«Την κόρη μου την παίρνει ο ύπνος πάνω στο κινητό να στέλνει sms στην κολλητή της… άσε που όλη μέρα ανταλλάσσουν μηνύματα… αλλά αν της ζητήσω εγώ να μιλήσουμε, ποτέ δεν έχει καιρό»
«Ο γιός μου γυρίζει από το σχολείο σαν τη σφίγγα, τον ρωτώ πώς πέρασε, τι έγινε στο σχολείο, αλλά δεν του βγάζεις κουβέντα… τα περισσότερα που συμβαίνουν τα μαθαίνω από τη δασκάλα ή από φίλους του»
«Τα σημερινά παιδιά ξέρουν να μιλάνε μόνο μέσω κινητού, με τα Instagram και τα Μessenger, λες και δεν έχουν φωνή να τη χρησιμοποιήσουν, δεν καταφέρνω να κουβεντιάσω με τα παιδιά μου»
Είναι γεγονός ότι πολλοί γονείς προβληματίζονται με το θέμα της επικοινωνίας με τα παιδιά τους, και υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που δε ρέει εύκολα και αβίαστα ή αυτονόητα, όπως νομίζουν πολλοί.
γράφει η Αγνή Μαριακάκη, Ψυχολόγος, Κοινωνική Ερευνήτρια, Εκπαιδεύτρια
Οι γονείς είναι συχνά πολυάσχολοι, με ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο, κι όταν επιτέλους ανοίξουν μια συζήτηση με το παιδί, σπεύδουν να δώσουν συμβουλές, να κάνουν κηρύγματα, να κάνουν ελεγκτικές ερωτήσεις. Αυτό το είδος επικοινωνίας δεν είναι ευχάριστο στο παιδί, και εύκολα θα προσπαθήσει να την αποφύγει.
Συχνά οι γονείς προσπαθούν να επικοινωνήσουν με το παιδί κάνοντας γενικές ερωτήσεις του τύπου: Πώς πέρασες σήμερα; Τι έκανες στο σχολείο;
Θα απαντήσουν μονολεκτικά, επειδή δυσκολεύονται να οργανώσουν τη σκέψη τους και να βρουν από πού θα ξεκινήσουν.
Πολλές φορές τα παιδιά νιώθουν τη συζήτηση με τους γονείς σαν ανάκριση που τους γεννά άγχος και όχι σαν απόλαυση.
Να μερικές οδηγίες για την καλή επικοινωνία με τα παιδιά μας:
Δεν υπάρχει επικοινωνία χωρίς εμπιστοσύνη. Τα παιδιά ξέρουν ότι τα αγαπάμε, αλλά από κει και πέρα μας εμπιστεύονται κιόλας όταν βρίσκουμε και τονίζουμε τα θετικά τους. Κάτι τέτοιο ανοίγει την καρδιά τους. Δεν αντέχουν διαρκή κριτική, παρακάλια, εντολές ή πίεση. Η εμπιστοσύνη χτίζεται πάνω στη βεβαιότητά τους ότι είναι αποδεκτά και με τα δύσκολά τους.
Η καλή επικοινωνία θεμελιώνεται στην απλή, καθημερινή κουβέντα πάνω σε θέματα φαινομενικά ασήμαντα του δικού τους κόσμου: θαυμάστε τη συλλογή από τάπες, μιλήστε για τον τραγουδιστή που τους αρέσει, παλέψτε και σεις μαζί του την κατασκευή από Lego. Τέτοιες στιγμές γεννούν μια συντροφικότητα, που δημιουργεί κατόπιν τις προϋποθέσεις για μια βαθύτερη επικοινωνία, πάνω στα συναισθήματα και τις ανησυχίες του.
Να είστε ο ίδιος σαν γονιός ανοιχτός. Θέλετε να μάθετε τι σκέφτεται το παιδί… Αλλά κι αυτό χρειάζεται να ξέρει πώς σκέφτεστε κι εσείς. Να του διηγείστε ιστορίες και βιώματα δικά σας. Έχει πολύ ανάγκη να ακούει τις δικές σας μάχες, και το πώς κι εσείς δυσκολευτήκατε στη ζωή σας και τα βγάλατε πέρα. Αρκεί να μοιράζεστε κι εσείς τη ζωή σας με απλότητα, όχι σαν υπερήρωας που τα λύνει όλα και τα καταφέρνει όλα με το πρώτο.
Να θυμάστε ότι οι κατάλληλες ερωτήσεις βοηθούν πολύ την επικοινωνία… και κάνετέ τις συγκεκριμένες: Τι παιχνίδια παίξατε σήμερα στην αυλή; Σήμερα ποιο μάθημα στο σχολείο ήταν λιγότερο βαρετό; Είπατε κανένα ωραίο ανέκδοτο στο διάλειμμα;
Κυρίως, περνώντας απλές και όμορφες στιγμές με τα παιδιά χτίζετε τις καλύτερες βάσεις για μια ανοιχτή και θετική επικοινωνία.
Το άρθρο συντάχθηκε παρέα με την ομάδα του brainy. Στο brainy, στηρίζουν τα παιδιά σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκονται να κατακτήσουν το μέλλον που τους ανήκει!!!