Η πατρότητα είναι ένα ταξίδι συναρπαστικό. Ως νέος μπαμπάς, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε πολλά βήματα για να προετοιμαστείτε για τα συναισθήματα και τις προκλήσεις της.
Στο άρθρο που ακολουθεί θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές που θα κάνουν τη μετάβαση στην πατρότητα λιγότερο αγχωτική βοηθώντας σας παράλληλα να δεθείτε με το νέο μέλος της οικογένειάς σας.
Βήμα πρώτο για τον νέο μπαμπά: Αναγνωρίστε την πηγή του άγχους
Η φροντίδα ενός νεογέννητου απαιτεί προσοχή και δεν είναι πάντα “εύλολη”. Έτσι, ως νέος μπαμπάς, πιθανόν να αισθανθείτε άγχος για:
“Δεν έχω όσο χρόνο θα ήθελα για να είμαι με το νεογέννητο μωρό μου”
Εάν δεν είστε σε θέση να πάρετε άδεια από τη δουλειά όταν το μωρό γεννιέται, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε το κανονικό πρόγραμμα εργασίας σας και παράλληλα να βρείτε χρόνο για να περάσετε με το νεογέννητό σας. Η λογική λέει πως κάθε εργοδότης θα δείξει κατανόηση στη νέα πραγματικότητά σας. Να είσαστε ειλικρινείς μαζί τους και αν δυστυχώς δεν έχετε την αντιμετώπιση πουθα θέλατε τότε καλό είναι να το αποδεχτείτε και να απολαύσετε τον χρόνο αμέσως μετά τη δουλειά σας.
“Έχω πολλές νέες ευθύνες”
Ένα μωράκι έχει ανάγκη από συνεχή φροντίδα και προσοχή. Το δύσκολο είναι για πολλούς γονείς να συντονιστούν στις ανάγκες του μωρού τους και παράλληλα στις ανάγκες της καθημερινότητας. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από συγγενείς σας στην περίοδο προσαρμογής. Είναι πολύ σημαντικό για εσάς και για τη νέα μητέρα να υπάρχει “σιωπηλή βοήθεια” για ζητήματα απλά όπως το φαγητό, το σίδερο, τις δουλειές του σπιτιού ή ακόμη δέκα λεπτά για να χαλαρώσετε με ένα ζεστο μπάνιο.
“Δεν θυμάμαι πότε κοιμήθηκα τελευταία φορά σερί”
Είναι αλήθεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα νεογέννητα στερούν τον ύπνο από τους νέους γονείς. Οπλιστείτε με υπομονή που μπορείτε να αντλήσετε από το ίδιο το μωρό. Πώς μπορείς να εκνευριστείς με ένα πλασματάκι που κλαίει γιατί δεν ξέρει πώς να πει αυτό που θέλει. Μπορεί να ακουστεί κάπως κλισέ αλλά και για το νεογέννητο απαιτείται χρόνος προσαρμογής στο νέο περιβάλλον. Καλό είναι να μοιράσετε τις νύχτες, μία ο ένας μία άλλος ή και καμιά φορά και οι δύο μαζί, βήμα-βήμα μέχρι να προσαρμοστεί στη ρουτίνα του ύπνου.
“Πολλά έξοδα. Πολλά περισσότερα από όσα είχα υπολογίσει”
Το κόστος της γέννας, η υγειονομική περίθαλψη, οι πάνες, τα ρούχα και άλλα έξοδα του μωρού πιέζουν την οικογένεια. Η οικονομική πίεση θα μπορούσε να είναι χειρότερη αν μετακομίσετε σε ένα μεγαλύτερο σπίτι ή αν πληρώνετε κάποιον για να αναλάβει τη φροντίδα του μωρού, ενώ εργάζεστε ή εσείς ή η σύντροφός σας ή έχετε πάρει άδεια άνευ αποδοχών. Τι μπορείτε να κάνετε; Αντικειμενικά ένα μωρό έρχεται με πλάνο. Άρα είναι λογικό να χρειαστείτε λίγο χρόνο να ισορροπήσετε τη νέα οικονομική πραγματικότητα. Ένα χρήσιμο tip είναι να κάνετε αγορές με προγραμματισμό κερδίζοντας χρήματα. Πχ. ψάξτε πού έχει την φθηνότερη τιμή στις πάνες που αγοράζετε. Ψάξτε αν υπάρχουν σουπερμάρκετ που ανταμείβουν τις αγορές σας
“Δεν έχω χρόνο με τη γυναίκα μου”
Πρώτα από όλα αν ανησυχείτε να διατηρήσετε την ισορροπία σας ως ζευγάρι και ως γονείς σημαίνει πως όλα θα πάνε καλά γιατί θέλετε να προσπαθήσετε για το καλλίτερο. Εχοντας ένα μωρό αυτό σημαίνει να μοιράζεστε την προσοχή του συντρόφου σας με έναν τρίτο άνθρωπο. Είναι φυσιολογικό για έναν νέο μπαμπά να αισθάνεται ότι είναι αποκλεισμένος αλλά δεν είσαστε. Είσαστε η μία μεταβλητή αυτής της εξίσωσης και πιστέψτε μας είσαστε απαραίτητος για τη γυναίκα σας. Θέλετε ένα μυστικό; Όσο πιο υποστηρικτικός είσαστε, όσο πιο τρυφερός τόσο περισσότερο θα σας ερωτευτεί για τον νέο σας ρόλο και συνεπώς όλα θα φτιάξουν προς το καλλίτερο.
“Έχουμε καιρό να κάνουμε σεξ”
Η ανάρρωση της γυναίκας μετά τον τοκετό, η σωματική εξάντληση και το άγχος, μπορεί να έχουν κάποιο τίμημα στη σεξουαλική ζωή σας. Η λύση είναι να δώσετε χρόνο και να προσπαθήσετε να βοηθήσετε την καθημερινότητά σας να αναπροσαρμοστεί. Είναι αλληλένδετο με το πιο πάνω άγχος σας για τον χρόνο που περνάτε ως ζευγάρι.
Βήμα δεύτερο για τον νέο μπαμπά: Ηρεμήστε.
Εύκολο να το λέμε αλλά αλήθεια προκύπτει από όλες τις εμπειρίες της ομάδας μας αλλά και άλλων πατέρων. Ηρεμήστε, αξιολογήστε το άγχος σας και Ζητήστε βοήθεια. Εάν έχετε πρόβλημα να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές στη σχέση σας ή νομίζετε ότι μπορεί να πιεστείτε, μιλήστε στο γιατρό σας. Η κατάθλιψη είναι κάτι που επηρεάζει όλη την οικογένεια και όσο κι αν εξελιχθούν οι εποχές ο πατέρας θα είναι πάντα το “στήριγμα”.