιά σας.

Βέβαια η αγάπη δεν είναι μόνο λόγια. Ο καθορισμός των κανόνων στο σπίτι και εκφράζοντας μία δίκαιη πειθαρχία επιτρέπουν στα παιδιά να γνωρίζουν ότι έχουν αξία και ότι είναι προστατευμένα. Καθορίζει επίσης ένα πρότυπο αργότερα για την ενήλικη ζωή τους. Τα παιδιά μπορεί ποτέ να μην γνωρίζουν ή να βλέπουν πολλές από τις θυσίες που κάνουν οι γονείς γι’ αυτά, αλλά ο αντίκτυπος που θα έχουν από αυτές είναι ανεκτίμητος.

Μάθηση.

«Όταν μεγαλώνουμε όπως μεγαλώνουν τα παιδιά μας, τους δίνουμε ένα ισχυρό παράδειγμα.»

Η ζωή συνεχίζεται και οι γονείς πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της εποχής. Ως γονείς πρέπει πάντα να επιδιώκουμε να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε. Στην πραγματικότητα η επιλογή της άρνησης των νέων πραγμάτων γύρω μας, μας βάζει «πίσω» με ένα όλο και πιο γρήγορο ρυθμό. Αναλογιστείτε τη σημασία της παρακολούθησης της σύγχρονης τεχνολογίας, αυξάνοντας τις γνώσεις σας για την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς τα παιδιά μεταβαίνουν από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και στην ενηλικίωση, ή ακόμη και να πάρετε κάποια μαθήματα για να προωθήσετε την καριέρα σας.

Συνεχίστε να μαθαίνετε. Όταν μεγαλώνουμε όπως τα παιδιά μας, τους δίνουμε ένα ισχυρό παράδειγμα. Η προθυμία να το κάνουμε αυτό δείχνει ότι παρατηρούμε και ενδιαφερόμαστε για τη ζωή τους καθώς μεγαλώνουν και αυτό είναι ένα μήνυμα που όλα τα παιδιά χρειάζονται.

Ηγεσία.

Οι λέξεις «κάνε όπως λέω όχι όπως κάνω» δεν θα πρέπει ποτέ να προέρχονται από το στόμα ενός γονέα. Επειδή, πολύ συχνά, τα παιδιά μας θα κάνουν ότι κάνουμε. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε το πώς καθοδηγούμε την οικογένειά μας, τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι. Το πως ενσωματώνουμε την αγάπη και την μάθηση είναι οι αντιπροσωπευτικές εκφράσεις της ηγεσίας μας.

Η ηγεσία έρχεται σε πολλές μορφές και οι έρευνες δείχνουν ότι όταν οι γονείς γίνονται «ηγέτες» όχι μόνον ωφελούνται οι ίδιοι, αλλά και τα παιδιά αναλαμβάνουν ανάλογους ρόλους σύμφωνα με την ηλικία τους.

Φέρτε στο σπίτι την έννοια της ηγεσίας, μέσω της ευθύνης, των οικονομικών, της πίστης και των αξιών. Γίνεται ενεργός πολίτης στην κοινότητα μέσω της συμμετοχής σας στο σχολείο του παιδιού. Μην θεωρείτε τα πάντα δεδομένα. Μερικές φορές τα πιο προφανή και κοινά καθήκοντα μπορούν να έχουν την μεγαλύτερη επιρροή στα παιδιά μας.

Όπως έλεγε ο Γκαίτε «Τα πράγματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία δεν πρέπει ποτέ να είναι στο έλεος των πραγμάτων που αξίζουν λιγότερο».

Φυσικά θα γίνουν και λάθη. Αλλά όταν τα σημαντικά πράγματα που κάνουν οι μπαμπάδες είναι, αγάπη, μάθηση και σωστή καθοδήγηση, δημιουργούν μία σταθερή και πολύτιμη κληρονομιά για τα παιδιά τους. Ο άνδρας που επιδιώκει να αναπτυχθεί με αυτούς τους τρεις τρόπους έχει κατακτήσει ένα από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς: «την καρδιά του παιδιού του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ συμβουλές για την ανατροφή του γιού